ACTUALITATE, POLITICĂ

Dacian Cioloș: Alianța USR PLUS este principala forță politică în măsură să modernizeze România în anii care vin

„Principala diferență este că USR a fost fondat în 2016, când noi încă eram la guvernare, și PLUS a fost fondat din 2017 încolo. USR s-a adresat unui tip de electorat, noi ne-am adresat unui electorat complementar cu USR. Dovada că acest lucru s-a întâmplat este că, după ce noi am înființat PLUS, au fost mulți oameni care nu se înscriseseră în USR care s-au înscris în PLUS, însă și unii, și ceilalți au votat Alianța USR PLUS atunci când noi am propus un program politic la alegerile europarlamentare și rezultatul este că această alianță a două partide noi a devenit una dintre principalele trei forțe politice ale României și principala forță politică în măsură să modernizeze România în anii care vin”, a declarat Dacian Cioloș, întrebat prin ce se deosebește USR de PLUS.

Întrebat dacă este adevărat că USR și PLUS, ca alianță, au șanse mai mare pentru a atrage fonduri europene și, pe de altă parte, dacă va fi continuat mecanismul ITI Delta Dunării, Dacian Cioloș a răspuns: „Sunt șanse mai mari dacă, în primul rând, trebuie să obținem primării, consilii locale, să avem majorități acolo și apoi trebuie acest gen de coaliții între primarii comunelor care sunt vizate de astfel de proiecte pentru că, din păcate, ITI a cam fost ținut sub controlul consiliului județean, unde influența politică a fost evidentă. Eu am insistat foarte mult în 2016 să implicăm în implementarea ITI și organizații neguvernamentale, asociațiile perscarilor și nu doar cele dirijate și orientate politic. Acum avem posibilitatea să ne implicăm și câștigând alegerile, și apoi să facem lucruri pentru oameni. Într-o primă fază, în România problema era că nu se absorbeau banii pentru fonduri europene. Faza a doua erau că se absorbeau banii, dar nu se vedeau rezultatele. Acum trebuie să trecem în faza a treia când nu doar să absorbim banii, dar să vedem și rezultatele și ăsta trebuie să fie angajamentul Alianței USR PLUS în Delta Dunării, nu doar vom folosi banii, dar îi vom folosi pentru voi, cetățenii Deltei Dunării, și nu doar pentru orașul Tulcea, ci acolo în Deltă, efectiv.

Da, eu o să mă bat în continuare pentru ca ITI Delta Dunării să fie menținut și chiar să avem și alte astfel de instrumente teritoriale de investiții și în alte zone din țară, pornind de la modelul ITI Delta Dunării, dar cu o implicare nu doar a autorităților publice și un control politic de la centru, ci cu o implicare a oamenilor în teritoriu, dar asta presupune în primul rând organizare și, de aceea, alegerile locale sunt foarte importante. Chiar le sugerez candidaților la alegerile locale să folosească în campanie și în programul lor politic astfel de instrumente de fonduri europene, vor avea tot sprijinul nostru”.

Totodată, întrebat dacă se pot accesa fonduri europene pentru investiții în pomicultură și pentru a construi un sistem de păstrare a fructelor pentru distribuție, Dacian Cioloș a explicat: „Absolut. E o investiție care e eligibilă în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Când am reformat Politica Agricolă Comună în 2013 am introdus posibilitatea ca statele membre care doresc să aibă astfel de programe, dedicate pentru sectorul pomicol, pot fi finanțate începând de la plantații, de la renovarea plantaților, dotarea cu utilaje până la depozite și toată partea de comercializare și de procesare. Deci iinvestiții pe toată filiera fructe și în pomicultură, în special. Sunt multe plantații care s-au refăcut în România în ultimii ani, din păcate nu atât cât aș fi sperat eu atunci când am introdus acest program. Ministerul Agriculturii, cu diverși miniștri care au trecut pe acolo din 2016 încoace, nu prea au promovat acest program de pomicultură, nu au pregătit asistență tehnică pentru ca doritorii să știe cum să își pregătească proiectele. Cred că va trebui să menținem acest program și pentru următoarea perioadă bugetară pentru că încă este o marjă importantă pe piața națională, locală pentru fructe românești. Noi avem nevoie nu doar de investiții, inclusiv în depozite și capacități de distribuție, dar avem nevoie de organizarea producătorilor”.