POLITICĂ

Dacian Cioloș: Ordonanța anti-Justiție lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, acuză coaliția de guvernare PSD-ALDE că prin ordonanța de urgență adoptată astăzi dorește să își ducă la capăt atacul la adresa justiției început în urmă cu doi ani.

Dacian Cioloș consideră că acest act normativ „lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor”, „îndepărtează și mai mult România de Europa” și face apel la procurorii și judecătorii din România „să nu se lase intimidați de presiunea politică”.

„Au trecut doi ani de când Coaliția PSD-ALDE a început atacul la adresa justiției. Prin ordonanța de urgență adoptată astăzi, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să își ducă la capăt fărădelegea începută atunci. Ei vor ca numirea șefilor parchetelor din România să depindă integral un om numit politic, adică de ministrul Justiției, în timp ce rolul președintelui și al Consiliului Superior al Magistraturii devine unul strict decorativ.

Ordonanța anti-Justiție lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor. Ea este un gest profund antieuropean, care îndepărtează și mai mult România de Europa. Le este teamă de oamenii integri din Justiție, așa că își doresc procurori-șefi supuși lor, care să nu îndrăznească să iasă vreodată de sub dominația hoților și infractorilor. Ordonanța de astăzi grăbește întoarcerea României la începutul anilor 2000, când Justiția era condusă de partid, de același partid”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

În acest context, liderul PLUS a subliniat faptul că procurorii și judecătorii ar trebui să iasă în față și să protesteze față de presiunile politice care se fac asupra lor: „Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică. Noi, cetățenii români, suntem alături de ei și suntem gata să le apărăm demnitatea profesională și independența”.

Dacian Cioloș susține că anularea tuturor măsurilor care subordonează justiția va deveni un obiectiv al PLUS. „În același timp, în calitate de președinte PLUS și copreședinte al Alianței 2020 USR PLUS, voi face din anularea tuturor măsurilor care subordonează justiția un obiectiv al oricărei majorități politice pe care o vom constitui în urma alegerilor. Românii cinstiți trebuie să se facă acum auziți. E timpul ca oamenii să spună apăsat ce își doresc pentru România europeană”, a afirmat Dacian Cioloș.