ACTUALITATE

Dacian Cioloș: Acest guvern trebuie susținut, pentru că nu mai putem menține PSD la guvernare

Întrebat cum comentează respingerea de către deputații juriști a proiectului USR de desființare a Secției speciale, liderul PLUS a răspuns „Nu mă surprinde lucrul acesta, pentru că e aceeași majoritate care a promovat acest gen de legislație. Ar fi cumva contraintuitiv să te gândești că aceeași majoritate va veni acum cu o propunere de acceptare a revenirii la situația dinainte de 2017. Ăsta este și unul din motivele pentru care am spus că o astfel de majoritate nou constituită în acest Parlament nu va fi funcțională pentru că sunt aceiași parlamentari ca și cei care, până deunăzi, erau de partea PSD și votau de zor aceste modificări ale legilor justiției.

De aceea acum, pe termen scurt, soluția este ca Guvernul să își asume răspunderea pe astfel de modificări și să găsim formulele prin care să putem ajunge la alegeri anticipate. Altfel spus, sau Parlamentul acesta acceptă prin asumarea răspunderii un guvern care va corecta aceste lucruri pentru că își asumă politic răspunderea să corecteze aceste erori și disfuncționalități, sau dacă nu, după respingerea de două ori a unor propuneri de prim-miniștri care își asumă această responsabilitate în Parlament să mergem la alegeri anticipate. Altfel spus, majoritatea aceasta din Parlament care a votat modificarea acestor legi ale justiției și a atacat justiția va trebui să aleagă între a accepta ca acum un prim-ministru sau un Guvern modifică lucrurile, asumându-și răspunderea sau, dacă nu, să plece acasă, acceptând alegeri anticipate”.

În acest context, întrebat dacă cere PNL să își asume răspunderea pe modificarea Legilor justiției și pe desființarea Secției Speciale, Dacian Cioloș a răspuns: „Noi avem un parteneriat cu USR, care s-a materializat la alegerile europarlamentare. Vrem să participăm împreună și la următoarele alegeri, dar din păcate, noi de la PLUS, acum, nu suntem în Parlament pentru că altfel noi am fi foarte clari: eu cred că acest Guvern trebuie susținut pentru că nu mai putem menține PSD la guvernare, acest Guvern trebuie susținut și trebuie susținut ca să își poată asuma ceea ce am înțeles că și domnul Orban a spus, chiar înainte de această moțiune de cenzură votată, că printre obiectivele politice pe care le au e și acela de a corecta aceste modificări nocive ale legilor justiției, inclusiv eliminarea Secției speciale. Cred că acest Guvern trebuie susținut cu acest program politic, și eu sper ca ai noștri colegi de alianță, din USR, să susțină acest Guvern, iar odată ajunsă la guvernare, această echipă să își asume responsabilitatea pe aceste proiecte. Cred că asta e soluția”.

În ceea ce privește raportul MCV, întrebat dacă poate confirma că Bulgaria va ieși de sub această monitorizare specifică, liderul PLUS a răspuns afirmativ. „Nu am văzut textul raportului, dar, da, am această informație că propunerea Comisiei va fi ca Bulgaria să iasă de sub această monitorizare specifică și să intre în sistemul acela european despre care noi tot vorbim de câți ani că o să îl propunem, l-am susținut de când suntem în Parlamentul European, și în urmă cu două luni Comisia Europeană l-a propus și va fi un mecanism prin care toate statele membre vor fi urmărite legat de modul în care funcționează justiția și, mai ales, cum funcționează lupta  împotriva corupției. România și Bulgaria au avut acest mecanism specific încă de la aderare, acceptat de aceste două țări pentru că atunci mai era de lucru pe sistemul justiției și România ar fi putut să scape de acest mecanism încă din 2017.

Noi, guvernul pe care l-am condus, am adus atunci Comisiei Europene mai multe argumente prin care să convingem faptul că România are un sistem judiciar funcțional și că ar putea să intre într-un altfel de mecanism european. Eu sunt convins că acest lucru s-ar fi întâmplat în 2017, când România era mult în fața Bulgariei, rapoartele Comisiei atunci erau mult mai pozitive la adresa României decât cu Bulgaria, însă faptul că guvernarea PSD-ALDE s-a năpustit asupra justiției, imediat după ce au ajuns la guvernare din ianuarie 2017, ne-a adus în această situație, încă o dată: de codașă europeană, de rușine în Europa, dar să fie foarte clar: rușinea aceasta trebuie să fie asumată de guvernarea PSD-ALDE”, a explicat Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, întrebat cum e afectat românul de rând de menținerea acestui MCV pentru România, liderul PLUS a subliniat faptul că „la nivelul cetățeanului, în primul rând, e percepția publică la nivel european” că „România ca stat membru are nevoie să fie monitorizată în mod specific”.

„Altfel, cetățeanul direct nu e afectat de această monitorizare. Cetățeanul direct e afectat de lipsa funcționării corecte a justiției, în primul rând”, a adăugat liderul PLUS.