ECONOMIE, Featured

Dan Şucu, preşedintele Concordia, la ASE: Cota unică este simplă, uşor de operat. Creşterea economică s-a bazat pe această cotă unică

Distribuire articol:

Studiul realizat de Academia de Studii Economice (ASE) arată că impactul pozitiv asupra creşterii PIB per capita în România al cotei unice de impozitare a fost de 20%.

„Regimul de cotă unică a avut un efect pozitiv asupra creşterii PIB per capita în ţările care au introdus acest sistem, în particular şi în România. Economia noastră se află într-un lung şi complex proces de integrare în economia europeană. Integrarea este de durată. Nu ştim dacă poate spune cineva când se va integra economia României în UE. Problema majoră este asigurarea competitivităţii produselor şi serviciilor pe piaţa europeană şi nu numaiî, a spus Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

În 2004, România a plecat de la un PIB pe cap de locuitor de 3.000 de euro, adică 25% din media europeană şi a ajuns la final de 2024 la peste 18.000 de euro, adică 78% din media UE.

Cota unică de impozitare, iniţial de 16%, a avut un efect benefic asupra creşterii economice din România, a fost una dintre principalele concluzii ale studiului şi dezbaterii Concordia/ASE „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară, despre evoluţia economiei României în ultimii ani şi despre sistemul de impozitare“.

„Constatarea noastră ca oameni de afaceri a fost faptul că evoluţia economiei s-a bazat şi pe un sistem simplu de impozitare, uşor de operat, care se numeşte cotă unică. Pe măsură ce avan­sezi în a cunoaşte mediul economic, realizezi că numai lucrurile simple funcţionează. Dacă le complici puţin, se dau peste cap. Cu cât ai mai multă experienţă, cu atât poţi fi mai simplu. Nimic nu e mai greu decât să fii simplu“, a spus Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, care reprezintă businessuri cu o valoare de 30% din PIB-ul României.

Dezbaterile vin şi în contextul în care guvernul, conform proiecţiei bugetare, are nevoie de o creştere de venituri de 16% în 2025, ca să acopere cheltuielile cu un deficit bugetar de 7% din PIB, adică 135 mld. lei.

sursa.zf.ro


Distribuire articol: