POLITICĂ

Dacian Cioloş: Proiectul meu este România. Vreau să devenim prima forță politică din România după alegerile parlamentare

Convenția Națională a PLUS desfășurată la Romexpo s-a încheiat.

Dacian Cioloș a susținut un discurs în cadrul căruia a vorbit despre importanța implicării și misiunea PLUS:

„Suntem mai mulți decât credeam. Nu mai suntem singuri. Însă de la singurătate, acum, trebuie să trecem la încredere, să ne cultivăm încrederea unii în alții. Au trecut prea mulți ani în care am fost încurajați să o pierdem.

Oamenii au nevoie să le dăm speranță. De aceea am făcut acest partid, pentru că am simțit această singurătate și am simțit-o într-un anumit fel, mai ales după ce s-a terminat 2016 și a început 2017 și pentru că singura soluție pentru cei care se simt singuri este să arătăm că putem fi împreună.

Acest moment e doar un început. Am suferit suficient de sentimentul neputinței. De azi, nu numai că nu mai suntem singuri, dar vedem clar ce avem de făcut. Și e simplu: să avem curajul să fim noi înșine, să fim convinși că și noi putem și că, în primul rând, nu depindem de alții.

Am decis să mă implic pentru că nu există altă soluție. Singura soluție e implicarea.

Am văzut mulți români care nu mai suportau starea în care ne aflăm și i-am chemat să se implice.

PLUS e o soluție pe care v-o propunem, pe care am găsit-o pentru noi toți cei care credem că politica este despre implicare și despre a nu lăsa ca viața noastră să fie decisă de alții. Partidul nu e un scop în sine. Mi se pare important să nu uităm nicio clipă că acest partid nu e un scop în sine, ci un mijloc de a ne implica.

Am decis să mă implic, să particip la construirea unui partid care să ne permită să luptăm pentru drepturile noastre. Fără să nu te implici nu ai cum să visezi că viitorul va fi mai bun.

Proiectul pe care vi-l propun, astăzi, nu e în primul rând un partid. Proiectul meu este România. Proiectul meu e România și știu ce avem de făcut: să mergem la europarlamentare și să dăm primul test politic, să obținem rezultate foarte bune, apoi să construim un proiect solid pentru prezidențiale, să devenim prima forță politică din România după alegerile parlamentare și pentru asta e nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Aici, în partid, să construim o nouă elită politică.

Ne îndreptăm încet-încet spre 10.000 de membri de partid validați. E o performanță uriașă pentru o singură lună de existență.

Eu, prin candidatura pe care o prezint astăzi, mă simt dator să pun o temelie puternică a acestei organizații.

Vom forma comunități puternice și implicate pentru a arăta cetățenilor că se poate.

La baza societății, România nu e scindată, toți ne dorim același lucru, dar nu știm cum să îl obținem. Nu există PSD-iști și anti-PSD-iști, ci doar oameni care au nevoi și își doresc să trăiască mai bine. Dacă așteptăm să dispară acest PSD prin erodare politică, ne vom trezi cu surpriza că se va întoarce din nou prin alte forme.

Doar prin schimbarea mentalității și a comportamentelor la baza societății vom ieși din capcanele politicii care incită la ură.

Nu ne propunem să construim un PLUS select sau exclusiv, creăm un partid deschis în care toți cei care doresc să participe la reconstruirea socială să participe.

Ați văzut în statut modul în care ne organizăm. Vă propun, odată cu candidatura mea, o echipă cu care vrem să fim în serviciul dumneavoastră în așa fel încât, în mai puțin de un an, să avem reprezentativitate pornind de la bază și să putem alege structuri ale partidului cu oameni dintre dumneavoastră.

Ați avut încredere in mine și asta mă îndatorează și vă cer să aveți încredere și în echipa pe care v-o propun astăzi.

Vom avea un Consiliu Național format din 50 de oameni. Pe mulți dintre ei îi știți, pentru că au lucrat și lucrează la partid ca acest proiect să fie posibil. Din rândul membrilor Consiliului Național voi propune un Birou Național format din zece oameni și cele două echipe vor avea un mandat executiv prin care se vor concentra pe construirea structurilor partidului în țară.

Alături de această echipă vă propun și o moțiune programatică. Începem să construim proiectul nostru în jurul unei strategii naționale a bunăstării durabile. Mai este un element pe care vi-l propun: acela al noilor tehnologii care trebuie puse în slujba bunăstării durabile.

Societatea a evoluat repede în ultimii ani și e momentul să nu mai fugim să prindem din urmă lucrurile care ne-o iau înainte. De aceea în programul nostru politic noile tehnologii vor fi un pilon important atât pentru a dezvolta economia, dar și pentru a crea oportunități pentru oameni”.


Profesorul universitar, Mihaela Miroiu, a susținut un discurs în cadrul căruia a salutat modul în care PLUS s-a organizat, dar și portofoliile celor 43 de candidați înscriși în cursa internă pentru alegerile europarlamentare:

„Mă bucur că mă aflu în fața dumneavoastră. Puțini din cei din sală au experiența de a fi dus o viață de moarte clinică, în anii ’80. Lumea se schimba în jurul nostru, iar noi muream în fiecare zi puțin câte puțin.

Știm că miracolele sunt posibile. În urmă cu un an și două luni ne-am întâlnit într-o formulă infim de restrânsă decât cea actuală, când eu una am făcut un lobby foarte clar. Am spus că e foarte frumos că ați creat o structură civică prin România Împreună, platforma asta fantastică, care e și tematică și teritorială.

Schimbarea vine din politică. Am fost împreună cu Victor Rebengiuc, atunci, și v-am somat atunci să renunțați la partea încântătoare civică în favoarea celei politice. Mie nu îmi vine să cred cât de mulți sunteți, nu îmi vine să cred ce compoziție frumoasă văd în fața mea și în materie profesională, și în materie estetică, luminoasă ca oameni și am avut pe unii dintre dumneavoastră privilegiul să îi cunosc cu ocazia unei întâlniri la Bruxelles, cu alții cu ocazia Școlii de Vară de la Cluj.

Pe unii dintre dumneavoatră i-am cunoscut altfel. Fac parte din comisia de evaluare a candidaturilor pentru europarlamentare. Din 43 de CV-uri și proiecte politice și civile, îmi venea să mă închin. Nu îmi era rușine cu niciunul. Simțeam că răsare speranța.

M-am gândit să vă dau zece sfaturi: câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație, înțelegere și servicii aduse propriului electorat; câștigați-vă popularitatea prin bunăvoință, nu prin atacuri josnice; câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană; câștigați încrederea oamenilor prin respect, nu prin promisiuni deșarte; câștigați simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus.

Mulți au pierit din politică pentru că le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii.

Fiți politicienii pe care ați vrut să îi aveți și să îi păstrați.

Credeți întotdeauna în ceea ce faceți”.

Convenția a fost deschisă de mărturia unui supraviețuitor al tragediei din Clubul Colectiv, Adrian Albu: „Acum 39 de luni, eu am supraviețuit, dar sora mea nu (…) Avem  obligația să ridicăm această țară”.

Cu majoritate de voturi noul statut a fost adoptat. Andrei Lupu a prezentat câteva dintre principalele prevederi din statut:

Suntem primul partid din România cu trei sedii naționale. Cele mai importante cinci valori ale partidului sunt: demnitatea, solidaritatea, cinstea, curajul și competența. Orice acțiuni ale partidului vor fi guvernate de aceste valori (…) Avem 12 principii ale partidului: credem în colaborare, credem în inovare, credem în educație, credem în evoluție, credem în respect, credem în pricepere și în încredere, credem în diversitate, credem în nevoie de rezultate și creăm un partid care își fixează obiective îndrăznețe. Credem în capacitatea noastră de a ne asculta și înțelege unii pe alții și credem în integritate”.

Potrivit statutului proaspăt votat, orice român poate deveni membru PLUS dacă îndeplinește cumulativ următoarele criterii: are drept de vot și dreptul de a se asocia în partide politice, aderă la și promovează scopul și obiectivele prevăzute de prezentul Statut, are exercițiul deplin al drepturilor politice și cetățenești și nu este membru al unui alt partid politic”.

Nu pot fi membri persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor electorale sau, prin Constituție sau lege, asocierea politică; persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor țării, pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție, pentru infracțiuni de corupție și de serviciu, pentru infracțiuni electorale, precum și pentru alte fapte antisociale grave. De asemenea, nu pot fi membri persoanele care promovează violența, ideologii totalitare, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste sau contrare intereselor naționale. Nu pot fi membri persoanele care au fost lucrători activi sau colaboratori ai Securității înainte de 1990, precum și persoane a căror activitate politică precedentă este în contradicție cu valorile și principiile PLUS.

În ceea ce privește regimul de incompatibilități, coordonatorul de comunitate, președintele filialei locale, județene nu pot ocupa funcții în administrația centrală ori la nivel european. Totodată, coordonatorii regionali și președintele PLUS nu pot ocupa funcții în administrația locală. De asemenea, un membru nu poate deține simultan o funcție de conducere și o funcție de control sau de arbitraj în PLUS, la orice nivel, iar un membru nu poate deține simultan o funcție de arbitraj și una de control, la orice nivel.