POLITICĂ

Dacian Cioloş la Braşov: Acest oraş poate, cu puţin efort şi o administraţie tânără şi competentă

Aflat la Brașov, președintele PLUS, Dacian Cioloş,  declarat că orașul poate, cu puţin efort şi o administraţie tânără şi competentă, să devină unul dintre cei mai importanţi poli de dezvoltare ai României.

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş s-a aflat, sâmbătă, 5 septembrie, la Braşov, unde a susţinut o conferinţă de presă alături de Irineu Darau (preşedinte USR Braşov), Tudor Oprea (preşedinte PLUS Braşov), Tudor Benga (candidatul Alianţei USR PLUS la preşedinţia Consiliului Judeţean), Allen Coliban (candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Municipiului Braşov) şi Beatrice Moraru (candidat la Consiliul Local Braşov).

Irineu Darau a deschis conferinţa cu mulţumiri tuturor celor implicaţi în campania electorală şi celor care până acum şi-au adus aportul şi susţinerea în ultimii ani, ceea ce a permis Alianţei USR PLUS să ofere în întregul judeţ liste de candidaţi care vor munci în interesul oamenilor în următorii patru ani: “Venim azi în faţă dumneavoastră cu mulţi oameni noi, care nu au mai făcut politică şi care vor să schimbe faţa judeţului, faţa administraţiei locale şi a Consiliului Judeţean”.

“27 septembrie va fi momentul zero pentru a pune bazele unui alt mod de a face politică la nivel local, unde aleşii lucrează patru ani pentru cetăţenii care i-au votat şi nu ies doar la poze sau repetă aceleaşi promisiuni neonorate cu câteva luni înainte de alegeri. Un alt fel de politică înseamnă proiecte strategice planificate dar şi implementate la timp, nu asfaltări amânate până când ajungem în an electoral. Mă bucur enorm că, de această dată, cetăţenii judeţului Braşov vor avea posibilitatea de a pune ştampila pe oameni cu adevărat noi şi profesionişti, oameni care au cariere în spate şi care în viaţa de zi cu zi sunt ingineri, doctori sau profesori sau ONG-isti care se luptă pentru cauze nobile, oameni care ajută bătrânii care au nevoie de mâncare pe vreme de pandemie sau care se activează atunci când există situaţii de urgenţă şi salvează vieţi”, a declarat preşedintele PLUS Braşov, Tudor Oprea.

Dacian Cioloş şi-a început discursul subliniind că Braşovul este un oraş de care este foarte ataşat, dovadă că şi-a ţinut promisiunea din campania Alianţei USR PLUS de anul trecut, deschizând un birou de europarlamentar aici.

“Potenţialul acestui oraş este imens şi rămâne, de ani buni, nevalorificat. Braşovul poate, cu puţin efort şi o administraţie tânără şi competentă, să devină unul dintre cei mai importanţi poli de dezvoltare ai României. Dar pentru asta trebuie să atragă fonduri europene într-un ritm mai mare, să atragă turişti, să caute şi să aducă investitori şi să se conecteze prin infrastructură mare spre Vest, Sud şi Est. Vechea clasă politică nu ne mai poate salva, a ajuns la limita a ceea ce putea să facă în interesul cetăţenilor. A avut la dispoziţie 30 de ani să o facă şi vedem, în comunităţile noastre, unde ne-a adus. Candidaţii USR PLUS sunt schimbarea durabilă pentru a ajunge la o Românie fără hoţie: Fără sinecuri în administraţia locală. Fără bacşişuri la ghişee. Fără nepotisme. Fără firme căpuşă de partid care devalizează bugetul public. USR PLUS luptă pentru o Românie cinstită şi pentru competenţă în funcţia publică şi, competenţa o arătăm acum prin candidaţii oneşti şi prin planurile lor transparente pentru administraţia locală”, a declarat Dacian Cioloş, arătându-şi încrederea că în Braşov, candidaţii Alianţei USR PLUS sunt exact ceea ce trebuie acestui oraş respectiv judeţ.

“Guvernul Dacian Cioloş a arătat că executivul României poate funcţiona altfel decât a funcţionat în ultimii 30 de ani. Parlamentul în care USR a făcut breşă acum patru ani a arătat că politică centrală poate să funcţioneze altfel decât a funcţionat 30 ani. 2020 şi 27 septembrie reprezintă ocazia să schimbăm fundamental modul în care funcţionează politică la nivel local şi absolut fiecare primărie şi consiliu local din ţară. Potenţialul neîmplinit de care vorbea Dacian este povestea inclusiv a judeţului Braşov. Realitatea este că Braşovul a rămas în urmă faţă de Timiş şi Cluj, faţă de Sibiu şi Bihor şi uneori faţă de Iaşi. Parte din motivul pentru care am rămas în urmă are de-a face cu lipsa de viziune şi lipsa unui plan. Nici unul din marile proiectele de infrastructură din acest judeţ, fie el aeroport, reţeaua de autostrăzi sau sala polivalentă nu este astăzi finalizat”, a declarant Tudor Benga, acesta menţionând de asemenea că există un program în 10 puncte şi o viziune de dezvoltare pe care a pus-o pe masă care pune în primul rând locurile de muncă în contextul COVID, finalizarea proiectelor de infrastrutura şi reducerea decalajelor de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale judeţului.

Candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Braşov, Allen Coliban, şi-a început discursul accentuând nevoia de schimbare.

“Faptul că USR a ajuns în Parlament este motivul pentru care astăzi mai avem stat de drept şi o justiţie independentă. Tot acestui motiv se datorează faptul că iniţiativa Fără penali în funcţii publice este pe masa Parlamentului şi va putea să devină o realitate în Constituţia României. Totodată, DNA-ul pădurilor, legea mirosurilor sunt posibile tocmai că USR există în acest moment în Parlament şi s-a produs schimbarea aceasta”.

Legat de oraşul Braşov, Allen Coliban a declarat: “Ne mândrim cu Braşovul că este cel mai frumos oraş din România, dar asta se datorează în prea puţină măsură celor 16 ani de mandat ale lui George Scripcaru. Ne mândrim cu ce a reprezentat şi reprezintă oraşul acesta, a sute de ani de istorie, de patrimoniu şi de cultură, dar din păcate ultimii ani de administraţie locală lasă foarte mult de dorit.

Gândiţi-vă cu ce ne comparăm. Acum 16 ani, când a fost ales actualul primar era plin de Dacia 1300 pe străzi. Asta îmi aduce aminte de bunicul meu care avea o Dacia 1300 şi nu voia să o schimbe cu una nouă pentru că îi era teamă că pe cea nouă nu va şti să o repare. Avem nevoie de curaj. Avem nevoie de curaj pentru a genera această schimbare. Sunt aici în faţa dumneavoastră pentru că împreună putem produce schimbarea”.

Beatrice Moraru a vorbit despre importanţa educaţiei, mai ales în această perioada dificilă. “Începerea anului şcolar, în contextul pandemiei de COVID, aduce la suprafaţă aceleaşi probleme care au fost ignorate zeci de ani la rând. Creşe şi grădiniţe prea puţine, clase supraaglomerate, sistemul de învăţământ rigid, consumabile lipsă, digitalizare carenţă şi nesigură, cadre didactice nefamiliarizate cu online-ul. De îndată ce vom ajunge în Primărie vom trata educaţia aşa cum merită: cu maximă prioritate. Vom investi în infrastructura şcolară pentru construirea de noi clase, astfel încât să ne asigurăm că nu vom mai avea clase supraaglomerate. Vom sprijini digitalizarea prietenoasă, dar sigură din punct de vedere al protecţiei împotriva bullying-ului online. Vom dezvolta programe pentru combaterea abandonului şcolar, cum ar fi introducerea mesei calde în şcoli şi servicii de sănătate de calitate. Nu în ultimul rând, niciodată elevii braşoveni nu vor mai veni de acasă cu săpunul şi hârtia igienică la şcoală!”, a spus Beatrice Moraru.

Evenimentul din Braşov a cuprins şi o serie de întrebări din partea presei şi a publicului prezent în Piaţă Sfatului, darşi pe stradă Republicii din centrul oraşului de sub Tâmpa.

Uniunea Salvaţi România