OPINII

De ce nu demisionează niciodată proștii

Autor: Ciprian Mihali

Când îi auzim pe politicienii noștri, a căror prestație guvernamentală este catastrofală, după zeci de gafe de acțiune sau de discurs, spunând că „niciodată nu m-am gândit să fac un pas înapoi, m-am gândit că în spatele meu sunt milioanele de cetăţeni care așteaptă altceva de la Guvernul României” – atunci trebuie să știm că ne aflăm în fața uneia dintre următoarele trei situații, sau a unei combinații dintre cele trei:

1) Fie persoana a fost înșurubată în scaun de altcineva, a fost montată acolo cu forța și i se spune ce să recite.

2) Fie persoana nu a avut niciodată suficientă inteligență și suficient discernământ pentru a distinge între performanță și dezastru, între calitate și incompetență, acoperindu-le pe cele din urmă cu vorbe goale, mereu aceleași.

3) Fie, în sfârșit, dar tot pe fond de lipsă de inteligență, persoana respectivă nu a avut vreodată cel mai elementar simț al demnității și onoarei.

Autonomia de gândire și de acțiune sunt condiții ale demnității umane. A gândi cu capul tău și a acționa conform propriilor tale decizii sunt esențiale pentru orice act responsabil. Cineva care ne spune că nu s-a „gândit” niciodată să facă un pas înapoi pur și simplu nu gândește. A face un pas alături sau înapoi nu este un act de slăbiciune, ci de evaluare realistă a unei situații pe care o agravezi stând pe loc sau înaintând prostește spre dezastru. Onoarea este o calitate la care nu au acces mulți oameni. Ea nu ține doar de inteligență, ci și de felul în care te raportezi la tine ca persoană integră și adaptată situației în care te afli. Atunci când un analfabet e propus ministru al Educației el nu refuza “onorarea” tocmai pentru că nu are simțul onoarei, așa cum alții nu au simțul vederii sau al auzului.

Proștii nu au onoare, ci orgoliu; proștii nu sunt demni, ci țâfnoși și făloși. Ei nu stârnesc respectul, ci îl cerșesc.