OPINII

De ce este grav ce s-a întâmplat ieri în Parlament?

Scena de ieri, când un ministru în funcție a fost agresat în timpul citirii moțiunii ne-a demonstrat că distanța dintre violența verbală și cea fizică este tot mai mică.
Tensiunea în societate este mare. Motivele sunt extrem de serioase, după doi ani de pandemie, după șocul creșterii facturilor la energie și lipsa tot mai acută a locurilor de muncă, românii sunt dezamăgiți, neîncrezători și lipsiți de speranță.
Mai grav este că în afara câtorva declarații politice de condamnare și revoltă nu se întâmplă nimic. Dimpotrivă. O parte din electoratul dornic de orice fel de răzbunare aprobă acest tip de comportament. Prin urmare, ne aflăm în situația în care putem asista din nou oricând la întâmplări asemănătoare, când un funcționar este agresat de către un cetățean violent sau mai mult, când ședințele de consilii județene sau consilii locale se transformă fără prea mult efort în adevărate lupte de galerii, cu violență verbală și chiar fizică.
Astfel de gesturi nu își au locul într-o societate bazată pe reguli și respect, mai ales când sunt implicați politicieni, cei care ar trebui să dovedească conduită profesională și morală înalte. Parlamentarii au alte pârghii și mijloace pentru a-și exprima dezacordul, în niciun caz agresivitatea.
Pentru a nu ajunge în situația de a le permite politicienilor care se hrănesc din minciună și violență, este esențial ca toată clasa politică, societatea civilă, cultele și vocile credibile din societate să condamne un astfel de comportament acum. Mâine poate fi prea târziu.
Eugen Tomac, europarlamentar PMP