ECONOMIC

Dacian Cioloş, în faţa membrilor USR: “În 2021, Roşia Montană va intra în UNESCO. Îmi asum de acum!”

“Îmi asum că, în 2021, Roşia Montană va intra în UNESCO!”, a afirmat Dacian Cioloş, în faţa membrilor Comitetului Politic al USR, în urma unei întrebări adresate de senatorul USR de Cluj, Mihai Goţiu. Răspunsul a fost dat, sâmbătă seara, în timpul discuţiilor şi negocierilor finale dintre USR şi PLUS pentru constituirea alianţei electorale.

“Probabil aţi aflat deja că, aseară (sâmbătă), structurile de conducere ale USR şi PLUS au luat decizia de a candida cu o listă comună la alegerile europarlamentare din acest an, de pe 26 mai. În timpul discuţiilor şi negocierilor finale, l-am întrebat direct, pe Dacian Cioloş, dacă în programul de guvernare cu care se vor prezenta (sau ne vom prezenta) în faţa cetăţenilor la alegerile din 2020, PLUS va susţine includerea Roşiei Montane în UNESCO şi dacă acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care vom câştiga alegerile. Răspunsul a fost ferm şi fără echivoc, în faţa a peste o sută de membri ai Comitetului Politic USR şi invitaţi din partid: “Îmi asum de acum!”.

Ca argument suplimentar, a menţionat-o şi pe Oana Bogdan, prezentă în sală, lider PLUS şi fost secretar de stat în Ministerul Culturii în Guvernul Cioloş, care s-a ocupat de depunerea Dosarului Roşia Montană la UNESCO. Pentru “parafarea” promisiunii, după votul final al reprezentanţilor USR şi PLUS pentru alianţă, am făcut o fotografie, împreună cu Dacian Cioloş şi Oana Bogdan.”, a scris Mihai Goţiu, pe Facebook.

În postare, senatorul USR a explicat istoricul luptei pentru includerea Roşiei Montane în UNESCO şi modul în care acest lucru poate fi posibil în 2021. “Demersurile recunoaşterii valorii excepţionale pentru istoria şi cultura universală a patrimoniului de la Roşia Montană au pornit în jurul anului 2010 şi au fost susţinute de specialişti din domeniu, din ţară şi străinătate, localnici şi societatea civilă. Includerea Roşiei Montane în UNESCO a fost una din revendicările majore ale protestatarilor din toamna anului 2013. În 2016, după ce guvernele anterioare au ignorat şi/sau blocat iniţiativa, ministrul Culturii din Guvernul Cioloş, Vlad Alexandrescu, a preluat oficial iniţiativa, care a fost continuată de ministrul Corina Şuteu. De dosar s-a ocupat direct Oana Bogdan, împreună cu reprezentanţii Institutului Naţional pentru Patrimoniu (INP), fiind depus în ianuarie 2017, în ultima zi (şi ultima oră!) a Guvernului Cioloş.

În toamna lui 2017, Guvernul PSD & ALDE a încercat retragerea Dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi blocarea vizitei experţilor ICOMOS (organismul de experţi raportor pentru UNESCO) în România. În urma mobilizării civice şi a interpelărilor şi acţiunilor din Parlament ale USR, Guvernul Tudose a renunţat la retragere. Vizita delegaţiei ICOMOS la Roşia Montană a avut loc în septembrie 2017, iar în mai 2018, prestigiosul organism de experţi internaţionali a recunoscut valoarea extraordinară a sitului de la Roşia Montană. Cu recomandarea ICOMOS, includerea Roşiei Montane în UNESCO ar fi trebuit să fie o formalitate la conferinţa de la sfârşitul lunii iunie a anului trecut. Cu doar câteva zile înaintea conferinţei UNESCO, Guvernul Dăncilă a solicitat, însă, într-un demers fără precedent la nivel internaţional, blocarea dosarului, sub pretextul fals (şi mincinos), că asta ar afecta şansele României în litigiul cu compania minieră, de la Washington.

Recomandarea ICOMOS are valabilitate trei ani, adică până în 2021. La sfârşitul anului 2020 au loc alegerile parlamentare, în urma cărora se va forma un nou Guvern.

Viitorul guvern va avea posibilitatea să susţină includerea Roşiei Montane în UNESCO în vara lui 2021, fără alte demersuri suplimentare. Şi, mai mult decât atât, va avea posibilitatea să susţină dezvoltarea zonei pe baza valorificării patrimoniului cultural şi natural şi transformarea Roşiei Montane într-un model de dezvoltare durabilă pentru România şi Uniunea Europeană. De altfel, în timpul discuţiilor informale cu Dacian Cioloş şi Oana Bogdan, de după deciziile politice de aseară, am atins şi acest aspect”, a explicat Mihai Goţiu.

În timpul negocierilor, senatorul USR s-a trezit şi cu o invitaţie de înscriere în PLUS. “Promisiunile lui Dacian Cioloş nu s-au referit doar la Roşia Montană. Tot în timpul negocierilor, l-am întrebat dacă protecţia mediului este o prioritate pentru PLUS, în condiţiile în care, cel puţin din punctul meu de vedere, nu pot să-mi închipui că există politicieni care se gândesc cu adevărat la cum va arăta România peste 20, 50 sau 100 de ani fără să facă din protecţia mediului o prioritate. În faţa colegilor din USR, a afirmat că programul de mediu la care lucrează mă va face să-mi doresc să mă înscriu în PLUS. Aştept cu nerăbdare. Nu să mă înscriu în PLUS, ci programul pentru protecţia mediului”, a mai scris Mihai Goţiu.

Sâmbătă seara, forurile de conducere ale USR şi PLUS au avut, la Bucureşti, ultimele negocieri legate de încheierea unei alianţe electorale pentru participarea cu o listă comună la alegerile europarlamentare, de pe 26 mai 2019. Protocolul de colaborare a fost adoptat la finalul zilei.

USR Cluj