ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Dacian Cioloș: În urma negocierilor va rezulta un guvern în care PNL şi USR PLUS vor fi parteneri egali

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat joi că într-o eventuală coaliţie de guvernare cu liberalii, USR PLUS va fi un “partener onest, care îşi va respecta promisiunile” şi a subliniat că înainte de reforme, trebuie realizată “curăţenia generală”, adică depolitizarea.

“USR PLUS este un partener onest care îşi va respecta promisiunile. Ştiu că se speculează că vom fi supuşi la presiuni, că nu suntem obişnuiţi cu politica de nivel înalt sau mai ştiu eu ce ipoteză fantastică. Dar să fie clar, nu vrem să repetăm situaţia CDR sau a Alianţei DA şi sper că PNL, care a făcut parte din ambele, să aibă şi el aceeaşi raportare la viitoarea noastră colaborare. Noi nu putem garanta în ceea ce priveşte ce vrea şi ce va face PNL, dar putem garanta pentru comportamentul nostru”, a scris Cioloş pe Facebook.

El a menţionat că în urma negocierilor va rezulta un guvern în care PNL şi USR PLUS vor fi parteneri egali.

“Vor exista negocieri, vor exista condiţii. Cred că şi PNL va avea condiţiile sale, aşa cum este normal. Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali, care ştiu să se respecte unul pe celălalt, pentru că aşa a decis electoratul. Nu suntem acolo ca să facem înţelegeri secrete, suntem acolo ca să facem ce ne cer cetăţenii”, a precizat Cioloş.

Conform acestuia, depolitizarea va reprezenta însă “un punct central, nevralgic” şi nu va putea fi supusă negocierii.

“Nu cred că este ceva de negociat la acest capitol. România a fost paralizată de politizarea tuturor instituţiilor, ceea ce a dus la corupţie endemică şi la traseism politic. Înainte de a trece la reforme, trebuie făcută curăţenia generală, care înseamnă depolitizare. Nu ştiu care este poziţia PNL pe acest subiect, dar ştiu care este poziţia noastră şi a cetăţenilor României exprimată în toate felurile, de la studii sociologice la manifestaţii de stradă. În rest, cred că mai putem aştepta cu toţii zece zile până la ziua votului şi să lăsăm cetăţenii să decidă cum va arăta viitoarea majoritate parlamentară şi în jurul cui se va forma noul guvern”, a conchis el.