DIN TRANSILVANIA

De ce Ovidiu Creţu şi Radu Moldovan nu sunt buni manageri

Ovidiu Creţu şi Radu Moldovan, rămân doi slabi administratori. De buni manageri nici nu poate fi vorba. A fi bun manager presupune să creşti mereu în jurul tău oameni, instituţii, să aduci prosperitate, iar resursele de care dispui să le multiplici prin know-how şi inovaţie.

Ca o paranteză, în anul 2000 bugetele Craiovei şi ale Clujului erau cam la fel. În 2017, Cluj-Napoca, a avut 300 milioane euro buget, iar Craiova 150 milioane euro. Diferenţa o face capacitatea de dezvoltare, de a crea noi resurse, de a inova, de a aduce firme cu potenţial, de a investi în educaţie. Diferenţa este absolut uriaşă. Şi o diferenţă de 15 milioane  euro era mult, dar diferenţa este de 150 milioane euro este uriașă.

Bistriţa a bătut toate recordurile, prin neutilizarea banilor care îi avea la dispoziţie, timp în care a contractat credite pentru care cetăţenii plătesc dobânzi. Scriam în aceste zile de un primar  ales la 23 de ani, în comuna Dudeştii Noi, care a adus în comună 10 milioane de euro bani europeni şi a creat peste 1000 de locuri de muncă prin aducerea unor mari companii care au investit acolo. La Bistriţa, Parcul Industrial Sud, după zece ani, poate fi denumit Parcul Industrial Gol. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, din bugetul de 50 milioane de euro anual, reuşeşte să repare câteva drumuri. În afara fondurilor UE, cu banii primiţi, s-a făcut foarte puţin, iar Bistriţa-Năsăud este un judeţ sărac în continuare.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud este o instituţie subvenţionată. Primeşte bani, iar conducerea îi cheltuie. Cum îi cheltuie asta e o altă problemă.

Pentru cine urmăreşte atent ce se întâmplă, înţelege că anumite perioade sunt foarte favorabile pentru unele comunităţi. Apar oportunităţi, linii noi de finanţare, eşti de aceeaşi culoare politică cu guvernul (cine face, parte-şi face) sau pur şi simplu aterizează o mare firmă şi îţi aduce mulţi bani în buget, cu care poţi face multe lucruri. Spre exemplu, în perioada 2007-2008, au fost depuse primele proiecte cu finanţare europeană, cu excepţia celor de preaderare din 2004, iar în perioada 2011-2014 ele au fost implementate. A fost valabil pentru toate oraşele. Municipalitatea a avut de făcut caiet de sarcini, licitaţii, iar lucrurile au mers înainte. Parcul municipal, pasajele oraşului, Parcul din zona Panait Cerna, modernizarea liceelor, a Palatului Culturii, au fost proiecte care au mers înainte. La fel s-a întâmplat şi la nivel de judeţ. Sutele de panglici tăiate de preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, n-au avut nicio legătură cu activitatea lui. Primarii au depus proiecte, au făcut licitaţii, iar lucrările s-au realizat. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a fost un spectator fidel.

Ce este important de spus? Pentru a fi bun primar în România sau bun preşedinte de CJ, nu e suficient să administrezi bani, ci să fii creator de resurse. Orice student ştie să cheltuie 50 de milioane de euro anual într-un oraş ca Bistriţa sau un judeţ ca Bistriţa-Năsăud. Ai bani de salarii, nu trebuie să-ţi baţi capul aşa cum fac antreprenorii, care dacă nu fac profit, închid afacerea. Aici nu trebuie să faci profit. Ai bani pentru cheltuieli de funcţionare şi îţi rămân bani pentru a face lucrări şi pentru achiziţii. E simplu. De ce un oraş este mai dezvoltat decât altul sau un judeţ arată mai bine ca alt judeţ? Pentru că unii au ştiut să investească în inovaţie, au fost iscusiţi, au chemat firme să investească în IT, au dezvoltat turismul, dar nu îmbrăcându-se toată ziua în zadii şi costume populare, aşa cum fac incompetenţii de la Consiliul Judeţean şi sateliţii lor care toacă bani pe bandă rulantă, fără niciun rezultat.

Clujul, Alba-Iulia, Oradea, Sibiu, Arad, Deva, Timişoara, Târgu-Mureş, Braşov, Suceava, au dezvoltat oraşele şi judeţele lor, investind masiv în domenii cheie. Turiştii au fost atraşi de modul în care au fost deschise aceste oraşe către modernitate.

La Bistriţa, conducătorii s-au concentrat pe două proiecte falimentare, Parcul Industrial şi Wonderland. Lipsa de viziune, de anticipaţie, a adus oraşul într-o situaţie unică. Bugetul oraşului, în ultimii 8 ani, a rămas necheltuit din cauza incapacităţii administrative. Adică, peste 5 milioane de euro au rămas în cont anual, neutilizaţi, nefiind aduse la zi proiectele şi documentaţiile tehnice pentru licitaţii, iar în acelaşi timp, Primăria Bistriţa a contractat credite de milioane de euro pentru cele două obiective şi pentru care plăteşte dobânzi lunare de zeci de mii de euro. Un paradox, dar o realitate. Acele milioane de euro ar fi adus alte milioane din dezvoltare, aşa cum s-a întâmplat în alte locuri. La un calcul foarte simplu, Bistriţa putea avea astăzi modernizate toate bulevardele, toate şcolile şi ar fi putut construi piste pentru biciclişti, bazine de înot şi ar fi avut un iluminat modern, fără cabluri care astăzi atârnă în tot oraşul, în locul unei pârtii nefuncţionale şi a a unui parc industrial gol.

De asemenea Consiliul Judeţean a pierdut şansa de a fi un punct de atracţie naţional şi chiar internaţional aşa cum s-a întâmplat în judeţele vecine din Bucovina sau Maramureş, unde peste 500 de unităţi de cazare funcţionează excelent şi unde s-a creat o bună şi atractivă imagine. Radu Moldovan a angajat zeci de incompetenţi la servicii de turism, unde se cheltuie sute de mii de euro inutil. La târgurile de turism, prestaţiile celor de la CJ BN sunt jenante, iar de sărbători ei îşi fac chefuri peste chefuri, la care participă bugetarii din anturajul PSD. Spectacolele de la Muzeul Judeţean sunt absolute ridicole. Se taie porci, iar zeci de funcţionari din judeţ sunt prinşi în diverse activităţi, aberante. Un primar aduce ţuică, altul vine cu brânza. Totul într-o atmosferă feudală, nu a României de altădată, ci într-una sinistră, unde conducătorii le arată supuşilor cine sunt ei.

Nicio firmă importantă n-a venit în judeţ şi niciun proiect serios nu a fost dezvoltat de tandemul Creţu-Moldovan. Guvernele care s-au perindat, au făcut drumuri, şcoli şi alte investiţii. Cei doi n-au reuşit o discuţie serioasă cu un investitor pentru a investi în apele minerale, turism, n-au făcut un parteneriat public-privat, n-au adus un singur investitor în parcul industrial. Firma Michelin a cumpărat teren cu zeci de milioane de euro într-o comună din judeţul Sălaj, iar noi n-am reuşit să aducem în Parcul Industrial Sărata pe nimeni, deşi locul era gratuit. Radu Moldovan spunea în 2012, când a candidat pentru preşedinţia CJ BN, că va face încă un parc industrial, la Năsăud, după ce îl va umple pe cel din Bistriţa. Un eşec major. Altfel, din bugetele proprii, ambele instituţii asfaltează, repară ş.a.m.d. Instituţiile sunt pe pilot automat, fiindcă Radu Moldovan, împreună cu suita PSD-istă, ori e în vizită în străinătate, ori în vizită la primarii din judeţ, să-i cumpere, pentru a trece la PSD, ori la şedinţele organizate de Dragnea. Milioanele de euro sunt tocate de această instituţie inutilă, înfiinţată de comunişti, numită Consiliu Judeţean, care trebuie desfiinţată în perioada 2020-2024.

PSD are oameni slabi. Radu Moldovan, ca orice baron local, s-a înconjurat de nulităţi, iar toată construcţia este de lut. Fără el totul s-ar prăbuşi. Nu pentru că este bun, ci pentru că sistemul politico-administrativ de la noi li se potriveşte perfect acestor samsari politici, care vând şi cumpără oameni. Să nu ne imaginăm că primarii din Bistriţa-Bârgăului, Măgura Ilvei, Maieru, Şanţ şi mulţi alţii, sunt acolo pentru că le place PSD. Nu le place nimic, unii dintre ei îi detestă pe PSD-işti, dar dacă nu stau acolo rămân fără bani.

Ce este de făcut? Într-un material viitor. Oricum, un lucru este cert. Pentru a avea o şansă bună în 2020 trebuie adunaţi oamenii care au curaj să lupte cu oameni ca Radu Moldovan şi PSD. Nu sunt mulţi, dar ei pot face multe. Pentru a reuşi o mişcare a opoziţiei trebuie adunat ce e mai relevant pe piaţa politico-socială şi începută o acţiune făcută de profesionişti şi cu profesionişti.

Alin Seserman