POLITICĂ

Daniel Suciu e paralel cu istoria orașului. Suciu amintește de mari români care au terminat școala la CNLR Bistrița

Vicepremierul Daniel Suciu s-a grăbit să anunțe că s-a realizat documentația tehnică pentru reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu. El a menționat că urmează licitația de atribuire pentru reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu.

Suciu a amintit câteva personalități care ar fi făcut școala la prestigiosul liceu. E vorba de scriitorul bistrițean Liviu Rebreanu, dar și de mari personalități, ca Miron Cristea sau Alexandru Vaida-Voevod.

Domnule ministru, vicepremier, un pic de documentare nu v-ar strica. Liceul și clădirea la care faceți referire, inclusiv cu poze, a fost realizat în anul 1911 și nu credem că domnul Al. Vaida-Voevod ar fi făcut liceul la 40 de ani sau domnul Miron Cristea, care avea peste 30 de ani la vremea respectivă. Cât privește autorul romanului Ion, scriitorul nostru de suflet, Liviu Rebreanu, a făcut școala la Năsăud, după care s-a mutat la școala maghiară din Bistrița. La Bistrița fost o școală germană într-adevăr, dar nici măcar acea școală nu a fost frecventată de Rebreanu.

Redăm mai jos o parte din postarea deputatului-ministru, Daniel Suciu.

“Nu m-am lăsat și astăzi, în ședința de guvern, am aprobat indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național “ Liviu Rebreanu! Peste 54 de milioane de lei (11,5 milioane euro)pentru istoria de 100 de ani a liceului. Urmează în cel mai scurt timp licitația organizată de CNI. (…)

Mă bucur că putem onora așa tradiția colegiului în care au studiat Miron Cristea, Alexandru Vaida Voevod, Liviu Rebreanu și zeci de generații de minți luminate ale județului”, a scris Daniel Suciu pe pagina sa de socializare.