ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Dacian Cioloș: ,,Spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenței și consultării largi”

Ca urmare a scrisorii trimise Președintelui și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene de către președinții celor două Camere ale Parlamentului României, fostul premier, Dacian Ciloș a făcut câteva precizări clarificatoare. Acesta a ținut să lămurească faptul că guvernul tehnocrat n-a făcut modificări controversate la Codul Penal și Codul de procedură penală. Totodată, fostul premier a precizat că la ,,propunerile de modificare a legilor justiției, spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenței și consultării largi”. Iată mesajul lui Dacian Cioloș:

,,Răspunsul meu și al Ralucăi Prună pentru Președinții Senatului și Camerei Deputaților:

În scrisoarea trimisă azi Președintelui și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, președinții celor două Camere ale Parlamentului României, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu îndrăznesc să compare modificările pe care le fac ei în domeniul justiției cu cele făcute de Guvernul tehnocrat. Șefii PSD-ALDE ignoră avize ale CSM care se găsesc chiar pe site-ul Camerei Deputaților.

Mai mult, liderii PSD-ALDE continuă să justifice modul nedemocratic în care modifică legile justiției, luând ca referință fostul guvern tehnocrat.

Pentru buna informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

În guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, în sensul în care nimeni din guvern nu avea interesul să modifice legile pentru a-și apăra propria piele în fața justiției.

Modificările operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal și Codului de procedură penală care au fost discutate în prealabil în comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, și care puneau în acord legislația cu decizii ale Curții Constituționale. Aceasta după întârzieri considerabile, unele chiar de doi ani, cauzate exclusiv de inacțiunea parlamentară.

Modificările operate atunci au survenit cererilor magistraților, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, și nu au stârnit controverse în magistratură.

Nu în ultimul rând, guvernul tehnocrat a adoptat modificările cu respectarea procedurilor legale în vigoare, fără a se deroba de răspundere ascunzându-se în spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare.

În ceea ce privește propunerile de modificare a legilor justiției, spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenței și consultării largi, cu toate părțile interesate din societate și din sistemul judiciar. Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atât la sediul Ministerului Justiției, cât și în dezbateri organizate în mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, în forță, afișat de actuala coaliție de guvernare.

Modificările guvernului tehnocrat nu au provocat ieșirea în stradă a zeci și sute de mii de cetățeni, pentru că spiritul în care guvernul tehnocrat a lucrat, de deplin respect față de cetățean și față de instituțiile legitime ale statului, lipsește din păcate guvernării PSD/ALDE.”