DIN TRANSILVANIA

De Rusalii, în Bistrița-Năsăud se înstruțează….boul

Unul dintre cele mai cunoscute tradiții ale zilelor de Rusalii în județul Bistrița-Năsăud este ,,Întruțatul boului”. Obiceiul străvechi, pierdut în negura timpului, se practică anual în localitățile Căianu Mic, Figa sau Tăure și el atrage, din ce în ce mai mulți localnici, dar și vizitatori din satele apropiate sau mai îndepărtate. Astfel, în prima sau a doua zi de Rusalii, după ce se termină slujba de la biserică, unul sau doi boi din sat, se împodobesc cu o cunună mare de flori și spice de grău pe cap, cu panglici și țesături tradiționale pe c

Legenda spun că dacă sătenii vor ,,întruța” boul de Rusalii vor atrage ploile și astfel vor avea recolte bogate. Boii  împodobiți sunt purtați prin sat de feciori îmbrăcați în costume populare, însoțiți de druște (fete) și cizeși (feciori). Din alai fac parte și ghidușii sau dracii (mascații) care sperie și alungă spiritele rele din sat cu ajutorul unor clopote și a costumației foarte urâte. Druștele cântă și chiuiesc pentru a invoca norocul și belșugul.

Bătrânii satelor spun că obiceiul ar avea o vechime de 300-400 de ani, dar etnologii sunt de părere că acesta este mult mai vechi, având origine păgână (precreștină), cel mai probabil fiind moștenit de la daci.

Sursă foto: Alina Diana Retegan