ACTUALITATE, POLITICĂ

Dacian Cioloș: “Vom importa carne de porc. Creşterile de salarii și de pensii vor deveni o legendă.”VIDEO

Dacian Cioloș, fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), a vorbit duminică, în cadrul unei conferințe de presă, despre criza extrem de gravă prin care trec fermierii români și industria agro-alimentară cauzată de răspândirea pestei porcine africane în 10 județe din România.

„Incompetența Guvernului Dăncila amplifică mult dezastrul deja creat de răspândirea virusului: distruge o parte însemnată din efectivele de porci si pune pe butuci agricultura. Vorbim despre un virus pentru care nu există tratament, deci poate fi eradicat doar prin omorârea animalelor“, spune Dacian Cioloș.

El a subliniat că vorbește despre criza cauzată de răspândirea pestei pornice africane și în calitate de fost comisar european, și în calitate de fost ministru al Agriculturii. „Lucrurile puteau fi ținute sub control. Nu există scuza că această infecție este atât de gravă încât nu știm cum să acționăm. Rezultatele sunt dezastruoase pentru că e vorba și de închiderea unor ferme. Avem deja peste 1.000 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă, dintre care 500 provin dintr-o singură companie. Exista riscul de reducere și chiar de sistare a exportului de carne de porc“, avertizează fostul premier.

Dacian Cioloș a subliniat că există și riscul ca partenerii externi ai României să-și piardă încrederea în ceea ce privește capacitatea instituțională de a ține o asemenea criză sub control: „Asta îi poate afecta și pe ceilalți. Când vecinii și partenerii comerciali nu mai au încredere în tine, ei iau măsuri, iar acest lucru te afectează economic. La nivel politic, există deja o lipsă de încredere. Acum, e vorba de incompetență, iar acest lucru e mult mai grav“.

„Riscăm nu doar să nu mai putem exporta carne de porc, ci să distrugem sectorul zootehnic. Vor crește importurile. Produsele din carne de porc nu vor mai putea fi exportate. Importurile înseamnă creșterea prețurilor produselor la raft. Și atunci orice povești cu creșteri de salarii și pensii vor deveni o legendă. Va fi afectată și capacitatea de cumpărare a românilor“, adaugă Dacian Cioloș.

Cine face asta? „Exact cei care insistau asupra susținerii capitalului românesc. Din cauza incompetenței, exact capitalul românesc este afectat. S-au investit sute de milioane de euro, inclusiv din fonduri europene. Acum, toate astea riscă să fie distruse. Guvernul PSD-ALDE va trebui să dea socoteală“, subliniază Dacian Cioloș.

Cum s-a ajuns aici? „Nu e prima dată când România se confruntă cu această situație. Pesta porcină clasică a fost eradicată acum 10 ani. Când eram ministru al Agriculturii, am adoptat un plan național de eradicare a pestei porcine. Și atunci a existat în județul Brăila un focar de pestă. Chiar și în 2016, când eram prim-ministru, am evitat răspândirea virusului, pentru că am luat măsuri rapide. Am fost avertizați de vecini că există riscul răspândirii virusului. Am adoptat atunci două hotărâri de guvern“, explică fondatorul RO+.

Dacian Cioloș este de părere că răspândirea virusului ar fi putut fi evitată dacă s-ar fi ținut cont de cele două hotărâri de guvern și dacă Guvernul PSD-ALDE ar fi alocat fonduri pentru punerea în aplicare a planului pentru prevenire.

„Primul focar a apărut în 2017, în Satu Mare. Comisia europeană a întocmit atunci un raport cu observații și recomandări. Nimic nu a fost aplicat de către Guvernul României. Apariția în Deltă, mai târziu, a virusului a luat guvernul pe nepregătite. Astăzi, sunt 10 județe afectate, altele cu risc masiv, peste 120.000 de porci au fost deja ucisi și urmează încă vreo 170.000“, menționează Dacian Cioloș.

Fostul premier a scos în evidență și necesitatea ca proprietarii porcilor uciși să fie despăgubiți de urgență, în condițiile în care, până în prezent, doar 3% din cei care au făcut cereri și-au primit banii: „Acesta este un element care crește neîndcrederea în rândul crescătorilor că vor fi despăgubiți. E important ca Guvernul să iasă cu un mesaj clar că există bani pentru despăgubiri. Altfel, crescătorii o să ascundă porcii și-i vor comercializa în alte zone, la negru, amplificând și mai mult riscul răspândirii virusului“.

Dacian Cioloș a făcut un apel insistent la adresa Guvernului „să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru a asigura aceste despăgubiri. Există un fond de intervenție pentru situații de urgență, acest fond să fie folosit pentru a face despăgubirile chiar pe loc, să se dea semnalul că statul e capabil să facă acest lucru. O parte din bani pot fi recuperați din fondurile europene“.

Ce măsuri ar fi trebuit luate? „De la început, ar fi trebuit să se instituie o comandă unică, la nivelul guvernului, o celulă de criză formată din Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne, Ministerul Mediului și din reprezentanții autorităților locale. Iar asta ar fi trebuit instituit nu la nivelul CSAT, ci la nivelul Guvernului“, este de părere Dacian Cioloș. Apoi, sub această comandă unică, s-ar fi impus o coordonare unică la nivel județean: „Această responsabilizare clară ar trebui dublată cu o comunicare foarte clară, precisă, periodică, în care lumea să fie informată. Oamenilor trebuie să li se explice situația exactă, altfel apar speculații“.

Dacian Cioloș a subliniat și necesitatea existenței unui plan de finanțare în cazul porcilor uciși: „De pe acum ar trebui să se lucreze la un plan pentru redresarea acestui sector. La fiecare leu pierdut direct, oamenii mai pierd cel puțin 2 lei, că au credite de rambursat la bancă etc“.

În plus, ar fi nevoie de proceduri clare despre cum pot fi comercializați porcii din ferme care nu au fost afectate de virus, dar se află în zone afectate.

„Această situație va fi o lecție și pentru producători: că organizarea profesională este esențială – pentru a-și apăra drepturile și pentru a gestiona astfel de siuații în mod direct. Producătorii trebuie să se asocieze“, mai spune Dacian Cioloș.

Concluzia fondatorului RO+ este că acest dezastru putea fi evitat. „S-a ajuns la această situație gravă și din cauza incompetenței și a indiferenței. Nu au fost luate în considerare proceduri clare care existau și care ar fi trebuit aplicate. E la fel ca și cu promisiunile electorale. Nu dau Dragnea și PSD salarii mai mari, ci ele sunt datorate tot celor care muncesc. Aceiași antreprenori care contribuie la creșterea salariilor primesc acum o lovitură foarte dureroasă. Dincolo de populism, avem de-a face și cu incompetența. Cineva trebuie să plătească pentru asta“, încheie Dacian Cioloș.

sursa: www.impreunapentruromania.ro