POLITICĂ

Dacian Cioloș: „Obiectivul nostru este să contribuim la un proiect politic în care românii să creadă“

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a declarat, miercuri seară, că obiectivul principal al formațiunii sale este să contribuie la formarea unei majorități parlamentare în momentul în care vor veni următoarele alegeri parlamentare.

„Cred că e important să pornim de la o observație: în 2016, la sfârșitul anului, 60% din electorat nu a participat la vot. O parte importantă a electoratului, de două-trei-patru ori mai mult decât cei care au votat pentru coaliția majoritară la putere acum, nu a participat la vot. În perspectiva oricăror alegeri, cred că trebuie să ne punem întrebarea: «De ce nu au participat acei oameni la vot?». Cred că este o primă întrebare la care trebuie să aducem un răspuns: «Cum facem să convingem cât mai mulți dintre români să vină la vot?». E și unul dintre principalele motive pentru care am propus un proiect politic”, a declarat Dacian Cioloș în cadrul unei dezbateri cu reprezentanți ai PNL, USR, PMP și ai Partidului Demos, organizată de Grupul pentru Dialog Social.

În viziunea sa, coalizarea unor partide împotriva altor forțe politice nu mai reprezintă o măsură de luat în calcul pentru a aduce o schimbare pe scena politică din România, fiind necesară o alternativă reală, care poate fi construită în jurul unor valori și principii clare.

„Pentru noi este clar: obiectivul este să contribuim la un proiect politic în care românii să creadă. Cred că în momentul în care ne aflăm, astăzi, cu România ar fi păcat și nu mai este suficient să ne coalizăm doar împotriva cuiva. Dacă nu reușim să facem mai mult, orice coaliție am construi riscă să aibă soarta celorlalte coaliții. Cred că mulți români așteaptă coerență din partea opoziției sau alternative. Obiectivul nostru este acesta: să participăm la construirea unei oferte politice și să venim cu un proiect politic în măsură să creeze încredere, ca românii să vină să voteze și să voteze nu doar anti-PSD, ci un proiect. Aici evident că ne folosim și de experiența scurtă pe care am avut-o la guvernare, când am văzut cum stau lucrurile și ce poate fi făcut pe termen scurt și mediu. Ce facem acum: mergem mult prin țară, ne întâlnim cu oamenii să completăm experiența de la guvernare cu contactul acesta, direct, cu oamenii și să putem construi împreună cu ei. Căutăm căile prin care să construim bazele unei colaborări politice cu forțe politice de care ne simțim apropiați, în jurul unor valori și principii pe care va trebui să le traducem în obiective politice”, a argumentat Dacian Cioloș.

Referindu-se la PNL, fondatorul RO+ a subliniat faptul că liberalii trebuie, înainte de toate, să clarifice cine dă tonul în partid: „Și cu PNL, din partea noastră, ușile sunt deschise. E drept, cu domnul Orban nu am avut discuții în ultimele luni. Am avut de când am lansat acest proiect politic, pentru că am mulți cunoscuți și prieteni în PNL. Eu cred că, în primul rând, lucrurile trebuie clarificate în PNL și nu noi putem face acest lucru. Trebuie clarificat cine dă tonul în PNL și care e direcția pe care PNL vrea să o ia. Noi am invitat PNL la mai multe proiecte pe care le-am avut, punctuale, inițiative cetățenești. Evident că PNL e un partid important și de care România are nevoie. România are nevoie de un PNL restructurat în asa fel încât să reinspire încredere, nu doar să păstreze electoratul pe care îl are. Cred că PNL are nevoie și să inspire și sunt convins că în PNL sunt oameni care pot să facă lucrul acesta”.

Dacian Cioloș a punctat faptul că și-ar dori, în contextul în care ar ajunge la guvernare, să o facă cu „un proiect de perspectivă clar pentru zece ani”.

„Pur și simplu, trebuie să plecăm de la niște realități concrete: reforma în educație este esențială, trebuie schimbată complet paradigma, să învățăm tinerii să gândească, avem nevoie să reformăm învățământul profesional ca să putem duce românii spre acele locuri de muncă bine plătite. Nu mai vorbesc de sănătate, dar și politica socială trebuie regândită în România pentru că avem mulți asistați sociali care și-au pierdut demnitatea, oamenii sunt ținuți prizonieri în sărăcie, de fapt”, a spus Dacian Cioloș.

În acest context, fostul premier a subliniat că solidaritatea este esențială în România pentru a vindeca toate faliile din societate, întreținute de PSD.

„Avem nevoie de solidaritate în România și de solidaritate reală între antreprenori și cei cu probleme sociale, între mediul rural și cel urban. Peste toate faliile astea care au fost sistematic, în ultimii ani, întreținute de PSD trebuie construite poduri. Opoziția asta ar trebui să facă. Nu dau lecții celor care sunt în Parlament, însă eu rămân la convingerea că, având o abordare politică inteligentă, se pot găsi soluții pentru o majoritate pentru ca acest Guvern să plece și pentru a construi o alternativă. Orice alternativă ar fi bună în afară de un guvern tehnocrat care să nu aibă majoritate în Parlament. O spun după experiența din 2016 – am făcut și multe lucruri bune. Acum România are nevoie de o asumare politică a unor forțe politice credibile”, a afirmat Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ consideră că PSD poate fi bătut „cu realism”: „Întrebarea pe care mi-o pun eu nu e ce punem în locul ofertei PSD, ca să convingem cele 3 milioane să ne voteze pe noi, ci de ce nu au votat cei care nu au mers la vot și cu ce ofertă realistă îi convingem să vină la vot și alături de noi în acest proiect. Trebuie să pornim de la realitate. Când am lansat proiectul, unii spuneau că suntem de stânga, alții de drepta. Da, vorbim de antreprenoriat, pentru că nu putem să valorificăm altfel bruma de creștere economică, dar avem nevoie să canalizăm această creștere în dezvoltarea antreprenoriatului ca să creăm locuri de muncă și ca să avem contribuții la bugetul de stat.

Mie mi se pare inevitabil să avem o abordare solidară cu o parte a societății românești, care e cea care votează PSD, care vine cu măsuri populiste, și cred că acea parte poate să fie convinsă să vină alături de noi oferindu-le oportunități, nu mită electorală”.

Dacian Cioloș a precizat că „o alternativă poate să vină dintr-o abordare pragmatică legat de ceea ce se poate face în agricultură și în mediul rural”.

„Ne gândim la un program foarte clar despre cum putem stimula comercializarea produselor agroalimentare în micile gospodării în așa fel încât marja de profit să fie cât mai aproape de agricultor sau chiar la agricultor. Un program în care să stimulăm revenirea unei părți a românilor care lucrează în afară, mulți plecați și din mediul rural, veniți acasă și ajutați să producă în România și să vândă în România. Noi am analizat astfel de situații: trei-patru pe o comună, dacă vin, își fac o fermă, în jurul lor se pot aduna alte zeci și cu programe de sprijin pot să trăiască din muncă decentă mai mulți oameni.

Sunt câteva idei și mai avem și pe domeniul politicilor sociale. O să le dezvăluim mult mai concret odată ce o să ne lansăm programul politic. O să vedeți parteneriate între antreprenori și categorii sociale, care acum sunt asistate social, și care, cu o mijlocire a statului, creând cadrul pentru ca și oameni din mediul antreprenorial să se implice social, sunt lucruri care pot fi rezolvate”, a detaliat fondatorul RO+.

În acest context, Dacian Cioloș a evidențiat faptul că multe dintre soluții vor veni de pe teren, în urma contactului direct cu electoratul, trebuie doar să fie căutate și puse cap la cap.

„Eu văd deja, de vreo două luni de când am început să structurăm partidul în teritoriu, avem mulți oameni care vin cu ideile deja pe masă”, a punctat Dacian Cioloș.