POLITICĂ

Dacian Cioloș: Dacă ține la prestigiul României, așa cum declară, premierul Dăncilă trebuie să renunțe de îndată la „susținerea necondiționată“ a Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european

„Guvernul PSD și-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar”. Este principalul mesaj transmis de liderul PLUS, Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, la scurt timp după al doilea vot în Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) împotriva Rovanei Plumb.

În acest sens, Dacian Cioloș îi cere președintelui Klaus Iohannis „să se implice de urgență pentru a scoate România din acest impas evident” și „să convoace toate partidele care au obținut mandate în Parlamentul European” pentru a găsi „împreună o persoană capabilă să ocupe funcția de comisar european pentru Transporturi”.

„Dacă ține la prestigiul României, așa cum declară, premierul Dăncilă trebuie să renunțe de îndată la «susținerea necondiționată» a Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european.

Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European a fost de la început clară: candidata Guvernului României nu îndeplinește condițiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate. Nicio tranzacție reală sau fictivă pe care o anunță doamna Plumb în ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni.

Recomandarea mea este ca doamna Dăncilă să-și recunoască greșeala și să nu mai insiste. A ignorat până acum toate semnalele oficiale și neoficiale care au arătat, încă de la început, că suspiciunile asupra candidatei României atârnă greu în decizie. Acest refuz putea fi anticipat de acum câteva săptămâni și doar cineva fără repere politice europene putea să creadă că insistența va schimba ceva.

Tot ce a adus această insistență a doamnei Dăncilă este încă o dovadă că PSD nu a înțeles nimic din votul de pe 26 mai, când cetățenii români și europeni au votat, în număr record, pentru o nouă politică ghidată de cinste și corectitudine. Și a mai adus decredibilizarea totală a Guvernului în funcție care a propus un candidat de neacceptat.

Guvernul PSD și-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar.

În aceste condiții, președintele României trebuie să se implice de urgență pentru a scoate România din acest impas evident. Are datoria să convoace toate partidele care au obținut mandate în Parlamentul European și să găsească, împreună, o persoană capabilă să ocupe funcția de comisar european pentru Transporturi. Doar convocarea doamnei Dăncilă nu va rezolva o situație pe care aceasta a gestionat-o împotriva intereselor țării.

Acest post de comisar nu e al PSD și cu atât mai puțin al doamnei Dăncilă. România trebuie să trimită un candidat competent și fără umbre, iar această decizie trebuie luată rapid. În loc să discutăm despre cum vede un candidat din România viitorul infrastructurii de transport europene și care va fi locul României în acest angrenaj, discutăm despre împrumuturile și apartamentele doamnei Plumb”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

La rândul său, Ramona Strugariu, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS, a afirmat, în cadrul unei postări pe Facebook, că în cadrul Comisiei JURI „s-a activat opțiunea nucleară pentru Rovana Plumb”.

„Update comisia JURI: nu se mai discută pe fond conflictul de interese în cazul Plumb – ordinea de zi cu privire la reluarea acestui subiect a fost respinsă. S-au reluat dezbaterile şi s-a activat opțiunea nucleară pentru Rovana Plumb – nu este, în mod clar, o opțiune pentru poziția de comisar european.
Nici candidatul maghiar nu a trecut de votul JURI.
Vor fi transmise scrisori de clarificare a deciziei JURI.
Voturi Plumb: 13/7
Voturi Trocsanyi : 12/9”, a scris Ramona Strugariu.

De cealaltă parte, Dragoș Tudorache, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS și membru al Biroului Naţional PLUS, susține că „Viorica Dăncilă are de rezolvat o problemă de logică”: „De câte ori e nevoie să o respingă Comisia Juridică a Parlamentului European pe Rovana Plumb ca premierul României să priceapă că prietenia politică nu e argument de om serios pentru a ocupa funcția de comisar european?”.