ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Demolarea Monumentului Eroilor de la Tîrlișua, solicitată de Alexandru Uiuiu

Monumentul Eroilor din localitatea Tîrlișua a fost demolat în cursul zilei de ieri, după cum am relatat anterior. Contactat telefonic, primarul localității ne-a spus ieri că monumentul a fost demolat pentru a se construi o grădiniță, pe terenul ocupat de acesta.

Astăzi, am aflat că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Mai precis, am găsit, pe Facebook, un comentariu al Directorului Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița, Alexandru Câțcăuan, care ne-a atras atenția și care spunea cam așa (redăm întocmai, greșelile de ortografie nu ne aparțin, sunt ale autorului comentariului):  ,,Oameni buni acel monument nu arata a monument!!! Era prost făcut!!! Cunosc lucrurile la detaliu. Sa discutat în biserica din Tarlisua în prezenta cetățenilor explicandulise necesitatea demolării acestui și construirea altuia, in prezenta directorului Direcției Județene pt. Cultura Alexandru Uiuiu”. 

Plecând de la această informație am luat legătură cu Alexandru Uiuiu, director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud. Acesta ne-a spus că a trimis Primăriei Tîrlișua o scrisoare în care a solicitat să înlăture monumentul pentru că acesta nu avea autorizație de construire, nu avea aviz de la Ministerul Culturii și, mai ales, pentru că nu era un monument, ci ,,o ridicare”, ,,o înălțare”. Din discuțiile cu acesta, am constatat că nu lipsa avizului sau a autorizației de construire era problema, ci forma monumentului care ,,nu era de simbolistică identitară”.

Alexandru Uiuiu ne-a mai spus că acea ,,ridicare” a fost făcută prost, din beton cu plăci de faianță, iar monumentele trebuie să fie făcute din bronz sau granit, că era așezat sub nivelul străzii, într-un loc mlăștinos și că este un lucru bun că s-a dărâmat și se va face un monument mai frumos. Totodată, a ținut să ne precizeze că și la Șieuț a dispus demolarea unui monument care a fost construit mai frumos.

Alexandru Uiuiu recunoaște că a vorbit despre demolarea a ceea ce dânsul numește ,,ridicare”, nicidecum monument, în biserica din Tîrlișua, în noiembrie 2017. Atunci, s-a numărat printre premianții la Saloanele ,,Liviu Rebreanu”, concurs de proză organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița (unde director este Alexandru Câțcăuan, cel ce nenorocește limba română în comentariul de mai sus) și, cu ocazia discursului său, a explicat necesitatea demolării construcției monumentului eroilor și construirii unui monument mai frumos. Premierea și discursul său au avut loc în Biserica din Tîrlișua, după cum a recunoscut acesta.

Un lucru însă tot nu e clar. Cel puțin pentru noi. Monumentul a fost ridicat de peste 12 ani.  În tot acest timp, acesta nu a avut autorizație de costruire. Alexandru Uiuiu susține că a trimis scrisoarea către Primăria Tîrlișua în urmă cu doi sau trei ani.  Ca urmare, peste 12 ani, monumentul a stat amplasat ilegal, iar cei care s-au perindat pe la Primărie n-au făcut demersurile pentru ca acest monument să intre în legalitate, iar instituțiile de control nu și-au făcut datoria.

Ieri, primarul comunei mi-a spus că a demolat monumentul pentru a ridica o grădiniță. De ce nu a recunoscut că, în fapt, altcineva de la județ a solicitat demolarea acestuia pe motiv că nu arată a ,,monument”? Pe de altă parte, dacă terenul nu a fost potrivit amplasării unui monument, conform declarațiilor lui Alexandru Uiuiu, cum va fi potrivit pentru ridicarea unui grădinițe?!

Astăzi, primarul comunei Tîrlișua ne-a declarat că ,,încercăm să găsim o soluție pentru a face un nou monument până la 1 decembrie”. Să sperăm că această intenție se va materializa și, în scurt timp, în Tîrlișua va exista un monument care să ne amintească de moșii și strămoșii noștri căzuți în luptele de reîntregire a neamului.

În ceea ce privește aspectul monumentului ce a căzut ieri pradă buldozerului, deoarece nu a fost pe placul directorului Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud, după cum recunoaște acesta, încheiem cu opinia unui internaut care spune cam așa: ,,Arta nu se face pentru că arată frumos. Valoarea unei opere de artă nu e dată doar de frumusețe și simetrie (,,că așa arată frumos”), ci de simbolistică, de ceea ce reprezintă aceasta pentru comunitate.  In plus, dacă un monument este degradat se face restaurare si nu bagi ranga in el. Puteti sa ne explicati mai in detaliu cum trebuie sa arate un monument, eventual faceti o schita de artist? Nu de alta, dar am impresia ca daca un copil deseneaza ceva, dumneavoastră o sa fiti cel care rupe foaia exclamand ca desenul nu are nicio valoare fiindca nu arata ca un potret de Michelangelo”.