Dacian Cioloș: Reforma educației trebuie să plece de la dascăli

Mișcarea România Împreună (RO+) cheamă societatea românească să trateze cu respect și cu echilibru profesorii, învățătorii și educatorii din România și să nu cadă în capcana unor interpretări dezechilibrate a opiniilor despre această categorie socio-profesională pe baza unor date parțiale furnizate de studiile sociologice.

Orice studiu care ne ajută să ne cunoaștem unii pe alții este binevenit, dar este nevoie de o contextualizare a datelor pentru a avea o imagine corectă. Orice comparație minimală demonstrează că dascălii din România se situează pe poziții mult mai echilibrate și democratice decât majoritatea societății și acest lucru merită apreciat la justa sa valoare. Campania permanentă de învrăjbire între categoriile sociale practicată de actuala putere formată de PSD și ALDE, de când se află la guvernare, este una programatică pentru a dezbina societatea românească. Este nevoie să ne apreciem unii pe ceilalți și să nu lăsăm campaniile de dezinformare să afecteze straturile profunde ale societății românești. Dascălii din România au nevoie de susținerea noastră pentru a repara ce s-a stricat cu bună știință în ultimii 30 de ani.

„Aș prefera să vedem părțile bune ale cercetărilor care au apărut în spațiul public. Față de datele care fac referire la întreaga societate, corpul profesoral este de departe mai echilibrat și mai deschis valorilor democratice. Este un semn bun și este mai clar ca niciodată că reforma educației în România trebuie să plece de la dascăli. Faptul că PSD a încercat să închidă gura acestor oameni prin măriri de salarii este tipic pentru acest partid, care se dovedește incapabil să înțeleagă mecanismele fundamentale prin care funcționează o societate și o comunitate responsabilă de viitorul României. Consider că este urgentă reconsiderarea aportului educației în dezvoltarea României, dar și nevoia de îmbunătățire a acesteia. Am rămas în urmă la multe capitole, de la înzestrarea școlilor și renovarea spațiilor de învățământ până la modul în care sunt tratați cei care educă tânăra generație. Am ajuns într-un punct crucial în care elevii părăsesc școala fără să o termine și dascălii pleacă din țară, preferând să facă în alte părți munci diferite față de cea pentru care au, în mod evident, o vocație personală. Niciun program politic serios, care își dorește să schimbe România în mod real, nu poate face abstracție de această evidență. Învinuirea dascălilor că ar avea porniri netolerante sau nedemocratice în ansamblul lor este o greșeală uriașă. Vom veni cu un set de măsuri clare și pertinente care să redea statutul corect acestei categorii sociale în dezvoltarea României“, a declarat președintele fondator al Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.