OPINII

Dacă aș locui în sectorul 3, nu aș ezita să-l votez

Adrian Papahagi
Puțini oameni politici au fost denigrați și de vechea stângă (PSD/USL), și de noua stângă (USR+/-) ca Mihail Neamțu.
Dar ce i se poate reproșa lui Neamțu? Carte știe, diplome solide are, verb are, nu a furat bani publici, nu e responsabil de criza morală a României nici cât Cioloș și Barna, care au trecut pe la putere. E mai imaculat decât orice deputățel userist, și în orice caz mai cultivat, mai articulat, mai onest doctrinar.
Politic, știi de unde să-l iei: dreapta conservatoare, creștină, democratică, atlantistă. Nu se pretinde centru-dreapta modern, ca unii care sunt de fapt stânga radicală, nici liberal ca unii socialiști.
E prea tânăr ca să fi fost utecist, comunist, securist, dar destul de matur pentru a înțelege așezarea României în istorie.
În afară de un an în care a cercetat crimele comunismului, nu a fost plătit din bani publici. Și-a construit singur notorietatea, o platformă media, o rețea națională de speakeri creștini, suporteri și tineri voluntari. A publicat cărți, a colindat țara și diaspora, umplând săli de conferințe, a generat neobosit conținut media.
Sigur, are și crime de neiertat: l-a susținut pe Traian Băsescu împotriva abuzului sinistru al lui Crin și Ponta, în 2012; a făcut cu mâna presei, alături de Monica Macovei, de la geamul unei săli (nu era WC, eram și eu în acea clădire, știu perfect); a încercat să creeze un partid nou, de dreapta (Noua Republică), a eșuat, dar a continuat în politică alături de colegii lui de lupte politice din 2012; s-a îmbrăcat mai pestriț de câteva ori; a apărat căsătoria firească și tradiția creștină. Merită linșat!
În ciuda acestor imense, grave, sordide, impardonabile crime, oricine va recunoaște că Mihai Neamțu este infinit mai votabil decât agramatul plagiator corupt care conduce acum sectorul 3, sau decât inexistentul propus de PNL și USR+/- pe post de iepure perdant în același sector.
I-am urmărit campania: vie, tinerească, cinstită, în stradă, în presă, online. Propuneri concrete, dar și vervă retorică – tot ce poți spera de la un politician articulat, patriot, onest.
Dacă aș locui în sectorul 3, nu aș ezita să-l votez.
Are dinamismul și prospețimea unui tânăr occidentalizat și autonom, și totodată greutatea și seriozitatea unui intelectual ancorat în tradiția majoră a națiunii sale, a Europei și a Bisericii lui Hristos.
Succes, Mihail Neamțu!