Decizie în dosarul celor peste 10.000 de hectare din Munţii Retezat retrocedate austriecilor după 10 ani de procese

Din anul 2009, circa 10.000 de hectare de păşuni şi păduri din Retezat fac obiectul unui proces între Academia Română şi presupuşii urmaşi ai familiei Kendeffy, care au primit în 2006, titluri de proprietate asupra unor suprafeţe impresionante de teren. Judecătoria Haţeg a luat o decizie în cazul retrocedărilor controversate.
La aproape zece ani de la începerea procesului, în care Academia Română a solicitat constatarea nulităţii absolute a titlurilor de proprietate prin care austriecele Maria Kendeffy şi Elisabeth Pongracz, moştenitoare ale familiei Kendeffy, au primit în 2006 peste 10.000 de hectare de păduri şi păşune în Retezat (comuna Râu de Mori şi comuna Pui). Au fost considerate urmaşe ale lui Kendeffy Gabor, Kendeffy Suzana (născută Banffy), Kendeffy Ludovic şi Kendeffy Nikolaus, care ar fi deţinut până în anii 1920 proprietăţile. „Domeniul Retezat a aparţinut fraţilor Ludovic şi Gabriel Kendeffy. Primul a părăsit ţara şi a fost despăgubit în procesul optanţilor din Fondul A cu suma de 856.211 coroane – aur drept despăgubiri şi 14.844 coroane aur daune pentru dezorganizarea exploataţiei, conform Deciziei Tribunalului Arbitral de la Paris. Gabriel Kendeffy, rămas în ţară, a respins ofertele de ieşire din indiviziune, declanşându-se un lung proces judiciar care nu s-a finalizat până în anul 1949, informează adevarul.ro.
Reconstituirea este ilegală, deoarece cetăţenii străini nu pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate şi, mai mult decât atât, pentru jumătate din domeniu se plătiseră despăgubiri”, se arăta într-un raport al Curţii de Conturi a României, din 2013. Suprafaţa totală propusă pentru validare a fost de 7.254,28 hectare de pădure, 1.193, 49 hectare păşune, 3.530 hectare teren neproductiv şi 12,18 hectare de fânaţ. Maria Kendeffy a decedat în 2017, la vârsta de 97 de ani, într-un azil din Viena, iar suprafeţele din Retezat şi Ţara Haţegului au ajuns la fiica sa Elisabeth Pongracz şi soţul acesteia Vilmosz Pongracz (cetăţean austriac).

Domeniul Kendeffy a intrat în anul 1949 în proprietatea Academiei Române fiind cea mai veche rezervaţie ştiinţifică din România.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.