Dacian Cioloș: Cred ca aceasta este principala misiune a societatii civile in urmatorii ani

Dacian Cioloș face o scurtă analiză a percepției și a poziționării politicienilor, partidelor și nu numai față de transformările din societate, spunând că unul din efectele reformelor este împărțirea societății între cei care își doresc în continuare o schimbare a societății, iar alții, dimpotrivă, sunt extrem de reticenți la schimbări din teama oamenilor care este  alimentată de politicieni iresponsabili. Iată textul publicat de fostul premier pe rețeaua Facebook.

,,Aud tot mai des politicieni care dau vina pe așa-zise forte oculte interne sau externe, care ar atenta la stabilitatea țării, confundată, invariabil, cu stabilitatea partidelor aflate la putere si intangibilitatea liderilor acestora. Fac asta, fie din incapacitatea de a propune ceva coerent unei societăți care dorește mai mult de la liderii ei politici, fie din pornirea instinctuală de a bloca evolutii care, pentru ei, pot sa însemne mai puțină influență, mai puțină putere sau un acces limitat la resurse. Sunt scenarii cu care, din păcate, mulți oameni de bună-credință rezonează, oameni care iau de bune răspunsuri simpliste, pre-fabricate, de multe ori minciuni, în principal pentru că acestea răspund propriilor temeri.

Din cauza modului în care s-au făcut reformele în România, o parte a societății a suferit constant efectele negative, incertitudinea și impredictibilitatea aduse de schimbare. Sunt oameni care nu o duc deloc pe roze. Aceasta teamă de schimbare, alimentată sistematic de politicieni iresponsabili sau pur si simplu incapabili să gestioneze reformele necesare pentru a aduce rezultate pozitive, a fost speculată, folosită si alimentată electoral, într-un cerc blestemat al fricii și subdezvoltării.

O altă parte a societății asteapta o schimbare fundamentală de abordare în guvernarea țării, o evoluție structurală a bunăstării generale, nu doar din punct de vedere economic, ci și moral. O dorință legitimă de normalitate, de însănătoșire a mediului social si politic, pe care această parte a societății și-o asumă si o cere din ce în ce mai apăsat, inclusiv în stradă.

Aceste două Românii sunt folosite de cei care vor să ajungă la putere, prin antagonizare, spunându-se că una e de stânga, alta de dreapta, că una e conservatoare și cealaltă progresistă, că una este retrogradă, că cealaltă este TeFeL-ista, că una e religioasă, cealaltă seculară, că una este națională, cealaltă mânată condamnabil de interese străine, sau alte etichetari simpliste care să justifice și să încadreze în pătrățele aceste tendințe.

Eu cred ca nevoia de transformare este atât de mare, că am ajuns atât de departe de ceea ce putem fi ca societate, încât, dacă nu ne asumam toți, și ,,vlădici” și ,,opinci”, un efort comun de a pune țara pe un făgaș normal, o să fim din nou purtați într-o direcție sau alta, victime vinovate ale curenților din jurul nostru.

Un remediu pentru cele de mai sus trece printr-un dialog necesar între cele două Românii. Cred ca aceasta este principala misiune a societății civile în următorii ani. Altcumva, mă îndoiesc că în perioada următoare se va schimba ceva fundamental în abordarea clasei politice. Și nici nu cred că, prin continuarea confruntărilor și conflictelor politice, putem să ne asteptăm la o evolutie structurală a societății. Noi partide politice sau o reformare a celor existente, ar avea sens numai dacă cei care le reclamă își asumă și acest dialog direct cu apropiatii lor, cu vecinii, cu prietenii, dar și cu oamenii care nu sunt în același curent și în aceeași bulă cu ei. Trebuie să facem împreună acest pas, ca societate, ca să putem spera că, la un moment dat, va exista și un alt mod de a face politică în România”.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.