ACTUALITATE

Dacian Cioloș: „Putem ieși din acest analfabetism funcțional legat de politică discutând cu oamenii și având curajul confruntării directe”

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a declarat, joi seară, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanți ai societății civile din Timișoara, că analfabetismul funcțional legat de politică poate fi remediat dacă politicienii își asumă genul de dezbateri directe cu electoratul.

„Soluția (ca oamenii să fie mai bine informați, n.r.) nu e la câte televiziuni o să aibă partidele din opoziție în raport cu cei de la putere pentru că, așa cum funcționează lucrurile la noi, cei de la putere, dacă vor, au tot timpul mai multe mijloace să aibă televiziuni decât cei din opoziție.

Nu așa ar trebui să funcționeze presa. Eu cred că putem să găsim și alte mijloace de a comunica cu oamenii. Exact genul acesta de discuții și modul în care dumneavoastră comunicați cu vecinul, cu familia, cu prietenii sunt modalități care pot fi foarte eficiente de a transmite mesaje. Nu cred că televiziunile și talk-show-urile ne vor scoate din analfabetismul acesta funcțional legat de politică, dimpotrivă, o să ne adâncească și mai mult, așa cum e practicat jurnalismul în unele cazuri. Eu cred că putem ieși din acest analfabetism funcțional tocmai discutând cu oamenii și având curajul confruntării directe. Aici, apropo de civism, cred că acțiunea civică poate să aibă un rol important în educația asta cetățenească”, a declarat Dacian Cioloș, joi seară, în cadrul dezbaterii „Implicarea societății civile în dezvoltarea cetății. Civism și vot“.

El a subliniat că își asumă faptul că ar fi putut să comunice mai bine în perioada în care s-a aflat la guvernare: „Mi-am asumat responsabilitatea pentru ceea ce a făcut Guvernul, nu pentru ceea ce a făcut Parlamentul sau au făcut sau nu politicienii, care aveau anumite responsabilități. Îmi asum și responsabilitatea unei comunicări deficitare din partea guvernului. Am fi putut să comunicăm mai bine ceea ce am făcut, dar vă amintesc că, la alegeri, nu a participat Guvernul technocrat, care să își asume rolul de țap ispășitor. La alegeri au participat partidele politice care au fost în Parlament. Nu văd de ce ar trebui guvernul tehnocrat să își asume responsabilitatea alegerilor”.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a reamintit faptul că politicienii care acuzau guvernul tehnocrat că era ilegitim erau exact aceiași care îl votaseră în Parlament. „Am spus de la început că voi fi un prim-ministru independent și că va fi un guvern independent politic și am decis să nu candidez, indiferent de presiunile care au venit, tocmai pentru a nu amesteca lucrurile. Îmi asum ceea ce noi am decis, ceea ce a făcut Guvernul, dar nu îmi asum rezultatul alegerilor, pentru că nu are legătură cu ceea ce a făcut guvernul“, a adăugat fostul premier.