“Dacă nu schimbăm modul de formare și recrutare a profesorilor, copiii își vor rata viitorul“

Mirabela Amarandei, fost purtător de cuvânt al Ministerului Educației în Guvernul Cioloș și moderator al Comunității tematice Educație în cadrul Platformei RO100, consideră că rezultatele îngrijorătoare ale studiului „Educație pentru democrație în școlile din România“, realizat la Universitatea „Babeş-Bolyai“, impun o schimbare dramatică și urgentă a modului în care profesorii din România sunt formați și recrutați.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Mirabela Amarandei scoate în evidență doar o parte a problemelor relevate de studiul realizat de universitatea clujeană, punând accent pe lipsa de toleranță în rândul cadrelor didactice, mai ales la adresa romilor. Aceiași profesori consideră însă, în proporție de aproape 70%, „că școlile asigură șanse egale copiilor. Mai mult, profesorii cred că sistemul național de educație e mai bun decât cel occidental“.

Mirabela Amarandei subliniază că, „pe indicatori naționali, România este pe primele locuri la rata abandonului timpuriu (peste 18%) și are mari probleme în ceea ce privește integrarea copiilor din grupuri dezavantajate, inclusiv romi, sau a celor cu nevoi speciale. Evidențele ne arată și calitatea extrem se scăzută a educației în școlile unde învață acești copii“.

Moderatoarea Comunității tematice Educație din cadrul Platformei RO100 trage un semnal de alarmă și spune că este nevoie de o reformă în ceea ce privește sistemul de formare și modul de recrutare a cadrelor didactice, pentru a reduce numărul copiilor care își ratează viitorul din cauza sistemului educațional românesc.

„Atâta vreme cât nu vom schimba modul de recrutare și de formare a profesorilor, vom vorbi în continuare despre copii care își ratează viitorul, perpetuarea sărăciei și profesori (destul de mulți, dar nu toți) care nu sunt pregătiți sau nu sunt dispuși să își facă treaba. Și dacă nu vom înțelege că e nevoie de cursuri de formare cu sens, nu doar pentru dosarul pentru gradația de merit, vom scrie iarăși de rezultatele dezastruoase de la testele PISA“, a scris Mirabela Amarandei pe Facebook.

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Educației din guvernul tehnocrat și-a încheiat mesajul evidențiind necesitatea sprijinirii cadrelor didactice din mediile defavorizate, pentru a contracara discriminarea și bullyingul. „Dacă nu suntem pregătiți să sprijinim profesorii care lucrează în comunități sărace sau cu elevi cu nevoi speciale, inclusiv financiar, nu vom avea scuză în fața evidențelor care ne vor vorbi despre bullying, discriminare sau rezultate la evaluările naționale“.

Potrivit Hotnews.ro, studiul „Educație pentru democrație în școlile din România“, realizat de Gabriel Bădescu, Claudiu Ivan, Daniela Angi, Oana Negru-Subțirică, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“, și-a propus să descopere care sunt atitudinile, valorile profesorilor, nivelurile de implicare civică, toleranță socială și încredere interpersonală, cum văd sistemul educațional din România, într-o perspectivă comparată în timp și față de alte țări.

Rezultatele, pe scurt:

  • Numărul profesorilor cu un atașament scăzut față de prezența unui regim democratic în țară este îngrijorător,
  • Nivelul de toleranță socială al profesorilor este scăzut, chiar mai redus pentru unele categorii de persoane decât în restul societății,
  • Cel puțin unul din opt profesori se pronunță în favoarea plasării elevilor romi în clase separate,
  • Proporția profesorilor care afirmă că mareșalul Ion Antonescu a avut un rol pozitiv în istorie este mai mare decât a celor care afirmă că rolul a fost negativ,
  • Școlile din rural au mai mulți profesori tineri, la începutul carierei didactice, și profesori cu vârste apropiate de cele de pensionare decât școlile din urban. Diferențele sunt cele mai mari în cazul disciplinelor care contează cel mai mult pentru continuarea parcursului educațional.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.