OPINII

De ce nu se întoarce diaspora acasă?

Discutam ieri cu o prietenă din Cehia, care după 10 ani de exil s-a hotărât să se repatrieze (pe timpul pandemiei). Având un master în informatică, vorbind cursiv încă trei limbi pe lângă cea maternă, era dezamăgită că întoarcerea acasă nu a fost deloc un covor roșu. Peste tot pe unde a umblat să se angajeze, recrutorii strâmbau din nas auzind că vine „de afară”. Ea se aștepta ca experiența internațională și cunoașterea practica a limbilor străine să fie un atu pentru diversele companii locale – când colo, era întâmpinată cu un grimasă suspicioasă de genul „asta nu a mâncat salam cu soia” sau „a venit să ne dea nouă lecții”.
Întâmplarea mi-a amintit de alți amici din America de Nord care după o vreme petrecută în afară au încercat să se repatrieze. Nu se așteptau să găsească miracole acasă – știau bine cum funcționează și mersul la doctor, și spitalele, și birocrația, știau care este starea drumurilor și funcționarea trenurilor. Supriza lor nu a venit din sistemul de stat, ci tocmai de unde se așteptau mai puțin – adică din mediul privat, unde ranchiuna, invidia, nepotismul erau și probabil încă sunt mentalitățile dominante.
Cu rare excepții, diasporenii (printre care mă număr și eu) nu pretind să fie tratați special la întoarcere, ci speră ca experiență și cunoștiințele acumulate prin expunerea la „străinătate” să le fie nu doar recunoscute ci și folosite, spre binele tuturor. Dar atunci când se întâmplă așa, acest fapt este mai degrabă datorat unor accidente favorabile decat vreunui plan.
Mulți dintre amicii nord americani (la fel ca și prietena din Cehia) s-au întors după o vreme înapoi în exil. După cum spunea unul dintre ei, „prefer să iau șuturi în fund de la străini decât de la ai mei. Parcă doare mai puțin”.
Personal, cred că dacă cineva decide să se repatrieze, trebuie să nu aibă nici un fel de așteptări să fie tratat special; în felul acesta va evita multe dezamăgiri.
Voi, prietenii și urmăritorii mei, care sunteți peste tot în lume, ce părere aveți?
Gabriel Purcăruș