OPINII

De ce votul din 26 mai contează? Opinia unui prof de Istorie

Autor: Adrian Cioroianu

Ori de câte ori sunt întrebat, de către mai tinerii mei prieteni de pe fb/studenți/cititori/corespondenți etc., “De ce să mai votăm, dacă votul meu oricum nu contează ” s.a.m.d., le răspund într-un singur fel: Gândiți-vă că bunicul bunicului dvs., sau tatăl bunicului dvs. etc. au luptat în Primul Război Mondial și, printre drepturile pe care le-au câștigat, a fost și dreptul la vot!

Celor care trăim azi, dreptul la vot ni se pare un drept dat, natural, logic și legic – ca și dreptul de a cumpăra o cartelă de telefon, de exemplu. Dreptul de a vota pare o chestie banală – ba, pentru unii, poate fi chiar o corvoadă, ei își imaginează că pierd ceva timp din ziua lor liberă pentru o cauză care nu e a lor, ci e exclusiv a aleșilor…

Apoi, nu uitați că TOATE femeile din neamul dvs. nu au votat până după al Doilea Război Mondial (1946) – deși unele dintre ele puteau fi, și poate chiar erau, mai inteligente decât bărbații lor, între noi fie vorba! 😎 (Nu-i judec pe alții, dar cel puțin cred că așa e în Oltenia: unele femei sunt mai inteligente decât bărbații lor, se mai întâmplă, ei da!

Dragi prieteni r&v, pentru toți cei care vă temeți că vă pierdeți timpul votând pe 26 mai sau oricând etc…. am doar două vești – una bună și una rea!

Vestea bună este că marea majoritate (nu toți, dar, repet: marea majoritate) a celor care citiți aceste rânduri (moi y compris, care le mai și scriu și corectez!🙂🙂) vă/ne tragem din familii de țărani, mai mult sau mai puțin avuți.
Ei bine, acești țărani care se află undeva la temelia noastră și care, paradoxal, ne atestă intima noastră legătură cu marea civilizație occidentală a antichității (nu uitați, dragi prieteni, că “țăran” vine de la “terra”, adică omul care muncea pământul!…), acești țărani din trecutul nostru, ei da, aveau poate unele îndatoriri și unele drepturi – dar, printre drepturi, NU aveau dreptul de vot.
Ca românii, toți, “de la vlădică până la opincă”, să voteze, a trebuit să luptăm și să murim în Primul Război Mondial – mai corect spus: nu noi, ci acei bărbați din trecutul familiilor noastre, acei predecesori din familia noastră cărora adesea nu le știm nici numele! 😐 (un sfat: interesați-vă, cât mai aveți unde, cum îl chema pe bunicul bunicului dvs.; după ce veți afla, veți înțelege o altă dimensiune a Istoriei!).

Iar vestea rea este următoarea: de când există instituția votului, NUMAI cine votează mai și contează!
Și punct!
Poți spune că cei care votează sunt mai proști sau mai buni decât tine… poți spune orice… dar, la numărătoare, doar cine votează contează.
That’s all folks! – vorba lui Bugs Bunny, unul dintre supereroii🙂 mei preferați!
Cine nu votează, își sabotează propriul drept de a avea ceva de spus în societate.

Iar acum, câteva vorbe despre această Uniune Europeană – pentru care votăm în 26 mai a.c.

Prima observație: unii spun că această UE ne dă muuu… multe teme pentru acasă, ne persecută, ne bate și ne-înjură și ne dă și pumni în gură etc. Ok, admițând toate aceste (false) presupoziții, o întrebare rămâne: care este/ar fi, totuși, alternativa pentru România!?
Care?
Ce altceva propun, concret, cei care se joacă (inocent sau nu) cu idei precum RoExit?! Care este alternativa mai bună, în viziunea lor?
Admițând că UE e o pacoste – ok, dar care ar fi blagoslovirea noastră, în afară UE?

A doua observație: unii spun că această UE “atentează la statele naționale” și le fragilizează.
Pe bune?
Vă zice ceva un stat pe nume Belgia?
Sau unul pe nume Spania?
Vă aprinde un beculeț disputa dintre Scoția și Anglia?
Ei bine, aș putea, ca istoric, să ofer sumedenie de exemple în care TOCMAI această imperfectă UE a protejat statele naționale: inclusiv țări care s-au luptat sau polemizat între ele vreme de secole, iar apoi câteva decenii/luștri de apartenență la UE le-au permis să crească. Să se calmeze și să crească.
Desigur, orice creștere e relativă.
Așteptările generației 1950 nu sunt aceleași cu cele ale generației 2020. Da, fatalmente, 70 de ani contează. Moise a avut nevoie de 40 de ani ca să-i traverseze pe evreii biblici deșertul – adică două generații. Totuși, în 40 de ani după 1945 (cu sau fără Europa de Est), Germania și Franța au înțeles că vor câștiga mai mult din pace decât din război.
Vi se pare puțin lucru?

Trei la mână: noi avem acum trei/3 generații de europeni născuți în timp de pace – și ni se pare ca pacea e dată de la sine și subînțeleasă.
Serios?
Nu e!
Pacea, în istoria umanității, nu a fost niciodată nici dată, nici subînțeleasă!
De exemplu, eu aș face următorul pariu, cu oricare dintre cititorii acestor rânduri: în lipsa acestei “chestii imperfecte” pe nume UE (sau, mai simplu spus, dacă mâine UE ar dispărea), atunci poimâine România ar fi în relații conflictuale cu cel puțin doi dintre vecinii săi direcți, ca să nu mai vorbim despre un al treilea.

A patra observație: în propria mea experiență de viață, ca orice om normal, am avut contre mai mari sau mai mici cu administrația locală/românească. Știți ce m-a limpezit, de fiecare dată? Am cerut aplicarea standardului UE în domeniu.
Vă recomand să încercați și dvs.
Veți fi surprinși!
Cel mai adesea, nici măcar funcționarii noștri nu știu că există un standard UE pentru treaba lor. Când le spui, sunt blocați. Când înțeleg, devin brusc amabili. Dacă nu pricep, trebuie să li se spună clar că locul lor e în spații în care normele UE nu funcționează – desigur, mai sunt si astfel de spații.
Nota bene: din acest motiv, de la balcanici la emigranții mijlociu-orientali, toți cei care vor să emigreze se agață de valorile UE – pentru că ele chiar există și oferă protecție (meritată sau nu – e alt subiect).

În fine, a cincea observație. Priviți imaginea de mai jos cu Notre Dame de Paris și salvați-o printre amintirile vieții dvs.
Obișnuiți-vă cu ideea că acea catedrală nu va mai fi niciodată ceea ce a fost până în acea seară de primăvară 2019.
Totul, în jurul nostru, este schimbare, este tranziție.
Noi, ca oameni, suntem azi cu 24 de ore alții decât eram ieri – e cazul să mai detaliez ce înseamnă asta, pentru fiecare?

Pe de altă parte, am convingerea că Notre Dame de Paris va fi, în următoarea înfățișare, mai bună și mai trainică decât a fost vreodată. Credeți-mă: flerul de istoric îmi spune că nu va mai fi construită exact la fel – ci în concordanță cu spiritul timpului de acum. Nu după cel de acum 800 de ani.

Uniunea Europeană e o construcție de calibru – mai mare decât Notre Dame de Paris, dacă-mi este permis🙂.
Cum am mai spus-o, eu cred că UE este una dintre puținele povești frumoase ale acestui continent. De fapt, sunt oricând gata să demonstrez că UE este cea mai frumoasă poveste adevărată a continentului european. Cât ne-am luptat între noi, francezi și germani, români și maghiari, greci și bulgari, polonezi și germani, lituanieni și polonezi, bulgari și sîrbi (etc.)?
Era mai bine, atunci?
Cum este, când treci azi, liber, ca cetățean european, din Sudul Bulgariei în Nordul Greciei? Cum e când treci din Vestul României în Estul Ungariei? E vreo problemă? Cineva vă cere să vă dati măcar papucii jos din picioare?

Dragi prieteni, ca ambasador al României, care reprezintă la UNESCO un stat european ce are atâtea de oferit, nu pot decât să vă atrag atenția asupra imaginii de mai jos – pentru că un sâmbure de Istorie europeană se află acolo. Ați văzut Notre Dame de Paris înainte de incendiu, v-a plăcut, aveți amintiri acolo… Ei bine, problema e că amintirile dvs. sunt parte dintr-o anume Istorie a locului, veche de secole, dar care continuă după…

Ca și noua Notre Dame din Paris, care va fi refăcută (nu întocmai, cred eu), poate că și Uniunea Europeană, cu plusurile și minusurile sale, va arăta altfel poimâine decât este azi.
Personal, cred că aceste crize, precum Brexit, populism etc., mai curând au “imunizat” UE decât s-o distrugă.

Aș avea fraze de argumentare, dar cred că deja am prelungit prea mult acest mesaj, care se dorea simplu. Adică:
– Românii merită să voteze european, fie și din pragmaticul motiv că nu au putut vota întotdeauna (iar, când au votat, 40 din ultimii 70 de ani a fost vot comunist falsificat la greu).

Vom trăi, vom vota si vom vedea.