Dacian Cioloș, la Timișoara: „Problema noastră e că ne învârtim în cerc și așteptăm tot timpul ca cineva să schimbe sistemul”

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a declarat, joi seară, în cadrul unei dezbateri la care au participat reprezentanți ai societății civile din Timișoara, că fiecare român în parte ar putea să schimbe sistemul odată ce ar deveni conștient de problemele lui, fără să mai aștepte ca altcineva să intervină.

În acest sens, referindu-se la reforma educației în România, Dacian Cioloș a subliniat că părinții ar putea să facă mai mult decât politicienii prin schimbarea unor legi, dacă și-ar asuma responsabilitatea calității educației în școli, iar ruperea acestui cerc vicios, în care se învârte societatea românească, tot prin acțiunea civică s-ar putea face.

„Cred că educația civică nu ține de un curs de câteva ore pe săptămână. Educația civică se face încă din copilărie și se face și în familie, și în comunitate, și la școală, se face și prin mobilizarea individuală. Problema noastră e că ne învârtim în cerc și așteptăm tot timpul ca cineva să schimbe sistemul. Dacă nu ne-am mai pune întrebarea cine trebuie să o facă și am începe să o facem, am fi mult mai departe”, a spus Dacian Cioloș, joi seară, în cadrul dezbaterii „Implicarea societății civile în dezvoltarea cetății. Civism și vot“.

Fostul premier consideră că este necesară o schimbare de atitudine la nivelul întregii societăți fără de care nu vede posibilă o adevărată schimbare în educație. „Timp de cinci ani, când am stat la Uniunea Europeană, am avut ocazia să intru în contact cu foarte multe culturi europene. Și în modul ăsta de exprimare a civismului am văzut că sunt multe diferențe culturale între Europa de nord, Europa de vest, Europa de est și Europa de sud. Și mie îmi place modul în care Daniel David a structurat câteva idei, apropo de psihologia poporului român, de cultura noastră, inclusiv în perspectiva asta a implicării civice, și cred că acolo sunt câteva idei care ne pot ajtua să rupem acest cerc vicios”, a declarat Dacian Cioloș, subliniind că educația nu se face doar la școală.

În acest sens, el a punctat faptul că „nu folosește la nimic să modifici legi dacă nu are cine să le aplice”. „Noi trecem foarte ușor de la o situație specifică la generalizare. Sunt mulți profesori buni, cu idei inovatoare, dar sistemul ar trebui să îi lase să iasă la lumină. (…) Avem deja mecanisme prin care părinții ar putea să le permită acestor profesori să iasă la lumină. Dacă, dincolo de fondul clasei, și-ar asuma și responsabilitatea calității educației în școli, atunci nu am mai sta la mâna inspectoratului școlar, care e numit politic și care numește directorii de școli pe criterii politice”, a argumentat fondatorul Mișcării România Împreună (RO+).

În acest context, Dacian Cioloș a amintit măsura pe care a adoptat-o când se afla la guvernare, care a deranjat cel mai mult: cea care prevedea organizarea de concursuri transparente pentru ocuparea postului de directori de școli. În ceea ce privește măsurile pe care formațiunea sa le-ar adopta, una dintre ele ar fi desființarea inspectoratelor școlare județene, pentru a muta responsabilitatea la directorii de școală, care să fie aleși pe criterii transparente.

„Să lași 15-20% din programa școlară la latitudinea profesorului și, în câțiva ani, facem reforma folosind capacitatea asta de inovare pe care o avem în sistem, inclusiv acum. Evident că nu asta înseamnă reforma educației, dar e vorba de câteva măsuri simple care pot fi luate și care pot da rezultate. Avem o responsabilitate cu toții în ceea ce privește educația, în general, precum și educația civică”, a mai spus Dacian Cioloș.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.