LIFESTYLE

De Rusalii în costum popular

Autor: Amalia Pop

Costumul popular românesc este cel mai onest şi demn ambasadorul al #României, peste mări şi țări.
El creionează într-o manieră atât de poetică, fermecătoare, identitatea neamului nostru și vorbește despre credinţă, tradiţie şi artă populară.

Dacă demult în trecutul acestui popor, portul folcloric era vestimentația de zi cu zi a țăranului din satele româneşti astăzi, costumul decorat cu broderii viu colorate, ne reprezintă cu mândrie peste hotare, pe marile estrade ale modei din întreaga lume devenind, în egală măsură, izvor de inspirație pentru renumiți designeri de talie internațională.

Însă, ceea ce realmente fascinează, din punctul meu de vedere, este contrastul dintre conturul aparent modest în simplitatea lui şi abundența elementelor decorative integrate atât de armonios în valoroasă creație vestimentară, tablou completat de dantele îngălbenite de trecerea timpului.

Ia din in, bumbac sau borangic, poalele din cânepă, năframa din pânzătură de păr şi zadiile țesute la război pictează imaginea pitorească a unor oameni simpli de la țară, a căror menire este să muncească glia, să-şi respecte cu sfințenie credința în Dumnezeu şi să ducă mai departe tradiția noastră românească unică în lume.