Dacian Cioloș: 2,8 miliarde euro e costul incompetenței cu care gestionează PSD-ALDE fondurile UE

1,6 miliarde de euro riscă să fie pierdute definitiv de România din alocarea financiară pentru perioada 2014-2020. Această sumă se va adăuga celor peste 1,2 miliarde euro pierdute de România anul trecut, din alocarea pentru perioada 2007-2013.

Echivalentul costului a 14 spitale moderne, cu peste 800 de paturi fiecare sau costul construirii autostrăzii București-Iași.   

Platforma România 100 avertizează că actuala coaliție de guvernare continuă să gestioneze dezastruos programele europene și nu are un plan de redresare a situației.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a declarat ieri că România ar avea o rată de absorbție de 16%, în condițiile în care media UE este de 18%. Deși ne aflăm la mijlocul celui de-al cincilea an al actualei perioade de programare, România a absorbit aproximativ 13% din alocarea sa financiară (+4% pre-finanțare plătită automat). Dacă excludem fondurile alocate Programului Național de Dezvoltare Rurală prin Politica agricolă comună, absorbția reală coboară la 5,6%, una din cele mai mici din Europa.

Desigur, doamna Plumb dă vina pe greaua moștenire. Nu numai logica dar și cifrele demonstrează contrariul. Din 2012 PSD/ALDE a avut un control total asupra guvernării și parlamentului cu excepția anului guvernării tehnocrate când absorbția a fost și cea mai ridicată. De atunci au mai trecut trei guverne.

Situația este atât de proastă încât Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, fost vicepreședinte PSD și fostă purtătoare de cuvânt a președintelui Iliescu, a fost obligată să transmită o scrisoare oficială colegilor de partid, premierului Viorica Dăncilă și miniștrilor Lucian Şova și Rovana Plumb, în care se declară  „extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport  care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune și de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER)”. 

Incompetența Guvernului PSD-ALDE cumulată cu credibilitatea foarte scăzută pe care actuala majoritate parlamentară o are la Bruxelles mărește riscul ca România  să piardă sume mari de bani inclusiv pentru următoarea perioadă financiară 2021-2027.

 

Mai jos, situația ratei de absorbție pentru fiecare stat membru precum și sumele cu risc important de dezangajare. 

Sursa datelor: https://cohesiondata.ec.europa.eu – cifre valabile pentru ziua de 23.05.2018

Sumele cu risc important de dezangajare pentru alocarea financiara 2014-2020 sunt următoarele:

Programe Operaționale (PO)

Suma cu risc de dezangajare

PO Regional

818.895.655

PO Capital Uman

592.766.657

PO Infrastructură mare

117.643.927

PO Competitivitate

43.943.579

PO Capacitate administrativă

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.