POLITICĂ

Dacian Cioloș, despre soluții pentru combaterea iliberalismului

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, consideră că primul lucru care trebuie făcut pentru combaterea curentului iliberal care afectează Uniunea Europană este admiterea existenței problemelor în UE, urmată de dezbaterea deschisă și de o mai pregnantă aplecare a politicilor UE asupra problemelor și proiectelor comunităților locale.

„Iliberalismul european este o formă de ipocrizie a celor care beneficiază de Uniunea Europeană. Nu refuză fondurile și libera circulație, dar ponegresc UE. Da, sunt lucruri de corectat, dar trebuie să vii și cu soluții, nu doar cu critici“, a explicat Dacian Cioloș în cadrul evenimentului „Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape“, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la București, la secțiunea „UE și provocarea iliberalismului: Care este viitorul democrației“.

Pe lângă nevoia stringentă de înnoire a clasei politice, atât în România, cât și în țările europene, Dacian Cioloș a indicat și o serie de măsuri viabile de combatere a curentului iliberal: „Soluții? Să inventăm forme de democrație participativă. Alegerile (pentru Parlamentul European, n.r.) sunt capturate de agendele politice interne. […] Avem nevoie să definim și plus valoarea și să focalizăm regulamentele europene și fondurile europene spre acele domenii de plus valoare europeană“.

Dacian Cioloș a subliniat nevoia de forțe politice critice cu UE, dar care propun și soluții. „Avem nevoie de forțe politice care să se mobilizeze pentru a reconstrui Uniunea Europeană. Avem nevoie de o politică făcută pentru oameni, nu pentru politicieni. E nevoie de oameni noi în politică în România, dar și în politica europeană. Avem nevoie de politicieni români noi în politica europeană. Să nu se ducă acolo ca să iasă la pensie sau să-și facă doar mâna pentru politica națională. Avem nevoie să trimitem în Parlamentul European politicieni maturi, cu experiență, care pot să mearga acolo cu idei și să facă simțită prezența României“, a subliniat fostul comisar european.

Dacian Cioloș a prezentat și măsurile pe care RO+ le va propune pentru reformarea UE și combaterea iliberalismului, iar una dintre ele este o consultare a statelor membre de către Comisia Europeană mai des și printr-un mecanism bine pus la punct.

„Să nu așteptăm consultări publice pe prioritățile europene o dată la cinci ani, ci să le facem în fiecare an. […] Să organizăm un proces de consultare publică în care să aibă loc asemenea discuții, Comisia să asculte ce spun statele membre. Cand se definește, de exemplu, bugetul, să se regăsească acolo și priorități care să vină de jos în sus, de la statele membre și de la cetățeni“, a explicat fostul premier tehnocrat.

O altă soluție propusă de Dacian Cioloș este acordarea de fonduri europene consistente proiectelor locale, comparativ cu finanțarea acordată în prezent: „Nu e vorba că europenii vor să ne fure banii, dar guvernul (român, n.r.) nu este capabil să facă proiecte. Eu aș da mai mulți bani grupurilor de acțiuni locale. În loc de 5 milioane de euro, eu aș da 20 sau 40 de milioane de euro pentru proiecte locale. Oamenii ar simți mai bine ce înseamnă Europa și fondurile europene“.

Un alt treilea proiect pe care RO+ îl va susține pentru a fi implementat la nivelul UE este o rețea de educație europeană.

„Am vrea să sustinem în Parlamentul European, dacă trecem cu succes de europarlamentare, o rețea de educație europeană. Să construim rețele de licee și universități europene. Elevilor și studenților să li se recunoască diplomele, să integrăm sistemul de educație într-o rețea europeană. Astfel, îi dăm și un impuls pentru ca, acolo unde există performanță și calitate, ele să poată fi recunoscute și să nu fie înăbușite de un sistem care nu funcționează“, a explicat Dacian Cioloș.