ECONOMIC

Dacian Cioloş: România are un potențial enorm în domeniul agriculturii, chiar și pe plan european

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a vorbit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Suceava, despre importanța asocierii în agricultură, insistând asupra faptului că România are un potențial uriaș și că ar putea să devină „un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european“ în domeniul cerealelor, dacă fermierii ar lucra împreună.

În acest context, Dacian Cioloș a declarat că românii plecați din țară merită să li se acorde atenție sporită și că, prin politicile fiscale, financiare, dar și de ordin logistic pe care viitorul partid intenționează să le promoveze, va încerca să îi aducă pe aceștia înapoi, acasă.

În prima parte a dezbaterii „Împreună pentru dezvoltarea Bucovinei: cum valorificăm responsabil resursele naturale, culturale și identitare“, desfășurată la Suceava, fostul premier a explicat cât de important este ca România să asigure o mai bună valorificare a producției agricole prin încurajarea fermierilor să se asocieze, dar și prin asigurarea unei competitivități atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. „Nu întâmplător am pus «agricultura» la capitolul «buna administrare a resurselor naturale», pentru că, din punctul nostru de vedere, putem mai bine valorifica resursele pe care le avem în agricultură decât am putea să o facem printr-o abordare strict industrială. Avem în România, cel puțin, două categorii de agriculturi care nu trebuie să se excludă, dar ambele pot fi tratate prin prisma sustenabilității. Avem în partea de sud, sud-vest și sud-est ferme mari, de sute de hectare, chiar de mii de hectare și care, dacă ne uităm în istorie, au fost, în mod tradițional, exploatate pentru suprafețele mari. Aici, avem un mod de abordare în care important pentru noi e să fim competitivi din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere ecologic și să asigurăm o mai bună valorificare a producției, mai ales să încurajăm agricultorii, chiar și fermierii mari, să lucreze împreună“, a spus Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ a subliniat faptul că „în domeniul cerealelor și al oleaginoaselor, de exemplu, România are un potențial enorm și România poate să fie un jucător care să influențeze chiar prețul la nivel european pe aceste produse, dacă agricultorii ar lucra împreună“.

„Noi nu avem nicio bursă de cereale în România, cu toate că devenim din nou un jucător important la nivel european în producția de cereale. Acolo e de lucru, din perspectiva asta, cu măsuri care să asigure o stabilitate a veniturilor fermierilor, care investesc într-o astfel de agricultură, dacă vrem investiții pentru durabilitate în exploatarea agricolă, reducerea substanțelor chimice folosite în agricultură, reducerea poluării, reducerea pierderilor de biodiversitate, dar, în același timp, și competitivitate într-o piață care este foarte fluctuantă, acum, din punct de vedere al prețurilor. Avem nevoie de instrumente care să asigure stabilitatea veniturilor fermierilor”, a explicat Dacian Cioloș.

În viziunea sa, ar trebui să li se acorde o atenție deosebită micilor producători, pentru a-i ajuta să se dezvolte, asta în condițiile în care statul român nu s-a preocupat de creșterea valorii adăugate a producției alimentare, implicit de asigurarea unei agriculturi sustenabile. „Avem și cealaltă categorie: agricultura de subzistență sau de semi-subzistență, i-aș spune eu, pentru că avem gospodării care sistematic vând o parte din producția lor, pe piață, și care produc și pentru familie. Cred că e important, în perioada următoare, să ne concentrăm atenția pe modul în care statul poate să ajute în a stimula acești mici producători să își desfacă producția. În sectorul alimentar, la nivel european, se revine, după câțiva ani în care s-au urmărit, în primul rând, cantitatea și prețul cât mai mic, la o abordare legată de calitate și de identitatea produsului: și calitatea din punct de vedere sanitar, dar și calitatea legată de o identitate. Toată partea asta de valoare adăugată nu e suficient valorificată la noi și nu i se acordă atenție. Și cred că aici statul poate să ajute mai mult decât a făcut-o până acum”, a detaliat Dacian Cioloș.

Aceste chestiuni ar putea fi rezolvate dacă s-ar insista pe crearea de facilități privind comercializarea produselor, a mai explicat fostul premier: „Pentru a rezolva problema aceasta, creșterea valorii adăugate a producției alimentare, și pentru a asigura și o agricultură sustenabilă din punct de vedere al mediului, dar și din punct de vedere social, e important să insistăm pe facilitări privind comercializarea produselor și pe facilitări privind circuite comerciale cât mai scurte între producător și consumator. Pentru asta, ne gândim atât la măsuri fiscale, cât și la măsuri de susținere financiară dincolo de subvențiile care vin de la Uniunea Europeană“.

În acest context, Dacian Cioloș a dat drept exemplu dificultățile cu care se confruntă o asociație pe care a vizitat-o în Valea Putnei, care a creat un hub alimentar și care colectează produse de la micii producători din zonă și le vinde pe internet: „Îmi spuneau că e foarte greu, că lucrează cu mici producători individuali, că e foarte greu să lucreze cu mici producători care încep să se asocieze și că e dificil să găsească produse de la mici producători, pentru că aceștia nu vor să comercializeze cu factură, pentru că nu vor să fie taxați, să fie nevoiți să plătească impozit. În plus, orice asociație riscă, după un an, doi, trei, să se destrame pentru că oamenii nu se mai înțeleg”.

Dacian Cioloș a prezentat soluțiile pe care le-ar vedea în cazul conectării grupurilor mici de producători: „Cu câteva măsuri simple, dacă pornim de la premisa că oamenii ăștia oricum nu plătesc în momentul de față impozite și taxe, dacă am merge, de exemplu, pe o abordare timp de doi, trei ani ca astfel de producători care se înregistrează fiscal să nu plătească nicio taxă, bugetul de stat oricum nu ar pierde, dar am avea producția asta scoasă la suprafață. În ăștia doi-trei ani, eu unul aș plăti din bugetul statului dacă nu 100%, dar măcar 70-80% din salariul unei persoane care să asigure asistență tehnică pentru astfel de producători, nu pe parte de producție, că asta știu ei să facă, ci pe partea asta de procesare, de ambalare, de comercializare și distribuție, dar aș plăti un astfel de om, specializat pe marketing, pentru un grup de minimum cinci-șase producători sau pentru un grup care să aibă un minim de valoare de producție, ca să îi încurajăm să poată să lucreze împreună. Grupurile astea mici de producători le-aș conecta, folosind toată dinamica pe care o vedem, acum, pe comercializarea pe internet”.

În același timp, Dacian Cioloș a punctat faptul că reforma politicii agricole comune, pe care a condus-o, a vizat tocmai tranziția către o agricultură sustenabilă, însă a subliniat faptul că România trebuie să fie cu un pas în față și să valorifice aceste practici, menite să asigure durabilitatea sectorului, și din punct de vedere comercial.

„Asta e abordarea noastră. Vorbeați de agricultură industrială versus agricultură sustenabilă. Exact ăsta a fost obiectul reformei politice agricole comune, pe care am condus-o când am fost comisar. Am început să întoarcem vaporul acesta imens al politicii agricole comune europene dintr-o direcție care mergea spre industrializare într-o direcție în care merge spre durabilitate pentru toate tipurile de ferme – și mare, și mici. În politica agricolă comună există deja astfel de elemente de durabilitate, subvențiile europene sunt din ce în ce mai legate, vor fi, în viitor, din ce în ce mai legate de practici agricole sustenabile de mediu, dar cred că trebuie să fim cu un pas în față și să valorificăm practicile astea sustenabile si din punct de vedere comercial și de marketing”, a precizat fondatorul Mișcării România Împreună.

Totodată, Dacian Cioloș a evidențiat importanța turismului, în acest context, și a explicat de ce agricultorii trebuie să se concentreze și asupra promovării peisajului în cadrul căruia doresc să își vândă produsele: „Un lucru important este să învățăm agricultorii că valoarea lor nu stă numai în fertilitatea pământului, ci stă și în calitatea peisajului. Pentru că într-o zonă care nu vrea să trăiască doar din producția agricolă, ci și din turism, pentru producătorul agricol care produce alimentele, dar și întreține peisajul, pădurile și pășunile, e important ca agricultorul să înțeleagă că valoarea activității lui și venitul lui depind și de cum va lucra pământul, dar și de cum va întreține peisajul și să știe «să vândă» peisajul celor care vin să îl caute prin turism și care vin să consume produse aici. Statul ar avea și aici un rol important: dacă punem pe masă lucrurile astea pentru micii producători, eu sunt convins că vor ști ce să facă, pentru că am văzut experiențe foarte bune din punctul ăsta de vedere. Trebuie în primul rând create oportunități, inclusiv pentru cei care au gospodării mici”, le-a mai transmis Dacian Cioloș participanților la dezbatere.

Referindu-se la românii din diaspora, fostul premier a precizat că formațiunea pe care o conduce urmărește să acorde „o atenție sporită” acestora, în condițiile în care mulți dintre ei își doresc să se reîntoarcă, la un moment dat, acasă și să pornească o mică afacere. În acest sens, Dacian Cioloș a precizat că trebuie create condițiile necesare pentru a-i convinge pe românii din diaspora să revină acasă, lucru pe care Mișcarea România Împreună îl va avea în vedere în următoarea perioadă.

„Imaginați-vă că în câteva sate din care sunt poate zeci de oameni plecați în afară, mulți dintre ei lucrează în agricultură, au pus câțiva bani deoparte, imaginați-vă că în fiecare sat numai câte doi-trei dintre aceștia să revină și să facă ceea ce au văzut ei acolo și nu doar că au văzut, au și practicat – nu doar câteva luni, ci câțiva ani. Astfel de oameni pot să fie nu doar exemple, dar pot să fie și poli de dezvoltare, pentru că în jurul lor pot să trăiască și cei mai mici producători care știu să producă, dar nu se descurcă să facă mai mult. În schimb, oamenii aceștia cu mai multă experiență pot să joace rolul de intermediari onești pentru oamenii din sat și să ajute la comercializarea produselor”, a explicat Dacian Cioloș.

Articol preluat de pe platforma Mişcarea România Împreună.