ACTUALITATE, POLITICĂ

Daican Cioloş şi Dan Barna s-au întâlnit cu premierul. Ce vor USR PLUS de la PNL?

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că se va întâlni periodic cu premierul Ludovic Orban pentru a se armoniza proiectele USR cu cele ale Guvernului şi pentru a se asigura că proiectele USR vor fi pe agenda premierului.

“M-am întâlnit azi cu premierul Ludovic Orban. Alături de Dacian Cioloș, i-am reamintit prim-ministrului că am susținut învestirea guvernului cu condiția îndeplinii unor obiective critice pentru societatea românească astăzi.

Printre acestea: alegeri în două tururi pentru primari și președinți de consilii județene, anularea recursului compensatoriu, desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, modificarea legilor electorale privind diaspora, impozitarea pensiilor speciale, modificarea radicală a PNDL, stoparea tăierilor ilegale de lemn, prezentarea sistematică a stadiului în care se află proiectele de investiții, alegerile anticipate.

Astfel de întâlniri fac parte dintr-o relație politică normală și vor avea loc și în viitor.

Responsabilitatea noastră primară e către cei care ne-au trimis în Parlament. Comunicarea permanentă cu guvernul nu înseamnă că PNL sau premierul primesc un cec în alb”, a precizat Dan Barna.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş a amintit că USR PLUS au urgenţe care trebuie dezbătute şi luate decizii în consecinţă. Principalele proiecte vizate de alianţă ar fi introducerea alegerilor în două tururi pentru primari, anularea recursului compensatoriu în urma căruia au fost eliberați din pușcării foarte mulți răufăcători, desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, modificarea legilor electorale pentru a crește reprezentarea diasporei în parlament, impozitarea pensiilor speciale și eliminarea unora dintre acestea, modificarea radicală a PNDL.

“Am avut astăzi, alături de Dan Barna, o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban în cadrul căreia am discutat pe marginea problemelor care trebuie să-și găsească răspuns în perioada imediat următoare.

 Programul Național de Dezvoltare Locală a devenit instrument de dirijare a fondurilor publice către primari pe criterii politice, stoparea tăierilor ilegale a pădurilor, prezentarea sistematică a stadiului în care se află proiectele de investiții (spitalele regionale, autostrăzile etc) și despre alegerile anticipate.

Sunt urgențele care ne preocupă pe noi, la PLUS și la USR, dar, mai mult decât atât, sunt urgențele care preocupă întreaga societate. Au ieșit sute de mii de oameni în stradă cu aceste cereri, au ieșit milioane de cetățeni la vot cu aceleași speranțe. Nimeni – și, mai ales, guvernul actual – nu poate să le ignore.

I-am prezentat viziunea noastră și soluțiile pe care noi le considerăm oportune, inclusiv cu referire la experiența pe care am trăit-o în 2016 la guvernare.

Concluzia la care am ajuns este că multe dintre aceste aspecte nu vor putea fi soluționate decât în măsura în care acest Guvern se va bucura de o largă susținere a majorității parlamentare. Prin urmare, am convenit că alegerile anticipate trebuie să rămână o prioritate pentru partidele care vor modernizarea României”, a menţionat Dacian Cioloş.