POLITICĂ, ECONOMIC

Dacian Cioloș, la finalul dezbaterilor „Food Hubs, Good Food“: Piețele locale, micii producători „vin în forță pe agenda europeană“

Dacian Cioloș, președintele Renew Europe și fost comisar european pentru Agricultură, a închis, vineri seară, seria de webinarii „Food Hubs, Good Food“, trecând în revistă soluțiile discutate pentru problemele exprimate de producătorii locali privind accesul pe piață și ce măsuri pot fi luate la nivel european pentru a dezvolta și susține acest domeniu al industriei agricole.

În contextul interesului clar exprimat la nivelul Uniunii Europene privind reducerea poluării în toate domeniile economice, Dacian Cioloș a arătat că piețele locale, micii producători „vin în forță pe agenda europeană“ și este clar că va fi nevoie să se regăsească în viitoarele reglementări europene.

„Cred că a reieșit foarte clar și din discuțiile avute faptul că producția care vine de la micul fermier, legătura dintre consumator și producător, piețele locale sunt subiecte care vin din ce în ce mai mult pe agenda europeană. Cum una dintre temele majore pe agenda europeană este cum facem să transformăm economia ca să polueze mai puțin, să aibă un impact mai redus asupra schimbărilor climatice, în agricultură circuitele scurte, producția locală pot să fie o soluție. Micul producător, piețele locale vin din forță pe agenda europeană și aceste subiecte trebuie să se regăsească și mai clar în viitoarele reglementări europene, în finanțările cu fonduri europene pentru a putea susține financiar toate aceste idei pe care le-am avut inclusiv astăziׅ“, a declarat Dacian Cioloș.

Consumatorul, un investitor în afacerea micului producător

Președintele PLUS a arătat că este vitală crearea unei legături cât mai puternice și directe între consumatori și producătorii locali, în contextul în care micile ferme sunt mult mai blânde cu mediul.

„Reiese clar că acest model de agricultură e unul care poluează mai puțin, care poate să fie mai respectuos și pentru resursele naturale, pentru fertilitatea solului, pentru biodiversitate. Tot la nivel european putem să dăm semnalul pentru ca producătorii să lucreze direct cu consumatorii. În felul acesta, consumatorul devine și el un fel de investitor la micul producător și are garanția produselor proaspete. Genul acesta de exemple vor trebui promovate la nivel european“, a spus Dacian Cioloș, care a continuat subliniind că este nevoie și e implicare la nivel național și chiar la nivel local, nu doar din partea UE.

„Au fost concluzii care ne vizează pe noi la nivel național, cu ceea ce avem noi de făcut pentru că am văzut modele de altfel de sisteme care funcționează în Italia, în Germania, în Danemarca. Am văzut că există și la noi astfel de exemple, unele în fază incipientă și care sunt încă fragile și trebuie susținute. Vor trebui susținute și cu politici fiscale și aici, cu ceea ce vizăm noi și cu concluziile pe care vrem să le tragem în urma acestor cinci zile, am vrea să trimitem aceste concluzii Ministerului Agriculturii, Guvernului, dar și pe mine mă interesează, și eu sunt politician, alianța din care fac parte va candida la viitoarele alegeri locale și parlamentare, deci sper eu să avem și primari, consilieri locali care să ia în considerare aceste subiecte. Să ajungem la guvernare și atunci veți regăsi aceste teme și idei de măsuri și în programul de guvernare pe care îl vom prezenta. Eu m-aș bucura și Guvernul actual să ia măsuri cât mai repede“, a mai spus fostul premier tehnocrat.

Educația gastronomică, un mod de a-i face pe viitorii clienți să aleagă produsele locale

Dacian Cioloș a arătat că o măsură demnă de a fi implementată pentru a aduce o susținere puternică sectorului producătorilor locali este educația gastronomică, care poate fi făcută dând acces producătorilor în școli cu produsele lor, astfel încât elevii să beneficieze de produse proaspete, iar fermierii au nu numai o nouă piață de desfacere, ci creează și o obișnuință în a avea mereu produse locale și sănătoase.

„Înainte de a vorbi de producție, mă gândesc la partea de educație – culinară, gastronomică. Lucrurile astea sunt importante pentru că doar în felul acesta o să orientăm tot mai mulți consumatori spre produsele locale. Educația asta trebuie să înceapă din școli. Una din concluziile care a reieșit din discuțiile de aici este aceea că avem nevoie de programe de distribuire a produselor sănătoase, proaspete, locale, de sezon în școli. Există astfel de programe finanțate din fonduri europene, dar astfel de programe ar trebui dezvoltate“, a explicat Dacian Cioloș.

Produsele locale, consumatorii și industria digitală

Președintele Renew Europe a subliniat nevoia de a utiliza cât mai mult noile tehnologii, tot ce ține de digitalizare, pentru a facilita comunicarea producători – clienți și pentru a transparentiza lanțul alimentar.

„O altă concluzie e aceea că încă în România nu folosim suficient potențialul digitalului în a ajuta producătorii să intre în contact cu consumatorii și invers, și în a scurta și transparentiza lanțul alimentar. E nevoie de conectivitate în mediul rural.

Apoi fermierii au nevoie de consultanță și de sprijin pentru a cunoaște tot potențialul tehnologiilor moderne. Aici, la fel, e nevoie de investiții în a pune la dispoziția cooperativelor, tuturor formelor de organizare a producătorilor consultanță de specialitate pentru a-și planifica dezvoltarea fermei și sistemul de marketing, pornind de la acest potențial a sistemului informatic pe care mulți dintre ei nu-l cunoscׅ“, a declarat Dacian Cioloș.

Producătorii locali, puternici împreună

Președintele Renew Europe a marcat, în încheiere, că este nevoie de o schimbare atât din punct de vedere a legislației privind achizițiile publice, dar și una de mentalitate, micii producătorii având nevoie de încurajări pentru a se asocia astfel încât să devină mai competitivi.

„Legislația de achiziție publică ar trebuie schimbată pentru a crea oportunități clare pentru produsele locale și pentru producătorii locali, chiar de a-i încuraja pe producătorii locali să pună producția împreună pentru a putea răspunde la astfel de licitații atunci când ele sunt făcute“, a explicat Dacian Cioloș.