POLITICĂ

Dacian Cioloș, la Digi24: Noi ar trebui să discutăm cum repornim economia și cum ne gândim să o reconstruim, că nu o să trăim doar din măsurile acestea de urgență

„Eu insist pe ideea că, din punctul meu de vedere, trăim o situație în care vina e a unei clase politice slabe și, cum am spus, nu dau nume, dar e clar că noi nu am reușit să avem un stat întărit, care să fie capabil să acționeze în astfel de situații, așa că ne întoarcem din nou la societatea civilă”, a declarat președintele PLUS, Dacian Cioloș, joi seară, în cadrul unei intervenții la Digi24, în care a vorbit despre necesitatea instituirii unei legislații clare privind modul de acțiune în situații de criză, dar și despre nevoia unei clase politice responsabile, care să dea dovadă de viziune și predictibilitate prin măsurile adoptate.

„Nu avem o lege clară care să reglementeze modul în care trebuie acționat în astfel de situații de urgență, de stare de alertă, cu un dispozitiv clar. Am rămas în situația în care Guvernul a trebuit să dea ordonanță de urgență pentru că rămăsesem, practic, în vid legislativ. Sigur, lumea are nevoie de predictibilitate acum și, sigur, noi vorbim de cum mergem la pescuit, cum mergem la mare, cum ne deplasăm dintr-un oraș în altul, dar noi ar trebui să discutăm acum de cum repornim economia și cum ne gândim să o reconstruim după aia, că nu o să trăim doar din măsurile acestea de urgență.

Evident că lumea e interesată acum să știe ce poate să facă după aproape două luni după ce a stat în autoizolare, dar aici ar trebui mult mai mult decât peticit legislația pe ici, pe colo, ca să putem organiza un departament de situații de urgență sau de stare de alertă, ar trebui o viziune și o predictibilitate. Noi mai avem de organizat niște alegeri în următoarele luni și lumea deja discută de cum să relanseze economia, de unde să ia bani ca să pompeze în economie, care ramuri ale economiei vor trebui reformate după concluziile pe care le-am tras până acum.

De asta vă spun, cred că e nevoie, și aici mă includ și pe mine, în toată lumea e nevoie de o clasă politică mai responsabilă care ar trebui să se trezească din peticitul acesta și făcut lucrurile, dai zăpada de pe o zi pe alta, pentru că oricât te pregătești, nu ești pregătit. Cam sindromul acesta, din păcate, îl avem acum la o altă scară și acum, pentru gestionarea unei crize de amploarea celei pe care am văzut-o.

Eu insist pe ideea că, din punctul meu de vedere, trăim o situație în care vina e a unei clase politice slabe și, cum am spus, nu dau nume, dar e clar că noi nu am reușit să avem un stat întărit, care să fie capabil să acționeze în astfel de situații, așa că ne întoarcem din nou la societatea civilă. Eu am încredere că oamenii o să-și asume responsabilitatea asta și o să dea dovadă de responsabilitate. Am văzut, și în săptămânile care au trecut, foarte mulți oameni care s-au mobilizat să ducă de mâncare la cei vârstnici, să adune bani pentru materiale și instrumente medicale și, așa cum mulți din societatea civilă au dovedit în ultimii ani că atunci când politicienii, din păcate, nu reușesc să țină statul în mâini, ies ei în stradă și rezolvă problemele. Uitați, și de data asta, oamenii o să iasă acum în stradă din casă, într-un alt fel, și eu am încredere că de aici o să înceapă reforma statului, pentru că în mod clar, deja, nu mai putem să peticim de pe un an pe altul sau la fiecare cinci ani. Va fi nevoie de o reformă profundă a statului, sper ca după aceste alegeri să avem acel parlament în stare să își asume responsabilitatea asta pentru că altfel rămânem în urmă din nou”, a declarat liderul PLUS.

Dacian Cioloș a vorbit și despre importanța adoptării unor măsuri pe termen lung în actualul context. „Deci, noi acum ne gândim la ce avem de făcut pe termen scurt, încă o dată, și e normal, e firesc, după ce am stat câteva luni închiși în casă, dar ar trebui ca cineva să fie în măsură să privească și un pic mai încolo, mai departe, pentru că lucrurile se vor mișca foarte repede, eu le simt aici la nivel european. Toată lumea are aceleași probleme de termen scurt, dar o să vedeți când o să înceapă să vorbească antreprenorii, întreprinzătorii, cei care au trăit de pe o lună pe alta până acum și după două luni de întrerupere a activității nu prea știu pe unde să-și scoată cămașa, va trebui să ne gândim la cum dăm de mâncare la oameni în următoarele luni.

După ce tragem o gură de aer proaspăt, după ce am stat în casă, să ne gândim la cum ne organizăm pentru următoarele luni și pentru următorul an, inclusiv la ce o să facem după ce trece vara, pentru că oricât ne-am imuniza acum, prin faptul că, așa cum ați spus, virusul o să circule, important e să nu ajungem la cazuri grave foarte multe care să depășească capacitatea sistemului medical, dar am putea ajunge la situația asta în toamnă, la sfârșitul toamnei, dacă nu suntem pregătiți.

Așa că perioada asta de câteva luni ar trebui utilizată, apropo de ce fac Guvernul și Parlamentul, acest Parlament până la alegeri, ar trebui să aibă capacitatea asta de predictibilitate, măcar să ia măsurile necesare pentru următoarele luni, pentru ca măcar din noiembrie-decembrie încolo să fim pregătiți”, a mai spus Dacian Cioloș.