ECONOMIC

Deficitul comercial a ajuns în mai 2018 la 5 mld. euro, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace

Deficitul comerţului internaţional cu bu­nuri al României a atins 5 mld. euro în pri­me­le cinci luni din an, după ce exporturile au con­ti­nuat să crească sub nivelul de creştere al im­por­tu­rilor.

În primele cinci luni, exporturile au avansat cu 8,8% – un avans bun -, dar importurile au crescut cu 9,3% şi astfel deficitul comercial a crescut, faţă de primele cinci luni din 2017 cu 546 mil. euro, până la 5 mld. euro. În perioada menţionată, exporturile au fost de 28 mld. euro, iar importurile de 33 mld. euro.

„INS a anunțat ca deficitul comercial a crescut la 1,2 miliarde de euro in luna mai 2018. Asta înseamnă ca exportam cu 1,2 miliarde mai putin decât importam. Deficitul este cu 200 milioane mai mare decât luna trecută si cu 100 milioane mai mare decât anul trecut in aceeași perioada. De ce e important pentru romanul de acasă? Pentru ca deficitul comercial mare duce la o apreciere a euro si implicit la scumpirea tuturor facturilor si ratelor care sunt exprimate in euro. Euro are mari șanse sa sara de pragul de 4,7 lei pana la finalul anului. Ce e de făcut? Guvernul trebuie sa încurajeze rapid toate firmele romanești care exporta. Sa le ușureze intrarea pe piețe externe prin informații ușor de accesat, sa reducă birocrația, sa mențină o predictibilitate fiscală pentru a le ajuta sa isi facă un plan de afaceri pe termen mediu si lung si sa faciliteze participarea lor la târguri si evenimente internaționale”, e de părere fostul ministru al finanțelor, Ioana Petrescu.