ACTUALITATE

Dacian Cioloș: „Vom începe prin reforma administrației publice. Trebuie să continuăm să dezmembrăm rețelele de corupție”

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a declarat, în cadrul unui interviu pentru publicația portugheză Publico, că strategia formațiunii sale va fi cu totul alta față de cea abordată în 2016, dacă va ajunge din nou la guvernare, punctând faptul că va avea în vedere, prima dată, reforma administrației publice, pentru a o depolitiza și a asigura transparență și predictibilitate în plan fiscal.

„Va fi complet diferit. În 2016, am gestionat crizele și am început reformele, dar împotriva voinței Parlamentului. Administrația publică este dominată de partide politice, dar când funcționarilor li se dă libertatea, încep să arate care sunt problemele. Asta s-a întâmplat în 2016. Vom începe prin reforma administrației publice. Avem deja un plan. Prin lucruri simple, cum ar fi scoatearea politicului din administrația publică, asigurarea transparenței și a predictibilității fiscale, putem crește investițiile și putem stimula antreprenoriatul. Trebuie să continuăm să dezmembrăm rețelele de corupție, dar este esențial să subliniem că lupta împotriva corupției funcționează”, a răspuns Dacian Cioloș.

Întrebat dacă acest proces functionează sau a funcționat, fostul premier a răspuns că ceea ce trăim, în prezent, este „doar o pauză”: „Nu este prea târziu pentru a reporni procesul. Este suficient ca noul guvern să lase Justiția să-și facă treaba. Trebuie să avem o separare clară a puterilor. Aceasta este problema: Parlamentul încearcă să se opună Justiției și să reducă puterile președintelui. Într-o țară democratică, ar trebui ca ministrul Justiției să se ocupe doar de modul în care funcționează instituțiile din Justiție din punct de vedere administrativ, pentru a asigura funcționarea eficientă a acestora. În România, încearcă să utilizeze astfel de bune practici europene pentru a controla instituții precum Inspecția Judiciară și a pune presiune pe magistrați”.

Totodată, întrebat dacă este de părere că democrația e în pericol în România, Dacian Cioloș a răspuns că, din punct de vedere instituțional, se poate spune acest lucru. „Dar având în vedere societatea civilă, cred că riscul nu este foarte ridicat. Sunt destul de optimist cu privire la ce se va întâmpla. Această trezire a românilor este mai importantă decât schimbarea unor legi. Putem corecta legile. Mai important este faptul că țara s-a trezit și avem o societate civilă puternică și implicată. Acest lucru nu se întâmpla înainte. Lucrurile rele care se întâmplă în România au un impact pozitiv: noile generații sunt mai interesate și înțeleg ce se întâmplă, iar speranța mea este că se vor implica într-un mod practic. De aceea am decis să mă implic. În ultimii zece ani, ori de câte ori mi-am asumat funcții politice, nu am vrut niciodată să fiu membru de partid. Am fost un ministru independent al Agriculturii, un comisar european independent, un prim-ministru independent. Acum am decis să intru în politică pentru că societatea este pregătită pentru schimbare: când merg în țară, vorbesc cu oameni care sunt foarte preocupați de  viitor care cred că sunt singuri și nu au puterea de a schimba lucrurile. Ceea ce încercăm să facem este să dovedim acestor oameni că, de fapt, sunt mulți”, a mai spus Dacian Cioloș.

În ceea ce privește numărul oamenilor care sunt de partea sa, fondatorul RO+ a arătat că acesta a crescut considerabil: „Când am creat Platforma România 100, în trei săptămâni am avut 40.000 de persoane înregistrate spunând că vor să facă ceva pentru țară. Când am anunțat că vom crea un nou partid, în trei săptămâni am avut 30.000. Astăzi avem 54.000. Există mulți oameni care spun că doresc să fie activi din punct de vedere politic. Două treimi vor să fie militanți de partid. Într-o țară care era mai mult sau mai puțin indiferentă față de partidele politice, acest nivel de interes pentru un nou partid este mare”.

Foto: adevarul.ro