ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Dacian Cioloș: Nu mai trebuie să așteptăm ca alții să aducă schimbarea.

Au trecut doi ani de la tragedia #Colectiv.

Nu am cum să uit contextul în care un guvern independent politic a fost instalat atunci. ,,Corupția ucide!” au strigat oamenii în stradă, pentru că așa arăta rezumatul unor decenii de furt nesancționat, cu rezultate grave. Corupție care a fost tolerată și întreținută chiar de cei care ar fi trebuit să promoveze morala în fruntea statului. În multe cazuri, tocmai liderii politici au bagatelizat condamnarea corupției încercând să ne facă să acceptăm ideea că derapajele sunt normale și că furtul de la stat nu e furt.

Cei aflați în stradă în toamna lui 2015 și probabil mulți alții – poate nu suficienți încă?- s-au așteptat ca anul de guvernare independentă să fie folosit pentru a înțelege lecțiile învățate, pentru clarificări interne în partide, pentru o resetare a clasei politice și a modului de a face politică.

Asta am crezut și eu.

În aceste condiții am acceptat să conduc un guvern independent pe durata acelui an al alegerilor. Cu speranța că, în timpul acelei guvernări, politicienii vor schimba criteriile de selecție, conduita, raportarea la cetățeni și la banul public. Însă nu doar că acest lucru nu s-a întâmplat, dar acum o parte dintre acei oameni politici care în octombrie 2015 au băgat capul în pământ, încearcă azi să ne convingă că e o iluzie să speri că România poate fi guvernată altfel.

Poate că, pur și simplu, nu mai trebuie să așteptăm ca alții să aducă schimbarea.

Pentru alegerile viitoare cred că e cazul să ne încumetăm, ÎMPREUNĂ, să ne facem viața și guvernarea așa cum am tot cerut până acum altora să ne-o facă.