OPINII

De ce să creştem pensiile cu 40% ?

Autor: Alin Seserman

Creșterea pensiilor cu 40% mi se pare o mare eroare și nu doar prin faptul că astăzi avem condiții economice complicate.

Și dacă am avea creștere economică sustenabilă (nu creştere din cumpărături făcute în mall-uri şi supermarketuri), tot nu aş mări pensiile cu 40%. În primul rând pentru că sistemul nu e drept. Sistemul e strâmb.

Să luăm pensionarii din anii 90. Păi ce dreptate e în faptul că implementăm principiul contributivităţii la cei care au funcţionat în regimul comunist?

Cine a avut cele mai babane salarii? Cine a avut funcţii şi privilegii? Case şi stipendii de tot felul. Cine a condus instituțiile și intreprinderile? Comuniştii.

Păi timp de 30 de ani, multe femei care au muncit o viaţă în agricultură au avut 10 lei pensie până în 2009, când s-a instituit pensia de 350 lei, iar directorii de penitenciare (unde au sfârşit Iuliu Maniu şi unde Corneliu Coposu şi-a pierdut tinereţea) beneficiază sau au beneficiat de pensii mari în baza aşa-zisei contributivităţii din perioada aia. Unii dintre ei, mulţi dintre ei, încasează şi astăzi pensii speciale de mii de euro pe lună.

Pentru perioada respectivă trebuie un altfel de calcul.

De aici trebuie început.

Aşa cum am mai spus, prima măsură economică pe care aş lua-o ar fi impozitarea pensiilor speciale cu 95%, pe care aș aproba-o mâine dimineață la prima oră.

După asta aș începe reforma întregului sistem.

Al doilea aspect ţine de legea care ar intra în vigoare de la 1 septembrie şi am văzut din păcate că există o largă majoritate care susţine asta. Păi un pensionar care azi are 5000 de lei pensie, va avea peste 7000, iar cel cu pensie mică va avea o creştere de 380 de lei.

O altă nedreptate e legată de pensia minimă va rămâne la 704 lei.

Ce să mai vorbim de pensionarii de 43 de ani, cu pensii foarte mari şi salarii la stat.

E cel mai bun moment din aceşti 30 de ani pentru a pune pe masă problemele şi de lua decizii drepte şi nepopuliste. Altminteri…