ACTUALITATE

Dacian Cioloș, despre reforma din Sănătate: Nu e suficient să crești salariile

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, a prezentat, duminică, la Brașov, principalele măsuri pe care PLUS le propune privind reforma sistemului românesc de sănătate.

„Sănătatea e un serviciu de bază pe care, din păcate, în momentul de față, România nu îl poate asigura corespuzător și este unul dintre motivele pentru care pleacă, în fiecare an, sute de medici. Tot din cauza modului în care funcționează sănătatea sunt foarte mulți oameni care pleacă să muncească în afară și să își educe copiii și să poată să se trateze în afară.

De asta o reformă în sistemul de sănătate este esențială și aici sunt, din punctul nostru de vedere, niște lucruri pe termen scurt de făcut. Mă gândesc la investiții în infrastructura de sănătate, la investiții în resursa umană pentru sănătate și evident că mă gândesc la medici, dar și la asistenți și la celălalt personal care lucrează în sănătate. Ne gândim la modul de asigurare și de aprovizionare cu medicamente, la modul în care folosim resursele financiare în sistemul de sănătate, la dotarea spitalelor și ne gândim la modul în care e acordată asistența medicală nu doar în orașele mari, ci și în orașele mici și în mediul rural.

Ne gândim într-o perspectivă pe termen mediu și la eficiența sistemului public de sănătate și modul în care sistemul public de sănătate poate și trebuie să coexiste cu sistemul privat, care din păcate a luat-o înaintea sistemului public în acești ani și în România, și are nevoie, din punctul nostru de vedere, de o coordonare cu sistemul public, inclusiv din perspectiva utilizării resursei umane, a medicilor și chiar a sistemului de asigurări de sănătate.

Poate că n-ar fi rău să ne gândim ca dincolo de CNSAS să existe și alte case de asigurări de sănătate, care puse în concurență în a asigura servicii de mai bună calitate, oamenii să poată să aleagă, să se ducă acolo unde știu că sunt tratați corespunzător. Și să ne gândim și la o combinație între sistemul de asigurări medicale obligatorii, pachetul acela minim, și un sistem de asigurare mutuală. Decât să dai șpagă la medic ca să fii tratat mai bine, poate mai bine plătești o asigurare complementară într-un sistem mutual care poate să fie de întreprindere sau un alt tip de sistem și să combinăm cele două sisteme: cel de stat obligatoriu și cel mutual, asigurând în același timp un pachet de servicii minime pentru toată lumea, pe baza sistemului public obligatoriu.

În infrastructură, ce ne propunem noi, încă din primul an de guvernare, este să facem o evaluare a tuturor structurilor spitalicești din țară ca să știm foarte clar cum stăm. Nu o să fie o surpriză probabil să vedem că cea mai mare parte din aceste spitale trebuie renovate și unele dintre ele poate chiar trebuie date jos complet și reconstruite, dacă ne gândim la infecțiile nosocomiale.

Cu siguranță vom avea nevoie să construim alte spitale noi. Noi încă din 2016, Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății venise cu un plan de reconstrucție a spitalelor pe o perioadă de minimum zece ani cu un miliard de euro investiții. O să vă întrebați de unde pot să vină acei bani. O mare parte din ei îi putem mobiliza din resurse europene: sau din fonduri structurale europene, sau din programe cu Banca Europeană de Investiții, sau cu BERD-ul.

Deci reconstrucție a spitalelor cu un astfel de program și ne gândim tot cu un plan pe care Vlad l-a prezentat atunci cu echipa, un sistem în care să avem companii care să asigure construcția acestor spitale și care apoi să asigure și managementul acestor spitale pentru că în felul ăsta suntem siguri că e făcută responsabil construirea lor și care să asigure apoi și managementul privat al acestor spitale, care rămân ale statului, dar ele sunt gestionate pe un contract de management. Faptul că ești un foarte un medic nu înseamnă că vei fi și un bun manager al spitalului respectiv și atunci managementul spitalelor trebuie asigurat pe bază de contract cu responsabilități foarte clare și secțiile de specialitate conduse de medici care au responsabilitatea din punctul de vedere al serviciului actului medical.

Urgența vor fi, evident, aceste spitale regionale care, din păcate, nici până astăzi, după trei ani, nu sunt încă în fază de construire și apoi, evident, trebuie să ne uităm la spitalele județene, unde trebuie să regândim nu doar dotarea acestor spitale, ci în unele cazuri, și acolo construcții noi pentru că marea problemă pe care o avem în multe astfel de spitale județene este că secțiile sunt împrăștiate peste tot în oraș.

Apoi, serviciile medicale trebuie să poată să fie acordate și în zonele mai puțin favorizate, în orașele mici, în mediul rural unde e nevoie și de alte pachete și măsuri și de servicii care să fie puse la dispoziția medicilor și personalului medical pentru ca ei să ia decizia să locuiască și să lucreze acolo ca să poată furniza aceste servicii.

Nu e suficient să crești salariile, trebuie să le dai o perspectivă profesională medicilor și să le creezi condițiile pentru ca ei să își poată face meseria cu demnitate. Și aici trebuie perspective mult mai clare legate de carieră, de rezidențiat, de locurile în care poți să îți desfășori activitatea apoi, de perspectiva evoluției, inclusiv într-un spital.

Apoi aprovizionarea cu medicamente. Aici sunt iar câteva lucruri simple de făcut: lista aceea cu medicamentele esențiale, unde Vlad a luat lista OMS ca să nu existe interpretări că cineva pune pe listă un medicament pentru că interesează o firmă sau alta. Acea listă trebuie bătută în cuie și eventual ameliorată atunci când e cazul. Trebuie să ne asigurăm că ținem sub control exportul paralel de medicamente, să facem o licitație pentru achiziții de medicamente centralizată la nivel național sau cum începuse Vlad Voiculescu, chiar la nivel regional cu țările din jur ca să putem scădea costurile cu aprovizionarea de medicamente”, a detaliat liderul PLUS.