POLITICĂ

Dacian Cioloș: “Românii construiesc Europa. Să construim și România!”

Fondatorul Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, a enumerat o serie de motive pentru care România nu reușește să pași repezi în dezvoltare și propune un set de valori care să fie transpuse în realitate pentru perioada care vine. Cioloș spune că România face pași în noul Centenar și că e de datoria noastră să îl construim așa cum românii construiesc autostrăzi în străinătate, așa cum îngrijesc oameni în afara țării, cum construiesc spitale și cum agricultorii noștri hrănesc Europa în timp ce România importă hrană.

“Românii hrănesc Europa. O îngrijesc și o construiesc. Când ajungem să ne întrebăm cine suntem și cine vrem să fim, e nevoie să ne amintim că suntem, de voie – de nevoie, cei care pun umărul la viitorul acestui continent. Aproape 4 milioane de români fac asta. Dar suntem cei care nu reușim să mișcăm din loc această țară pe care o iubim, uneori în condiții extrem de vitrege. Astăzi, a doua zi a lunii decembrie, facem primii pași în al doilea Centenar al României. E o datorie față de noi înșine să ne apucăm să construim România așa cum ne-o imaginăm.

E prea puțin ce am reușit, e nevoie de mai mult. Avem nevoie se școli, de spitale, de autostrăzi, de căi ferate. Statistica ne spune că la aproape toate capitolele suntem departe de nivelul pe care l-ar fi putut imagina românii în ultimii 100 de ani. Oricât de tristă ar fi această constatare, ea nu trebuie să ne împiedice să ne ducem planul la îndeplinire. Avem oameni talentați și onești, avem oameni muncitori și dedicați. E nevoie doar să le permitem să facă ceea ce știu ei mai bine. Două femei minunate din București au pornit să construiască un spital. Și reușesc ceea ce statul român se chinuie de ani în șir.

Avem sute de mii de copii care se culcă flămânzi. Este devastator să afli că am ajuns să avem copii care mor de foame. Suntem datori să nu mai lăsăm să se întâmple așa ceva, indiferent care ar fi motivul. Statul român este dator în fața cetățenilor săi, românii sunt datori să nu-și abandoneze niciun concetățean, niciun copil, niciun părinte. Să întindem mâna către aproapele nostru și să nu mai așteptăm pomana mai-marilor zilei. Nimic nu e gratuit pe lumea asta, iar România se va mântui de propria-i neputință atunci când fiecare dintre noi va înțelege că binele propriu nu are niciun sens și nicio valoare fără binele celui de lângă noi. Atunci ne vom educa și politicienii – sau, cel puțin, îi vom atrage pe cei care gândesc astfel.

Am uitat valorile de care avem nevoie pentru a face din România o țară cu adevărat europeană. Ne-am dorit-o la 1848, am visat-o în 1859 și în 1877, ne-am bucurat în 1918. Adevăratul patriotism e refuzul umilinței, înseamnă implicare și onestitate. E refuzul compromisului în interes îngust. Valorile acestea nu au dispărut, le-am îngropat adânc în tristețe și în sentimentul neputinței. Sunt de ajuns un puseu de determinare, un strop de curaj și multă îndârjire. România noului Centenar are nevoie de toate acestea pentru a deveni minunea la care visăm. Va fi ca o eliberare și niciun efort nu va părea prea mare.

Am auzit în toată România oameni care îmi spun cu tristete și disperare că își pun speranța în cei care vor să se dedice acestei construcții. Răspunsul meu rămâne același: și noi suntem cei care își pun speranța în voi, în fiecare român care vrea să schimbe România. Vreau să refuzăm singurătatea în care ne refugiem. O să vedeți că există români care cred în aceleași principii ca voi cu mult mai aproape decât vă închipuiți. Da, e datoria mea și a celor care cred într-o nouă clasă politică să pregătim cadrul în care fiecare român să se implice. Dar fără să ne bizuim unii pe alții nu vom reuși.

Hrănim Europa cu agricultorii noștri plecați peste tot. Am întâlnit în foarte multe țări europene români de ispravă care lucrează în ferme, au construit afaceri în agricultură și care s-ar întoarce să facă același lucru în România. Noi importăm mâncare și cu pământul pe care-l vindem străinilor din neputință facem filme omagiale cu agricultura inexistentă sau cea pe care o visăm, dar nu o avem.

Românii îngrijesc Europa, în familiile străine, în spitale și în casele de bătrâni. În țară avem spitale în care îți e frică să intri, cu un sistem sanitar care e devalizat cu sânge rece. Doctorii ne pleacă și guvernul se gândește să îi împiedice să emigreze cu legi trăsnite.

Românii construiesc Europa, iar noi nu avem infrastructură și nu găsim companii care să ne ofere calitate. Un kilometru de autostradă e un chin uriaș pentru România.

Să ne întrebăm onest de ce e nevoie să pleci din țară ca să îți realizezi adevăratul potențial, să-ți faci în mod cinstit meseria cum o știi mai bine? Românii din Europa sunt în majoritatea lor covârșitoare onești, muncitori și înțeleg ce înseamnă o societate cinstită, un stat funcțional. Guvernul de la București îi prigonește. Sunt frații și vecinii noștri, sunt românii noștri la care renunțăm așa cum renunțăm la destinul nostru, ba chiar îi alungăm prin indiferența noastră colectivă sau prin determinarea noastră neexprimată de a mișca lucrurile în direcția bună. Știm. E de ajuns.

Să ne suportăm greșelile, să nu ne abandonăm concetățenii când, din disperare, acceptă ofertele mincinoase, să iertăm când e cazul, dar să nu uităm niciodată și să învățăm din greșeli. Eu sunt primul care îmi spun asta. Dacă nu ne vom întoarce fața și inima către România, la următorul Centenar vom fi fost principalii vinovați. Să credem în noi, să credem în vecinii, rudele și prietenii noștri. Să credem în România. Abia începe al doilea Centenar al acestei țări care așteaptă să fie împlinită de ai ei, nu de alții. România va fi așa cum o visăm doar dacă ne asumăm visul”, a precizat Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare.