ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Dacian Cioloș: ,,Pentru mine agricultura e și o formă de reconectare cu noi înșine, cu natura, familia, cu rădăcinile și tradiția noastră”

Dacian Cioloș a fost invitat la Europa FM în emisiunea lui Adi Hădean. El a prezentat o situație a agriculturii românești și ce direcții de acțiune trebuie să intreprindă autoritățile pentru a dezvolta acest sector. Cioloș s-a declarat un susținător al micilor producători, el fiind un promotor în politica europeană agricolă din poziția pe care a deținut-o, aceea de comisar european pe agricultură.

Întrebat dacă va mai face agricultură, fostul premier a avut o intervenție interesantă.

,,Dumnezeu să mă ajute să mai fac. Mâncarea e mai mult decât o hrană fizică și tot mai mulți înțeleg asta, când multe lucruri se artificializează. O formă de reconectare la noi înșine, la legătura cu natura, familia, cu rădăcinile și tradiția noastră. E ceva ce dă sens”. În privința trecerii din sărăcia de azi din zona agricolă a multor fermieri, fostul premier a precizat că în primul rând suntem și noi consumatori cu o responsabilitate. El a spus că micii producători trebuie să devină și comercianți.

,,E important să ne valorificăm piața internă. Am fost învățați să producem și e important, dar în societatea de astăzi, valoarea adăugată se face la vânzare. Nu mai merge să produci pentru tine și ce rămâne să vinzi. Aceasta nu te ajută să trăiești din agricultură. Pentru a trece de la agricultura de subzistență, a agricultorilor mici, avem o responsabilitate noi, consumatorii. La ultima reformă care am condus-o am întâmpinat probleme în susținerea micului producător și am schimbat parte din legislația europeană și am dirijat bani europeni pentru fermele de familie, mici, existând și posibilitatea de a fi finanțate procesarea produselor”.

Dacian Cioloș este pentru o reformă a sistemului de asistență socială, pentru a încuraja munca. În agricultură veniturile sunt mici și salariile pe care le plătesc fermierii sunt mici, fiindcă produsele sunt ieftine și aici e o întreagă problematică. El a mai făcut referire la comercianți, la prezența samsarilor din agricultură, probleme ce țin de consultanța agricolă.

Cioloș a mai adăugat că micii producători nu sunt făcuți pentru birocrație, să umble după hârtii sau alte lucruri.