ACTUALITATE

Dacian Cioloș: „Diaspora este partener-cheie pentru reconstruirea economică a țării și pentru reconstrucția ei morală”

Fostul premier, Dacian Cioloș, este de părere că mitingul Diasporei nu trebuie politizat și este convins că Diaspora poate fi partener în reconstrucția României. Cioloș afirmă că adunarea de pe 10 august poate reprezenta un nou început, un imbold pentru viitorul țării.

„Vineri, 10 august, este adunarea diasporei la care cu siguranță se vor alătura și mulți români din țară. Este o întâlnire-simbol care, din punctul meu de vedere, nu trebuie folosită politic. Cu siguranță, în piață vor fi și membri ai Platformei RO100 și ai Mișcării România Împreună, dar vor fi acolo în calitatea lor de români din diaspora sau de susținători ai mesajelor lor”, spune fostul premier Dacian Cioloș.
Pentru proiectul nostru, diaspora este un partener-cheie nu doar pentru reconstruirea economică a țării, ci și pentru reconstrucția ei morală.
De la cei plecați din satele românești pentru a lucra în agricultura din alte țări europene până la oameni de afaceri de vârf, cercetători și medici, diaspora susține de ani buni economia românească. De multe ori, banii trimiși de cei plecați la muncă în străinătate au compensat politicile economice proaste ale guvernelor care s-au succedat la conducerea țării. Din păcate, în lipsa unor politici publice coerente, acest capital nu a fost îndreptat spre investiții și dezvoltare. Dar niciodată nu e prea târziu pentru asta. În lunile următoare vom veni cu propuneri prin care diaspora să devină un investitor strategic în economia românească, iar românii din diaspora, antreprenori încrezători în economia țării din care au plecat.
Dar, dincolo de orice bogăție materială, în anii de pribegie voită sau nevoită, diaspora a acumulat un capital uriaș de valori și principii de care România are mare nevoie. Diaspora poate sprijini moralizarea societății, curățarea clasei politice de hoți, de buruieni, de metehnele înrădăcinate în compromisurile trecutului.
Oamenii aceștia, integrați în comunitățile în care s-au stabilit, știu ce înseamnă să ai o administrație eficientă, servicii de sănătate și de educație de calitate, ce înseamnă să-ți ții cuvântul dat, să fii plătit pe merit și să muncești din greu pentru banii pe care-i câștigi. Acești oameni înțeleg de ce, într-o societate normală, cinstea, onestitatea și profesionalismul sunt indispensabile în relațiile cu ceilalți și, cu atât mai mult, în viața publică.
Cu oameni care au trăit direct aceste valori – care la noi sunt doar trâmbițate de lideri politici, care apoi fac exact pe dos decât afișează public – România poate progresa foarte repede și se poate transforma în bine printr-o „contaminare“ pozitivă. Ca unul care a petrecut câțiva ani buni printre ei, știu că românii din diaspora pot da acest impuls celor pe care i-au lăsat acasă, așa cum au făcut-o și în alte dăți – în 2014, de exemplu.

Adunarea Diasporei din 10 august poate fi un nou început, un imbold decisiv pentru cei care cred că viitorul României trebuie luat din mâinile celor care și-au bătut joc de încrederea și de responsabilitatea cu care au fost învestiți, pentru cei hotărâți să-și asume propria demnitate pentru a reda astfel demnitatea României. De aceea, eu, unul, sunt cu dumneavoastră, cei din diaspora, oriunde v-ați afla.