POLITICĂ

Dacian Cioloș, la Digi24: Imediat după ce moțiunea de cenzură va trece, vom prezenta public care sunt variantele pe care noi le vedem

„Alianța USR PLUS este în măsură să asigure guvernarea țării, are resursele umane, are programul politic, are viziunea. Știm ce avem de făcut. Nu ne dăm deoparte de aceste responsabilități”, a subliniat liderul PLUS, Dacian Cioloș, președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, luni, în cadrul unei intervenții telefonice la Digi24, pe marginea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

„Eu cred că sunt premise foarte bune pentru ca, de data aceasta, moțiunea să treacă și eu sper să treacă pentru că, dincolo de interesul doamnei Dăncilă și a PSD-ului care se tem de perspectiva de a nu mai avea puterea în mână, e în interesul României ca acest Guvern să plece cât mai repede”, a declarat Dacian Cioloș.

În situația în care moțiunea de cenzură va trece, Dacian Cioloș susține că Alianța USR PLUS are mai multe opțiuni pe masă. „În momentul în care Guvernul va cădea, mingea e în terenul domnului președinte Iohannis și știm că dânsul are diferite scenarii în minte. Pentru noi, situația cea mai bună și perspectiva cea mai clară ar fi să existe un acord între partidele care acum dau jos acest Guvern pentru alegeri anticipate și dacă am porni de la această premisă, a unor alegeri anticipate posibile la începutul anului viitor, atunci s-ar putea găsi formule de guvernare în lunile care rămân, în ideea organizării alegerilor anticipate. În această variantă, Alianța USR PLUS va susține un guvern care să organizeze alegeri anticipate”, a argumentat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă va exista consens pentru acest demers al Alianței, liderul PLUS a punctat faptul că așteaptă să vadă și poziționarea celorlalte partide și a precizat, totodată, că „va conta foarte mult modul în care lucrurile vor fi abordate politic în săptămânile” următoare. „Am văzut că cei de la PNL vorbesc în mod foarte intens de această variantă. Ne bucurăm să vedem că au integrat această idee ca fiind varianta cea mai bună. Știu că și domnul președinte susține această variantă. Cred că va conta foarte mult modul în care lucrurile vor fi abordate politic în săptămânile care vin, chiar dacă e campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Cred că angajamente clare din partea candidaților la Președinție că vor merge în această direcție ar putea ajuta. Din punctul nostru de vedere, aceasta e varianta de care România are nevoie acum, de un Parlament relegitimat prin vot care să poată să își asume apoi măsurile de redresare a României de care țara are nevoie.

O formulă intermediară prin care am mai prelungi agonia câteva luni cu o majoritate neclară sau nesigură în Parlament, nu cred că e în interesul României, dar noi, Alianța USR PLUS, ne vom implica pentru a asigura că România e guvernată și ne gândim la toate variantele posibile. Imediat după ce moțiunea de cenzură va trece, vom prezenta public care sunt variantele pe care noi le vedem și în care putem să ne implicăm și care vizează inclusiv susținere guvernamentală”, a explicat liderul PLUS.

În acest context, Dacian Cioloș a reamintit faptul că este parte a unui tandem cu Dan Barna și că și-a asumat deja varianta în care ar putea să se implice la conducerea Guvernului: „Faptul că am acest mandat la Parlamentul European nu înseamnă că am plecat din țară. Patru zile din șapte pe săptămână eu sunt în țară, în România. Nu se pune problema să consider că nu aș lua în calcul o variantă prin care trebuie să mă implic să dau o mână de ajutor pentru guvernare, dar nu e vorba numai de mine personal. Noi și în PLUS, și în USR avem foarte multe resurse, oameni care sunt în măsură să se implice la guvernare dacă va fi cazul. Alianța USR PLUS este în măsură să asigure guvernarea țării, are resursele umane, are programul politic, are viziunea. Știm ce avem de făcut. Nu ne dăm deoparte de aceste responsabilități”.

Întrebat cum comentează rezultatele Sondajului IMAS, comandat săptămâna trecută de EuropaFM, care îl plasa pe Dan Barna pe locul al treilea în preferințele românilor la alegerile prezidențiale, Dacian Cioloș a răspuns: „Eu nu iau prea mult în considerare astfel de sondaje cantitative. Noi prin analizele sociologice pe care le facem încercăm să înțelegem cât mai bine ceea ce așteaptă românii de la noi și cum ne putem adapta ceea ce noi avem în programul nostru politic pentru a explica cât mai clar ceea ce intenționăm să facem.

Noi suntem convinși că Dan Barna va intra în turul doi și v-o spunem tot pe baza de analize și pe ceea ce știm că vrem să propunem românilor. Dan Barna vine din această nouă generație de tineri români, care au reușit în domeniul lor și noi credem că va exista un vot de încredere nu doar din partea tinerilor, dar și din partea celor care au copii sau nepoți, plecați prin alte țări, și care așteaptă să fie create condițiile în România pentru ca ei să se întoarcă”.

Referitor la ultimele evoluții la Bruxelles privind postul de comisar european din partea României, liderul PLUS a punctat faptul că la Parlamentul European nu a fost primită nicio altă nominalizare din partea României.

„Așteptăm să vedem ce acceptă președinta Comisiei, în primul rând. Aici nu e vorba doar de ce vrea doamna Dăncilă, al cărei Guvern e pe cale să cadă. Nu știu câtă legitimitate mai are doamna Dăncilă să insiste pentru un candidat din partea PSD, dar oricine ar fi el, trebuie să fie mai întâi acceptat de președinta Comisiei și președinta Comisiei va fi cea care ne va prezenta noua candidatură din partea României. Nu poți să trimiți acolo pe oricine care a publicat câteva articole într-o revistă și să zici că e bun pentru comisar european”, a spus Dacian Cioloș.