POLITICĂ

Dacian Cioloş: Uniunea Europeană a dat încă o dată dovadă că este o putere a binelui

Europarlamentarul Dacian Cioloş apreciază că Uniunea Europeană a dat încă o dată dovadă că este o putere a binelui, fiind un proiect necesar pentru Europa și un garant că autoritarismul și populismul nu sunt invincibile.
Măsurile luate de liderii europeni ne dovedesc faptul că putem avem un continent unit și solidar, mai ales în fața unor situații de criză, la fel cum dovedesc și faptul că încercările de dezbinare ale regimului de la Kremlin ani în șir sunt deosebit de periculoase, dar nu au reușit să distrugă spiritul european, a mai subliniat Ciloș.
Acesta menționează că în ultimul deceniu, s-au întețit atacurile hibride și sabotajul politic în toate țările europene. Au existat propagandă și susținere politică și financiară din partea Rusiei pentru multe mișcări politice dispuse să distrugă Uniunea Europeană.
Dacian Cioloș: România, care a reușit să rămână departe de extremismul naționalist aproape trei decenii, s-a trezit peste noapte cu un partid susținut și împins de propaganda rusească până în Parlament. Consider un act de trădare a intereselor României activitatea acestei formațiuni politice, începând cu felul în care au abordat negarea pandemiei și terminând cu mitingul organizat în aceste zile dificile.
Nu învinuiesc oamenii care au fost seduși de propaganda acestui partid. De multe ori, populismul lor a pornit de la probleme reale pe care trebuie să ni le rezolvăm. Atât acasă, cât și la nivel european. Dar cred că cei care îl conduc și l-au nominalizat pe Călin Georgescu, un putinist promotor al ieșirii României din UE, știu exact ce fac și își respectă misiunea zi de zi, care nu are nimic de-a face cu mai binele României și al cetățenilor săi. Sădesc dezbinare și neîncredere, pentru că li s-a permis de cele mai multe ori din partea instituțiilor statului aceste încălcări ale legii. Derapajele naționaliste și conservatoare din PSD și PNL au avut aceeași sursă ca cele de la AUR. Și asta presupune că trebuie să ne facem curat în propria noastră curte și să înțelegem că un stat slab și corupt, cu politicieni abonați la banii publici, cu o societate civilă ostracizată și desconsiderată e un pericol pentru statul de drept și pentru capacitatea noastră de a ne apăra și prospera. Pentru noi, pericolul intern este la fel de mare ca pericolul extern și el ia forma indeciziei și absenței, a toleranței extremismului și populismului și a jocurilor politice obscure care au afectat lupta anticorupție și îndeplinirea angajamentelor europene.
Uniunea Europeană a demonstrat că poate și vrea să se ridice la nivelul așteptărilor pe care ni le-am pus în această construcție politică. E nevoie să facem și noi același lucru și să cerem tuturor statelor europene să înțeleagă nevoia unei resetări politice, care să pună pe primul loc principiile democrației și ale statului de drept, exact cele pe care ne bazăm astăzi în confruntarea cu Vladimir Putin.
Foto: hotnews.ro