POLITICĂ

Deputatul Matei Dobrovie: Guvernul României nu trebuie să accepte discriminarea românilor din Austria

Deputatul Matei Dobrovie a criticat măsura executivului de la Viena pentru reducerea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai cetăţenilor UE.

Guvernul de la Viena a decis reducerea alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria, o măsură discriminatorie care încalcă fundamentele UE. Solicit Ministrului Muncii să ridice această problemă în cadrul Consiliului EPSCO.

“Având în vedere că românii şi ceilalţi cetăţeni UE muncesc şi plătesc taxe în Austria, ca şi cetăţenii austrieci, chiar dacă au copiii şi familiile în România, ei ar trebui să primească alocaţii la fel de mari. Prestaţiile sociale trebuie să fie egale pentru aceeaşi muncă depusă. Libertăţile fundamentale pe care s-a construit UE, printre care dreptul persoanelor din orice stat membru de a lucra într-o altă ţară din UE, fiind tratate la fel ca şi cetăţenii acesteia, trebuie respectate. Solicit Ministrului Muncii Marius Budăi să ridice această problemă în cadrul Formaţiunii Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) a Consiliului”, a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie, membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Parlamentarul a mai afirmat că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă ar fi trebuit să abordeze această problemă în întâlnirile bilaterale avute cu cancelarul austriac Sebastian Kurz în luna decembrie la Bucureşti.

În opinia sa, “aprecierea pentru buna integrare a comunităţii româneşti în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetăţeni europeni din această ţară, care contribuie activ la dezvoltarea societăţii austriece” nu este suficientă, ci este nevoie ca autorităţile din ţara noastră să vegheze ca românii să nu fie trataţi ca cetăţeni europeni de rangul doi.