ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Declarația șefilor de stat și de guvern ai NATO. Bruxelles, 24 martie 2022

Declarația șefilor de stat și de guvern ai NATO

Bruxelles, 24 martie 2022

„Noi, șefii de stat și de guvern ai celor 30 de aliați NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa și provoacă suferințe și distrugeri umane enorme.

Condamnăm invazia Rusiei în Ucraina în termenii cei mai fermi cu putință. Solicităm președintelui Putin să oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina și solicităm Belarusului să pună capăt complicității sale, în conformitate cu Rezoluția privind agresiunea împotriva Ucrainei adoptată în cadrul Adunării Generale a ONU din 2 martie 2022. Rusia ar trebui să respecte hotărârea din 16 martie a Curții Internaționale de Justiție a ONU și să suspende imediat operațiunile militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală. Asaltul său asupra normelor internaționale face lumea mai puțin sigură. Retorica escaladantă a președintelui Putin este iresponsabilă și destabilizatoare.

Ucrainenii au inspirat lumea cu rezistență eroică la războiul brutal de cucerire al Rusiei. Condamnăm cu fermitate atacurile devastatoare ale Rusiei asupra civililor, inclusiv asupra femeilor, copiilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile. Vom colabora cu restul comunității internaționale pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de încălcări ale dreptului umanitar și internațional, inclusiv de crime de război. Suntem profund îngrijorați de riscul crescut de violență sexuală și de trafic de persoane. Îndemnăm Rusia să permită accesul umanitar rapid, sigur și neîngrădit și trecerea în siguranță a civililor și să permită furnizarea de ajutor umanitar în Mariupol și în alte orașe asediate. Condamnăm, de asemenea, atacurile împotriva infrastructurii civile, inclusiv a celor care pun în pericol centralele nucleare. Vom continua să contracarăm minciunile Rusiei cu privire la atacul său asupra Ucrainei și să expunem narațiuni fabricate sau operațiuni fabricate de „steaguri false” pentru a pregăti terenul pentru o nouă escaladare, inclusiv împotriva populației civile din Ucraina. Orice utilizare de către Rusia a unei arme chimice sau biologice ar fi inacceptabilă și ar avea consecințe grave.

Rusia trebuie să demonstreze că este serioasă în ceea ce privește negocierile prin punerea imediată în aplicare a unei încetări a focului. Solicităm Rusiei să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina pentru a obține rezultate concrete, începând cu o încetare durabilă a focului și îndreptându-se către o retragere completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean. Agresiunea continuă a Rusiei în timp ce au loc discuții este deplorabilă. Sprijinim eforturile Ucrainei de a obține pacea și pe cele întreprinse diplomatic de aliați pentru a cântări asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și a ușura suferința umană.

Suntem pe deplin solidari cu președintele Zelenski, cu guvernul Ucrainei și cu curajoșii cetățeni ucraineni care își apără patria. Îi onorăm pe toți cei uciși, răniți și strămutați de agresiunea Rusiei, precum și pe familiile lor. Ne reafirmăm sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, care se extind până la apele sale teritoriale.

Ucraina are dreptul fundamental la autoapărare în temeiul Cartei Organizației Națiunilor Unite. Din 2014, am oferit un sprijin extins capacității Ucrainei de a-și exercita acest drept. Am instruit forțele armate ale Ucrainei, consolidându-le capacitățile și capacitățile militare și sporindu-le reziliența. Aliații NATO și-au intensificat sprijinul și vor continua să ofere sprijin politic și practic suplimentar Ucrainei, pe măsură ce aceasta continuă să se apere. Aliații NATO vor continua, de asemenea, să ofere asistență în domenii precum securitatea cibernetică și protecția împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Aliații NATO oferă, de asemenea, un sprijin umanitar extins și găzduiesc milioane de refugiați. Miniștrii de externe vor discuta în continuare despre sprijinul nostru pentru Ucraina atunci când se vor reuni în aprilie.

Suntem uniți în hotărârea noastră de a contracara încercările Rusiei de a distruge bazele securității și stabilității internaționale. Tragem la răspundere Rusia și Belarus. Rusiei i-au fost impuse sancțiuni masive și costuri politice grele pentru a pune capăt acestui război. Rămânem hotărâți să menținem o presiune internațională coordonată asupra Rusiei. Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu Uniunea Europeană. Coordonarea transatlantică rămâne esențială pentru un răspuns eficient la criza actuală.

Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să respecte ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, astfel cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abțină de la susținerea în vreun fel a efortului de război al Rusiei și să se abțină de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului, în special cu privire la război și la NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.

Ne menținem angajamentul față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene și globale, inclusiv faptul că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile acorduri de securitate fără interferențe externe. Ne reafirmăm angajamentul față de politica NATO privind porțile deschise în temeiul articolului 10 din Tratatul de la Washington.

Oferim sprijin adaptat partenerilor afectați de amenințările și interferențele rusești și ne vom intensifica asistența pentru a-i ajuta să reziste influenței maligne a Rusiei și să le consolidăm reziliența, pe baza solicitărilor partenerilor noștri și a programelor noastre de parteneriat de lungă durată. În aprilie, miniștrii de externe vor lua în considerare propuneri concrete pentru consolidarea sprijinului nostru pentru acești parteneri.

Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra securitatea populațiilor noastre aliate și a fiecărui centimetru de teritoriu aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este acoperit cu fier.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am dislocat elemente ale Forței de Răspuns a NATO și am plasat 40.000 de militari pe flancul nostru estic, împreună cu active aeriene și navale semnificative, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocările naționale ale aliaților. De asemenea, înființăm încă patru grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Luăm toate măsurile și deciziile pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților din toate domeniile și cu o abordare la 360 de grade. Măsurile noastre rămân preventive, proporționale și non-escaladante. Acum vom accelera transformarea NATO pentru o realitate strategică mai periculoasă, inclusiv prin adoptarea următorului Concept Strategic de la Madrid. Având în vedere cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii, vom consolida, de asemenea, în mod semnificativ poziția noastră de descurajare și apărare pe termen mai lung și vom dezvolta în continuare întreaga gamă de forțe și capabilități pregătite necesare pentru a menține o descurajare și o apărare credibile. Aceste măsuri vor fi sprijinite prin exerciții consolidate, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și interoperabilitate.

Creștem reziliența societăților noastre și a infrastructurii noastre pentru a contracara influența malignă a Rusiei. Ne îmbunătățim capacitățile și apărarea cibernetică, oferindu-ne sprijin reciproc în cazul atacurilor cibernetice. Suntem pregătiți să impunem costuri celor care ne fac rău în spațiul cibernetic și creștem schimbul de informații și conștientizarea situației, îmbunătățind gradul de pregătire civilă și consolidând capacitatea noastră de a răspunde la dezinformare. De asemenea, ne vom spori gradul de pregătire și disponibilitatea pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare. Vom lua decizii suplimentare atunci când ne vom întâlni la Madrid.

Măsurile pe care le luăm pentru a asigura securitatea Alianței noastre și a spațiului euro-atlantic vor necesita resurse adecvate. Aliații își măresc substanțial cheltuielile pentru apărare. Astăzi, am decis să ne accelerăm eforturile pentru a ne îndeplini angajamentul față de Angajamentul privind investițiile în domeniul apărării în întregime. În conformitate cu angajamentul nostru de la articolul 3 din Tratatul de la Washington, ne vom consolida în continuare capacitatea individuală și colectivă de a rezista tuturor formelor de atac. În cadrul reuniunii noastre de la Madrid, vom prezenta planuri suplimentare cu privire la modul de îndeplinire a angajamentului.

Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o provocare fundamentală pentru valorile și normele care au adus securitate și prosperitate tuturor pe continentul european. Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică, cu consecințe grave și pentru Rusia și poporul rus. Rămânem uniți și hotărâți în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul și poporul ucrainean și de a apăra securitatea aliaților.”