Dacian Cioloș, la Timișoara: Nu îmi place unde a ajuns România

 

„În decembrie ’89, mii de români curajoși și demni și-au sacrificat viața, și-au părăsit familiile și prietenii pentru a ne oferi cu prețul vieții lor libertate și bunăstare. Am respectat noi, oare, acest sacrificiu? Am făcut noi tot ce se putea pentru a ne ridica la înălțimea sacrificiului lor? Încă nu. Aceasta e misiunea noastră de azi“, a declarat președintele PLUS, Dacian Cioloș, duminică, în fața a sute de susținători reuniți în fosta Sală Olimpia din Timișoara, pentru a lua parte la cel de-al doilea miting electoral al Alianței 2020 USR PLUS.

În cadrul discursului său, Dacian Cioloș a făcut apel la unitate și solidarizare pentru a putea repara ceea ce PSD a distrus, în ultimii ani, și pentru a-i aduce laolaltă pe toți românii, în vederea atingerii celui mai important scop politic: acela de a construi o Românie mai bună.

„Țineți minte, în urmă cu câteva săptămâni, eram pe drum spre Banat și tocmai fusesem informați că nu suntem lăsați să formăm alianța și am venit la dumneavoastră să cerem justiției să ne facă dreptate și, azi, Alianța 2020 USR PLUS este în fața dumneavoastră. Avem lista candidaților, care sunt în fața dumneavoastră, și venim și cu un program în fața dumneavoastră cu lucruri pe care vrem să le facem.

România abia a împlinit 100 de ani. La sfârșitul anului se vor face 30 de ani de la Revoluție. Timișoara e simbolul redobândirii libertății noastre. În decembrie ’89, mii de români curajoși și demni și-au sacrificat viața, și-au părăsit familiile și prietenii pentru a ne oferi cu prețul vieții lor libertate și bunăstare. Am respectat noi, oare, acest sacrificiu? Am făcut noi tot ce se putea pentru a ne ridica la înălțimea sacrificiului lor? Încă nu. Aceasta e misiunea noastră de azi.

Se vorbește enorm, în ultimele zile, despre mândrie și patriotism. Rămân vorbe goale dacă nu punem noi, românii, conținut în spatele lor. Vom fi mândri când nu vom mai accepta sărăcia ca politică de stat și atunci când nu vom mai accepta să fim conduși de incompetenți, atunci când valul de plecări se va opri, iar frații noștri se vor întoarce în România. Suntem patrioți doar dacă facem tot ce ne stă în putere pentru ca România să nu mai fie săracă.

Ne implicăm în politică pentru că vrem să redobândim demnitatea națională. Vom face asta prin muncă și dedicație și nu îi vom uita nici pe românii care, azi, se află în afara granițelor țării. Ei sunt alături de noi indiferent unde sunt“, a declarat Dacian Cioloș.

În acest sens, Dacian Cioloș a prezentat obiectivele Alianței 2020 USR PLUS în ceea ce privește reformarea statului român: „Vom începe să reformăm statul imediat ce vom ajunge în Parlament și la guvernare . E timpul să recunoaștem că statul român nu funcționează la potențialul său maxim. Un Parlament rău intenționat și un președinte fără soluții pun statul într-un echilibru precar, care folosește electoral, poate, ambelor părți, dar din ecuație lipsesc cetățenii și interesul social. Vom face o reformă constituțională profundă, una care pleacă de la aceste realități și care să aibă în vedere și interesul social. Avem o Curte Constituțională politizată, în care bună parte din societate și-a pierdut încrederea, din păcate.  Uitați-vă ce s-a întâmplat chiar săptămâna aceasta, când Dragnea și-a pus din nou oameni și la CCR.

CCR trebuie depolitizată. La CCR trebuie să ajungă cei mai buni și cei mai credibili profesioniști în domeniul juridic și al funcționării statului. Numai așa putem avea încredere în mandatul pe care îl dăm CCR. Vom interzice prin Constituție infractorilor să aibă acces în funcții publice. Fără penali!

Trebuie să luăm demnitarilor scutul imunității de după care își bat joc de justiție. Trebuie să dăm CSM-ului rolul de garant al independenței justiției și trebuie să reparăm cât mai repede ceea ce s-a stricat în acești ultimi ani. Trebuie să dăm posibilitatea confiscării averilor nejustificate și să întoarcem națiunii bunăstarea furată de corupți. Fără corupție!

Viitoarea Constituție a României trebuie să precizeze mai clar responsabilitatea guvernării. Președintele și Guvernul trebuie să lucreze împreună, dar pentru asta președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea Guvernului toate, dar chiar toate marionetele unuia ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare.

Vom crea și mecanismele necesare dizolvării Parlamentului, atunci când e cazul. Acești oameni, parlamentarii sunt oamenii care trebuie să reprezinte esența democrației și nu trebuie să se mai ascundă în spatele imunității și a lipsei de proceduri.

Trebuie să spunem clar – crede Parlamentul că președintele a greșit și trebuie suspendat? Bine. Dar dacă pierde referendumul, acești oameni din Parlament, care au suspendat președintele, trebuie să respecte voința poporului și să plece ei acasă. Dacă parlamentarii vor ști că există acest risc și pentru ei, atunci nici președintele nu ar mai putea spune că nu a avut ce face, președintele ar fi responsabil inclusiv pentru premierul pe care l-a nominalizat și, implicit, pentru guvernarea pe care astfel o girează.

Trăim într-un sistem care nu poate declanșa alegeri anticipate. Pur și simplu ne trezim că în fruntea Guvernului ajunge oricine și nu ai cum să îl dai jos, dacă o gașcă de oameni nu vrea asta. Vom schimba și aceste prevederi. Vrem un președinte implicat și responsabil, un Parlament care să răspundă voinței poporului și un guvern profesionist“.

De asemenea, Dacian Cioloș a prezentat reformele pe care Alianța 2020 USR PLUS dorește să le aplice în domeniul muncii și al educației:

„Imediat ce vom ajunge la guvernare suntem pregătiți și pentru reforma muncii și a educației. Eșecul în aceste domenii produce ceea ce vedem cu toții: sărăcie. Munca e cel mai impozitat domeniu de activitate din Românie și asta în timp ce lumea pleacă din țară, mai ales tinerii, și se prefigurează o uriașă criză în rândul forței de muncă. PSD a construit pungi de sărăcie în România pe care le exploatează electoral.

PSD mută banii din buzunarul statului în buzunarul lor și ignoră societatea. Când apar reproșuri, face ceea ce știe de 30 de ani: «mai luați o sută de lei la salarii și la pensii», pe care ei o tot aruncă demonstrativ și care distruge bugetul, creează inflație pentru că nu creează bunăstare, ci doar iluzia bunăstării această sută de lei. Noi vom încuraja munca, sursă vitală a oricărei bunăstări. Ești tânăr, ai vârsta la care poți munci, ești sănătos? Nu e normal să fii încurajat să te gândești că singura soluție e un ajutor de la stat.

Nu e normal să vorbim de aducerea lucrătorilor din alte țări și din alte continente în timp ce noi abandonăm sute de mii de români tineri la mila politicienilor, prin ajutoare sociale, condamnându-i la sărăcie. De aceea vom reforma asistența socială pentru ca asistența socială să meargă, într-adevăr, la cei care au nevoie și să stimuleze munca. Vom stimula munca și nu vom permite ca statul să dea bani care să fie cheltuiți pe vicii asociate cu riscul de sărăcie.

Banii din ajutorul social se vor duce controlat către copii și către nevoile familiei, banii aceștia trebuie să salveze familii și persoane aflate în sărăcie și să le permită accesul la educație și la locuri de muncă. Pentru asta e ajutorul social- să creăm oportunități. Banii aceștia nu vor mai fi o salvare de moment, ci o investiție în viitorul societății românești pentru că saracia e dușmanul României și PSD încurajează și întreține sărăcia pentru că e dependent politic de ea.

Vom face locuri de muncă prin investiții private și prin investiții în autostrăzi și infrastructură pentru că trebuie și putem să creăm locuri de muncă. Vom reduce taxele și impozitele pe muncă pentru a oferi singurul model de bunăstare care s-a inventat vreodată – munca. Acesta e și modelul european pentru că UE nu îți dă banii nu doar pentru că ești membru, ci dacă ești vrednic și noi trebuie să fim vrednici, iar statul trebuie să respecte și să răsplătească vrednicia, nu hoția.

Dacă de mâine, să zicem, sistemul românesc de educație ar fi perfect, tot ar dura 10-15 ani până când societatea ar beneficia de o generație calificată, capabilă să producă mai bine, mai eficient, deci să aducă o mai mare bunăstare, dar trebuie să avem curajul să începem și în educație și noi vom urma două direcții principale de acțiune.

Vom face o reformă calitativă a școlii. E important ca școlile să fie igienice și sigure pentru copii și să nu mai moară copiii înecați în latrine. E important să creștem calitatea actului de educație și să investim în profesori, în învățătorii și educatorii noștri, să investim bani, încredere și mai ales respect. Simplu și clar. Vom depolitiza școala și o vom scoate de sub tutela infernală a politicului, exercitată acum prin inspectoratele școlare și, câteodată, chiar prin primari.

A doua direcție de reformă în educație se referă la generațiile care nu mai sunt în școală, oameni care sunt deja în câmpul muncii, dar care au nevoie de o calificare superioară pentru că așa se poate câștiga mai bine. Vom pune accentul pe calificarea și recalificarea la locul de muncă, în fabrica unde lucrezi, pe utilaje noi pe care firma sau patronul le aduce, pentru că asta e tot educație.

Noi credem ca statul ar trebui să direcționeze sumele pentru recalificare direct către antreprenori pentru că nu de facilități fiscale au nevoie antreprenorii ca să crească salariile și nu de amnistii fiscale avem nevoie. Ați văzut efectele facilităților până acum? Nu cred că le-am văzut. Vom deveni responsabili pentru ca societatea să funcționeze corect. Avem nevoie de o forță de muncă mai bine calificată. Patronii au nevoie de oameni calificați. Asta îmi spun de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei. Vom oferi și o impozitare corectă a muncii. De aceea spuneam că atunci când vorbim de reforma muncii și a educației, vorbim de două fațete ale aceluiași proiect național“.

În final, Dacian Cioloș a subliniat faptul că dezbinarea societății românești, pe care PSD o exploatează în mod politic, poate fi învinsă dacă românii se vor solidariza unii cu ceilalți și vor acționa împreună. „Am văzut ce s-a întâmplat la Iași și nu îmi place unde a ajuns România. Mii de oameni umiliți de actuala putere, ținuți captivi în sărăcie și dezinformare. O Românie ruptă în două de politicieni iresponsabili. Noi trebuie să reparăm aceste punți rupte. Trebuie să înțelegem că acești oameni, păcăliți de PSD, sunt și ei frații noștri și sunt români ca și noi.

Pe ei trebuie să îi aducem înapoi în mijlocul nostru și să îi respectăm pentru că sunt dintre ai noștri. Aș vrea o Românie pentru toți românii! Să nu vă fie teamă!

Uniți o să salvăm toată România și o să facem lucrul acesta fără teamă. Noi trebuie să îi aducem înapoi și haideți să nu îi mai huiduim! E timpul să îi îmbrățișăm, să îi smulgem din capcana PSD și să mergem spre ei și să vorbim cu ei. Haideți să fim toți împreună și să nu ne mai lăsăm dezbinați!“, a subliniat liderul PLUS.

Dacian Cioloș a făcut același apel și la adresa minorităților din România, garantând că Alianța 2020 USR PLUS va face tot ce îi stă în putință pentru a le proteja și respecta drepturile:

„Tot de punți demne de secolul XXI avem nevoie și cu minoritățile din România și mă gândesc în special, dar nu singular, la minoritatea maghiară, care a ajuns și ea captivă unui sistem politic asemănător cu cel al PSD. Și ei suferă de lipsa infrastructurii, a sărăciei și lipsa locurilor de muncă. E timpul să rupem aceste lanțuri artificiale și să mergem împreună pe un drum drept și onest, să depășim orice temeri și neîncredere care ne despart. Vă asigur că nu avem de ce să ne fie teamă unii de alții.

Nu vă mai fie teamă! Vă promit că vom respecta toate drepturile pe care le-am câștigat împreună cu greu și vom face o Românie în care fiecare dintre noi să se simtă acasă! Fiecare cetățean al României, român, maghiar, german, sârb, sas, rom sau de altă etnie merită respect și înțelegere. Vă așteptăm pe toți alături de noi pentru că împreună vom învinge!“.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.