POLITICĂ

Dacian Cioloş a semnat adeziunea la PLUS. 11 000 de cereri s-au depus două zile

Dacian Cioloș a semnat, marți, în cadrul primei conferințe de presă după lansarea Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS), cererea de adeziune la formațiunea pe care o va conduce, anunțând că au mai fost depuse peste 11.000 de astfel de cereri.

„Partidul PLUS a fost inițiat de colegi din Platforma România 100. Găsiți în manifestul politic, în statutul PLUS, aceleași baze pe care le-am construit noi în Mișcarea România Împreună. Am spus că după ce vom face demersurile pentru a solicita retragerea din instanță a Mișcării România Împreună, voi semna și eu adeziunea la acest nou partid și vreau să fac acest lucru azi, în fața dumneavoastră. Din informațiile pe care le am, până azi avem mai mult de 11.000 de cereri de adeziune care au fost depuse”, a declarat Dacian Cioloș, marți, în debutul conferinței de presă.

Asemenea Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș a explicat faptul că Partidul PLUS este un partid de masă care se adresează atât mediului urban, cât și rural, care își propune să fie „după chipul și asemănarea structurii societății românești”.

„Ne dorim să reprezentăm cât mai multe puncte de vedere din societatea românească, să le transformăm într-un program politic și să propunem un proiect de schimbare în bine a României. E intenția cu care am pornit când am depus documentul de înregistrare a Mișcării și aceasta e direcția în care vrem să mergem”, a adăugat Dacian Cioloș. El a explicat de ce a recurs la preluarea Partidului PLUS: „De când am depus dosarul de înregistrare a partidului (Mișcarea România Împreună, n.r.), din 30 martie 2018, trecuseră mai bine de opt luni și încă acest partid nu primise acordul de înregistrare. De atunci au fost înregistrate în România șapte partide politice, în Registrul Partidelor Politice. PLUS a fost înregistrat în două luni și ceva și asta pentru că, probabil, numele fondatorilor erau mai puțin cunoscute și nu au reprezentat atât un interes sau o amenințare. În condițiile în care am văzut că înregistrarea era tergiversată în justiție, în continuare mai avem încă două contestații de clarificat, și chiar și după o decizie a Curții sau a Judecătoriei, putem să mai avem recursuri înregistrate, deci procesul de înregistrare risca să meargă încă foarte departe, din septembrie încoace am decis, cu mai mulți colegi, că trebuie să ne gândim la o alternativă. Vreau să fiu clar: acest partid (Partidul PLUS, n.r.) a fost inițiat de colegi de ai noștri din Platforma România 100 și a trebuit să recurgem la acest procedeu pentru că, altfel, cu nume cunoscute printre fondatori, procesul de înregistrare a fost mult tergiversat. Avem peste 11.000 de adeziuni, pornim de la o bază de date de susținători ai Mișcări de peste 70.000 de oameni, îi așteptăm pe cei care doresc să împărtășească cu noi acest proiect politic alături de noi. De când am depus dosarul de înregistrare a Mișcării, am început pregătirea organizării în teren și avem o rețea de peste 400 de oameni activi, grupuri de initiativă județeană care au început să pregătească organizarea acestui partid. Nu pornim de la zero. În aceste opt luni noi am lucrat, avem această rețea în țară și suntem pregătiți să primim membri și să le explicăm românilor care e proiectul nostru politic și să le spunem că îi așteptăm alături de noi”.

Dacian Cioloș a prezentat și care este planul partidului de acțiune pentru următoarea perioadă: „Principala noastră preocupare va fi, în următoarea săptămână, să validăm cererile de adeziune în partid, pentru aceasta avem aceste echipe pe teren mobilizate. În același timp, pregătim prima Convenție Națională a Partidului PLUS, care va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, în care vom alege organele de conducere ale partidului, vom adopta și programul politic și, foarte probabil, vom fi în măsură să lansăm și lista candidaților pentru europarlamentare. Până la sfârșitul lui ianuarie intenționăm să avem propunerile pentru candidații la europarlamentare, vineri o să lansăm procesul de înscriere a candidaturilor pentru europarlamentare. Acest proces va fi deschis celor care au aderat sau urmează să adere, va fi un proces care va dura până în 20 ianuarie și intenționăm să îl organizăm în trei etape: depunerea candidaturilor, va fi un proces de validare a lor pe baza unor criterii de eligibilitate care țin mai mult de respectarea statului. Apoi, etapa a doua: intenționăm să identificăm 43 de candidați, iar pentru a-i alege pe cei 43 de candidați, vom solicita votul membrilor de partid și care vor vota aceste propuneri de candidaturi pe baza unui scurt program de obiective, din partea candidaților, și a unui scurt material de prezentare. După ce vom avea această listă de 43 de candidați, această listă va fi înaintată unei comisii de selecție, externă partidului, formată din cinci personalități publice din România, oameni cu viziune europeană, cu experiență și expertiză în politici europene, cărora, pe baza unor criterii propuse, o să le solicităm să ne propună o ordine pe aceasta listă de 43 de candidați, în funcție de aceste criterii în așa fel încât, până la sfârșitul lunii ianuarie, să avem această listă definitivată”.