POLITICĂ

Dacian Cioloș: Vă propunem un tandem între viitorul președinte al României și viitorul prim-ministru

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, a declarat, marți, la Constanța, în cadrul primului miting al Alianței USR PLUS din campania pentru alegerile prezidențiale, că românii au nevoie la conducerea țării de un președinte precum Dan Barna, care îndeplinește toate cerințele și reflectă calitățile de care România are nevoie pentru a se reforma.

„Sunt astăzi la Constanța, în primul rând, ca să vă prezint viitorul președinte al României: pe Dan Barna. Dan Barna este un om care nu a fost contaminat de regimul comunist, care și-a desăvârșit cea mai importantă parte a formării profesionale în libertate, în deschidere față de lume, în normalitate și toate lucrurile astea le găsim în caracterul lui Dan Barna și de toate aceste lucruri are nevoie România.

Dan este și expresia reînnoirii societății de azi, pentru că Dan vine din mediul normalității: un om care și-a câștigat traiul cu muncă cinstită, care a crezut în competențele lui și a lucrat pentru o Românie modernă, europeană, și a crezut în acest proiect.

Asta e ceea ce se întâmplă și în societatea românească de azi: oamenii caută normalitatea, firescul și atunci avem nevoie de un președinte care să reflecte aceste caracteristici pe care românii le așteaptă azi.

Dan este expresia de reînnoire a României. Este și proiectul pe care noi îl purtăm, cei opt europarlamentari ai Alianței, și la nivel european și nu întâmplător grupul politic pe care l-am fondat se numește Reînnoim Europa. Reînnoim Europa, dar și România, pentru că noi, cu toții, credem că România e profund europeană și că Europa are nevoie de România, dar are nevoie de o Românie care crede în ea însăși. Dan Barna crede în acest proiect și în această Românie.

Dan își asumă rolul de candidat la Președinție și de viitor președinte așa cum eu, în urmă cu ceva vreme, mi-am asumat responsabilitatea mare pe care am avut-o de a conduce lista pentru europarlamentare și, așa cum cu ajutorul dumneavoastră am oferit o surpriză României și Europei cu rezultatul obținut la europarlamentare, la fel se va întâmpla și cu Dan Barna și cu candidatura lui la prezidențiale”, a declarat Dacian Cioloș.

Liderul PLUS a subliniat faptul că președintele României trebuie să fie un președinte al tuturor cetățenilor români, indiferent de origine, etnie sau de mediul din care provin.

„Sunt convins că Dan Barna poate să fie un președinte al tuturor românilor pentru că vine din mediul lor. Îl sprijin pe Dan Barna și pentru că am certitudinea că Dan Barna va susține acest proiect de reformă a statului, de reformare a Constituției care să clarifice rolul puterilor în stat. Avem nevoie de un astfel de președinte și sunt convins că Dan Barna poate să facă acest lucru. Nu vă oferim doar un viitor președinte al României, ci venim cu o ofertă completă.

De aceea vă propunem un tandem între viitorul președinte al României și viitorul prim-ministru, pentru că președintele și premierul trebuie să lucreze împreună și am văzut în ultimii ani ce se întâmplă atunci când cei doi au interese divergente, când nu lucrează împreună și când nu trag în aceeași direcție pentru interesul României”, a argumentat liderul PLUS.

Dacian Cioloș a evidențiat faptul că  „trebuie să pornim de la niște constatări ale unor realități pe care le trăim azi și să recunoaștem că această guvernare, pe care o avem azi, a fost o guvernare catastrofală care trebuie oprită cât mai repede”. În acest sens, liderul PLUS a enumerat patru dintre dezastrele pe care le lasă în urmă această guvernare PSD-ALDE:

„Această guvernare a atacat statul de drept timp de trei ani de zile. Statul de drept trebuie repus în drepturile lui, iar respectul legii trebuie să fie cel care primează.

Al doilea dezastru e cel legat de slăbirea instituțiilor care ar trebui să protejeze cetățeanul și nu avem nevoie de alte exemple decât ce s-a întâmplat la Colectiv și Caracal. Reprezintă rezultatul acestor instituții care și-au pierdut capacitatea de a lucra în interesul cetățeanului.

Al treilea dezastru e cel al distrugerii încrederii. Românii nu mai au încredere mulți dintre ei în ei înșiși și în instituțiile țării și pleacă din țară. Va trebui să ne restabilim încrederea în noi și să reconstruim România.

Al patrulea dezastru e legat de diminuarea calității serviciilor publice pentru cetățean: educația și sănătatea”.

De asemenea, Dacian Cioloș a subliniat faptul că Alianța USR PLUS va veni în fața electoratului cu o guvernare participativă care să îi determine pe oameni să se implice prin prisma competențelor lor.

„Vom veni cu o guvernare care va ținti cu adevărat calitatea vieții pentru că, pentru noi, politica socială înseamnă creșterea calității vieții și nu o pensie de mizerie, aruncată unor oameni care sunt uitați altfel sau ajutoare de șomaj sau sociale care îi țin mai mult în sărăcie.

Ne vom baza pe oameni cinstiți și competenți, pe oameni modești și integri care vor lucra în interesul României. O să vă prezentăm în săptămânile care urmează, alături de proiectul politic al viitorului președinte al României, și măsurile concrete pe care intenționăm să le punem în aplicare și viziunea pe care o avem noi”, a conchis Dacian Cioloș.