POLITICĂ

Dacian Cioloș anunță lansarea campaniei de semnături pentru modificarea legislației electorale

Dacian Cioloș, fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), a anunțat miercuri seară, la Radio România Actualități (RRA), că săptămâna viitoare va fi lansată campania de strângere de semnături pentru modificarea legislației electorale, astfel încât exercitarea dreptului la vot pentru românii din diaspora să devină mult mai ușoară și fără suspiciuni de fraudă.

„Sunt multe modificări de legi de făcut, pe care nu poate să le facă un guvern, ci trebuie să le facă Parlamentul. În prezent, avem un proiect de modificare a legilor electorale, l-am anunțat deja, susținut de peste 30 de organizații din societatea civilă și partide politice. Urmează să lansăm campania de semnături săptămâna viitoare. Va fi un pachet de schimbare a legilor electorale, inclusiv cu propuneri pe care vrem să le ducem în Parlament, prin care să dublăm numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora și să facilităm votul. Votul prin corespondență există, trebuie facilitat, din păcate mulți români nu s-au înscris la votul prin corespondență pentru că au fost tot felul de dezinformări“, a spus fostul premier tehnocrat.

Dacian Cioloș a reamintit că ultimele alegeri parlamentare au fost organizate de guvernul de tehnocrați pe care l-a condus, iar procedurile de verificare introduse au arătat că suspiciunile de fraudă pot fi foarte ușor ridicate. Dacian Cioloș a subliniat importanța implicării românilor din diaspora în ceea ce privește alegerile din România, iar modificările legislative pe care le va propune vin în întâmpinarea acestui deziderat.

„Este necesar să fie informați românii din diaspora despre importanța votului prin corespondeță. Noi, prin schimbarea legilor electorale, dorim să facem ca nu doar românii care au domiciliu în diaspora să poată vota, ci și cei care lucrează în afara țării și au domiciliul în România să poată vota de unde sunt. Nu s-a făcut până acum acest lucru. Motivul a fost că există riscul multiplicării și falsificării votului, dacă votezi în altă parte decât în circumscripția de domiciliu. Prin ceea ce am testat noi, prin monitorizarea votului în timp real în 2016, am văzut că se poate evita acest lucru. Dacă acest sistem pe care l-am experimentat noi în 2016 devine obligatoriu prin lege, atunci nu mai este o problemă să votezi și în altă parte decât în circumscripția de unde provii“, a explicat fondatorul RO+.

Dacian Cioloș a evidențiat necesitatea apropierii românilor din diaspora de viața politică românească prin faptul că românii din străinătate trăiesc zi de zi în societăți în care principiile și valorile pe care politicienii români le apreciază doar în discursuri sunt puse în practică și respectate.

„Diaspora poate sta la baza remoralizării în România prin acele principii și valori care stau la baza României și care sunt exprimate mai mult în discurs de liderii politici din România. Sunt mulți români din diaspora care trăiesc valorile în cotidian, le experimentează direct. Intenția noastră pentru România este să facem tot ce putem pentru a reconecta România la valorile ei“, a spus Dacian Cioloș la RRA.